Meld je aan voor de gratis energiecoach en bespaar energie én geld!

Meld je aan voor de gratis energiecoach en bespaar energie én geld!

Weet u hoeveel elektriciteit en gas u verbruikt? En welke apparaten veel stroom gebruiken? Zo'n 98 procent van je energierekening gaat op aan kosten waar je zelf invloed op hebt. Als je daar goed inzicht in hebt, is het makkelijker om energie te besparen. Dat is goed voor het milieu én voor de portemonnee. Daarom biedt de gemeente bij wijze van proef de inwoners van Sint Jacobiparochie en Tzum deze winter kosteloos een energiecoach aan, die helpt met handige bespaartips én gratis bespaarproducten. Makkelijk verdiend!

Enquete gevaren Gernierswei

Enquete  gevaren  Gernierswei

Vraag van de Fietsersbond Waadhoeke aan de inwoners van Sint Jacobiparochie: In de eerste plaats zouden wij willen vragen om de enquete in te vullen voor de gevaren op de Gernierswei waar zowel gemotoriseerde voertuigen als fietsers uit Sint Jabik veelvuldig gebruik van maken als doorgaande route. De gemeente Waadhoeke stelt een onderzoek in middels een enquete Waadhoeke-breed om te bekijken waar de knelpunten liggen.

Op zoek naar voorouders

Op zoek naar voorouders

Onderstaand een mail, ontvangen door de webredactie. Wie zou Jacqueline Prater op het juiste spoor kunnen zetten. Goede dag lezer / lezeres . Ik heb een stamboom vraag ( die ik niet bij alle Friezen of Tresoar = stamboom onderzoek in Friesland ) kan stellen , vandaar dat ik hem maar bij jullie stel , misschien dat jullie mij wel kunnen helpen , de goede weg kunnen wijzen . Tussen 1600 en 1700 woonden mijn man’s familie in het Bildt , vooral in Sint Jacobiparochie. Het gaat over de familie Praater / Prater , doopsgezinden in die tijd. Waarschijnlijk zee mensen en boeren .

Onderhoud aan de vleugel in De Groate Kerk

Onderhoud aan de vleugel in De Groate Kerk

In de huidige coronatijd liggen openbare bijeenkomsten en activiteiten op allerlei gebied stil, zoals sportwedstrijden en ook het culturele programma van De Groate Kerk in St.-Jacob is een halt toegeroepen.

Corona aanbieding tennisvereniging

Corona aanbieding tennisvereniging

TV St. Jabik biedt nu het volgende winter abonnement aan (dat automatisch eindigt ) a. Lidmaatschap met vrij tennissen tot 31 januari 2021 incl.4 gratis lessen voor €30,- b. Mogelijkheid voor extra lessen tot 31 januari voor € 8,50 per les. (lessen worden in principe op maandagavond worden gegeven).

Sint Jacobiparochie krijgt een 'dorpshuiskamer'

Sint Jacobiparochie krijgt een 'dorpshuiskamer'

In het gebouw van De Opstap, de oude openbare basisschool in Sint Jacobiparochie, brandt 's avonds licht, maar de voordeur is dicht. Toch moet de deur weer open, vindt Bertina Algra, die zelf in het dorp woont. Voor haar studie Social Work in Leeuwarden bedacht ze dat ze van het gebouw de huiskamer van Sint Jacobiparochie wilde maken. Nu mag ze het idee uitvoeren, in opdracht van de gemeente.

‘Wat zal St.-Jacob straks mooi zijn...’

‘Wat zal St.-Jacob straks mooi zijn...’

‘Een prachtig voorstel’, ‘groat respekt foor St.-Jabik’, en ‘in foarbyld yn gearwurkje’: de gemeenteraad van Waadhoeke kwam donderdagavond superlatieven tekort voor het nieuwe herinrichtingplan van St.-Jacob. Het dorp krijgt een park in het hart, voor de arbeidsmigranten is bij de Aardappelbeurs een plek gevonden. Tegelijkertijd krijgt Dronryp er als groeikern enkele bouwkavels bij.

Bomenkap in St.-Jacob half november

Bomenkap in St.-Jacob half november

In St.-Jacobiparochie worden kastanjebomen gekapt aan de Hofstraat (1x), Kadal (7x) en de Van Wijngaardenstraat (7x). Deze bomen verkeren in een slechte conditie. Omdat dode takken kunnen vallen, zijn de bomen een gevaar voor de omgeving. Op de te kappen bomen staat een blauwe stip.

Groen licht voor plannen Sint Jabik en Dronryp

Groen licht voor plannen Sint Jabik en Dronryp

DRONRYP/SINT JACOBIPAROCHIE Er mag gebouwd worden in Dronryp en Sint Jacobiparochie mag los met de herinrichting van het dorp. De gemeenteraad stemde donderdag in met de herinrichtingsplannen in Sint Jacobiparochie en met de ontwikkeling van locatie Puoldyk in Dronryp.

Rustig weekend St.-Jacob na maatregelen tegen overlast

Rustig weekend St.-Jacob na maatregelen tegen overlast

Plaatselijk belang en de gezamenlijke verenigingen van St.-Jacob deden vorige week een klemmend beroep op de dorpsbewoners, en dan vooral de jeugd: het moet afgelopen zijn met de overlast. Het dorp wordt al tijden geplaagd door groepjes jongeren die zich bij de Groate Kerk verzamelen en stennis schoppen. Het ‘moreel appel’ heeft in ieder geval afgelopen weekend geholpen: het was rustig op het dorp. Zaak nu om niet te verslappen en de aandacht er vol op te houden, aldus Oene Krist van Plaatselijk Belang.

Herinrichting Oude Sportcomplex en Veenhuizenstraat

Herinrichting Oude Sportcomplex en Veenhuizenstraat

Donderdag 8 oktober heeft de presentatie van de herinrichting van het oude sportcomplex en Veenhuizenstraat plaatsgevonden. Door de beperkingen in verband met corona konden er maximaal dertig personen in de zaal in het MFC ’t Beerdhuus. Er was daarnaast de mogelijkheid om de presentatie via een livestream te volgen.

Brief voor de jongeren en ouders in Sint-Jabik

Brief voor de jongeren en ouders in Sint-Jabik

Jullie zullen er vast iets van hebben meegekregen dat het de laatste tijd erg onrustig is in ons dorp. We hebben het dan over groepjes jongeren die voor problemen zorgen. Na een aantal vernielingen bij o.a. de Groate Kerk, het MFC ’t Beerdhuus en de sportvelden, gaat het de laatste weken en zaterdagavonden om veel overlast bij de Groate kerk en op het plein. Ook de aantallen en de leeftijdsverschillen worden groter. Zo waren er afgelopen zaterdagnacht ruim 40 jongeren, variërend in de leeftijd van 13-35 jaar. Zij zorgden van 23.00 uur tot diep in de nacht voor veel overlast: geschreeuw, vuurwerk en luide muziek. Niet leuk. Vooral de omwonenden en de oudere mensen in ’t Loazjemint ervaren het als zeer bedreigend en slapen slecht.

Park in hart St.-Jacob, arbeidsmigranten naar Aardappelbeurs

Park in hart St.-Jacob, arbeidsmigranten naar Aardappelbeurs

De locatie van het voormalige sportcomplex in St.-Jacobiparochie wordt een park. De 14 woningen aan de Geert Veenhuizenstraat worden afgebroken, de arbeidsmigranten verhuizen naar de Aardappelbeurs. Bij het café zullen maximaal 50 migranten gehuisvest worden, deels in chalets. Met de plannen is € 1.8 miljoen gemoeid.

Dak van de radarbol in Wier wordt verwijderd.

Dak van de radarbol in Wier wordt verwijderd.

Na weken voorbereiding zou de koepel van de radar er 9 oktober om 05.00 uur afgetakeld worden. Geen wind, dus ideale omstandigheden. Toch was het om 07.00 uur nog niet gelukt. De koepel is zwaarder dan opgegeven, of zit nog ergens vast. Men schatte het gewicht op ca 40-45 ton, maar bij 67 ton tilkracht wel wat gekraak maar geen lift off. In de loop van de dag is de kraan weer weggehaald.

Samantha Steenwijk koopt een paard bij Stal Hermes in St.-Jacobiparochie

Samantha Steenwijk koopt een paard bij Stal Hermes in St.-Jacobiparochie

Samantha Steenwijk heeft een nieuw paard aangeschaft bij Stal Hermes in St.-Jacobiparochie. De zangeres vertelde er vorige week trots over bij SBS Shownieuws, en zorgde ervoor dat ze ‘Stal Hermes’ duidelijk noemde voor de camera’s. Erna Kolkman van de St Jabuurtster stal vertelt over de verkoop van het Friese paard aan Steenwijk. Bij hoge uitzondering: “Bekende klanten vertrouwen op onze discretie.”

Vandalisme in het dorp

Vandalisme in het dorp

Zoals u ongetwijfeld weet vinden er op diverse plaatsen in het dorp de laatste tijd vernielingen en vandalisme plaats. Zo zijn er de afgelopen weken bij ""de Twiner" en de Oude Postduif vernielingen aangericht. Ook op het sportcomplex de Fijfskaar is het steeds raak. Zo werden een paar weken geleden lijnen voor het kaatsen losgetrokken, kaatskrammen weggegooid en een aanhanger in de sloot gereden. Ook werden enkele speeltoestellen beschadigd. En het gaat helaas gewoon door.. Heeft iemand toevallig dinsdagavond 22-9 na 22.00 uur jeugd gezien op of rondom het sportterrein? De namen mogen doorgegeven worden aan bestuursleden van de KV of VV. Melding bij de politie is inmiddels gedaan! Wanneer 's avonds jeugd wordt aangetroffen op het sportcomplex, worden ten alle tijden de namen opgeschreven en doorgeven. #stopvandalisme

St. Jabik pakt wederom een prijs op de Freule

St. Jabik pakt wederom een prijs op de Freule

De uitgestelde Freule werd afgelopen zaterdag verkaatst in Wommels. Per afdelingspartuur konden er maximaal 10 personen mee. De lijst bestond uit 39 parturen, pak hier de overige aanwezigen bij en je komt op ongeveer 500 personen. Helaas dus geen tribunes, maar de Kaatsvereniging uit Wommels had het prima voor elkaar. Het veld lag er, evenals de bijvelden, prachtig bij.

Eerste coronaproof vrouwenbingo in het Beerdhuus een groot succes

Eerste coronaproof vrouwenbingo in het Beerdhuus een groot succes

Dee eerste Coronaproof-Vrouwenbingo was een groot succes. Het MFC kon maximaal 50 deelnemers -normaal 100- een 1.50 m plekje geven en dat was genoeg voor de gezelligheid, de prijzen, de spanning en het leuke avondje-uit! De activiteitencommissie: Helma, Janneke en Emmy, hadden een aansprekende prijzenpot van 23 prijzen samengesteld. Kortom, ondanks de beperkingen werd het een ouderwets geslaagde avond. In januari staat de volgende Vrouwenbingo al weer gepland.

Plukgeluk op de Bildtse klei

Plukgeluk op de Bildtse klei

Je eigen bos bloemen plukken en tegelijk bijdragen aan een goed doel. Het kan in de bloementuin Plukgeluk in Sint Jacobiparochie. Opgezet door de Rotary Club Leeuwarden-Oldehove.

Nieuwe single van Faske

Nieuwe single van Faske

Fasil Kuipers timmert als Faske behoorlijk aan de weg. Onlangs bracht hij zijn tweede single Oceaan uit. Dit nummer is geproduceerd door Jurjen van der Molen. De song is te beluisteren op Spotify en Youtube. Faske kun je volgens via Facebook:

Motormuzen en een speelgoedkraam

Motormuzen en een speelgoedkraam

• Motormuzen - “Wer blive jim?” Deze vraag kreeg Betty Drost-Kamstra uit St.-Jacob vaak te horen de laatste tijd, zo schreef ze op facebook. De ‘frontvrouw’ van de Bildtse Motormuzen - een groep mensen die met scootmobiel over het Bildt en omstreken toert - vertelt dat ze alles in gereedheid gebracht hadden om het vijfjarig jubileum te vieren.

Brand in de Neeltje Janszstraat

Brand in de Neeltje Janszstraat

Aan de Neeltie Jansstraat in Sint Jacobiparochie is donderdagmiddag een schuur naast een woning volledig afgebrand. Volgens de woordvoerder is het vuur overgeslagen naar het woonhuis ernaast, maar kon de brandweer de woning redden.

Rotonde bij Mooie Paal

Rotonde bij Mooie Paal

Bericht van de Provincie Fryslân: Binnenkort wordt begonnen met de bouw van een rotonde bij de kruising ter hoogte van Mooie Paal bij Minnertsga. Uiteraard willen wij de omwonenden zo goed mogelijk informeren. Het werk zal zoals het nu lijkt uitgevoerd worden in week 26 en 27 (dat is 22 juni t/m 5 juli). De planning hangt uiteraard af van verschillende factoren in deze vreemde coronatijd. We hebben gekozen om het in een zo kort mogelijke tijd aan te leggen, namelijk twee weken in plaats van zes. Dit betekent een stremming van twee weken (kruising dicht), en zal er omgereden moeten worden via Tzummarum/N31.

Bos tulpen voor heel St.-Jacob

Bos tulpen voor heel St.-Jacob

Inwoners van St. Jacobiparochie hebben op 25 maart een bosje tulpen aangeboden gekregen. Het is een geste van de activiteitencommissie van MFC ‘t Beerdhuus om de dorpsgenoten een hart onder de riem te steken.

BELANGRIJKE INFORMATIE MET BETREKKING TOT HET CORONAVIRUS: NIET NAAR DE HUISARTSENPRAKTIJK VAN DR. KLATTER KOMEN!

BELANGRIJKE INFORMATIE MET BETREKKING TOT HET CORONAVIRUS: NIET NAAR DE HUISARTSENPRAKTIJK VAN DR. KLATTER KOMEN!

In verband met de snelle verspreiding van het coronavirus en het hiermee gepaard gaande besmettingsgevaar voor patiënten en personeel worden er vanaf 16 maart 2020 alleen in spoedgevallen patiënten op de praktijk gezieN. We vragen u altijd eerst telefonisch contact met de huisartsenpraktijk op te nemen. Er worden voorlopig geen spreekuren gehouden en de reguliere controles in verband met diabetes en hart- en vaatziekten zullen worden verplaatst. De huisarts en assistenten zullen u telefonisch en middels e-consulten zo goed mogelijk proberen te helpen bij uw klachten.

De Oude Postduif : Bezorgen en afhalen blijft mogelijk !!

De Oude Postduif : Bezorgen en afhalen blijft mogelijk !!

De Oude Postduif gaat de bezorgingen wel minimaliseren. Dit i.v.m. de minimale personele bezetting. Er mag alleen per telefoon worden besteld en wanneer u naar de Postduif toekomt hebben wij bij voorkeur het liefst dat u uw bestelling afrekent per pin. Wij zullen daar waar mogelijk is zoveel mogelijk de hygiëne regels volgen.

Werkzaamheden aan de N393

Werkzaamheden aan de N393

De provinciale weg tussen Sint Annaparochie en Sint Jacobiparochie, de N393, is toe aan groot onderhoud. Dat betekent dat de weg een nieuwe laag asfalt krijgt. Van dinsdag 28 april t/m 1 mei is het stuk tussen Sint Annaparochie en Sint Jacobiparochie afgesloten voor doorgaand verkeer. Het doorgaand verkeer leiden we om via N383 en de A31 (zie omleidingsroute in de bijlage). Op zaterdag 2 mei is de weg weer open voor verkeer. De werkzaamheden zijn dan nog niet helemaal afgerond, maar dan heeft het verkeer er geen last meer van.

Mistig begin van 2020 in Sint Jacobiparochie

Mistig begin van 2020 in Sint Jacobiparochie

De jaarwisseling in Sint Jacobiparochie is voor zover bij de webredactie bekend rustig verlopen. De dichte mist en het vuurwerk zorgde ervoor dat je geen hand voor de ogen kon zien. Ook het MFC was met de jaarwisseling geopend. Zowel op oudejaarsmiddag tijdens het Piekuur als nieuwjaarsmorgen vanaf 0:30 wisten veel mensen het het Beerdhuus te vinden.

Kerk St.-Jacobiparochie straalt weer

Kerk St.-Jacobiparochie straalt weer

De afgelopen maanden stond De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie in de steigers. En dat valt op, bij dit bijzondere kerkgebouw zo middenin het dorp. De kerk is aan de buitenkant helemaal geschilderd door Middelsee Schilders. Daarmee heeft het gebouw z’n karakteristieke gele kleur weer helemaal terug.

Getijdenkunstwerk ‘De Streken’ mogelijk naar Westhoek

Getijdenkunstwerk ‘De Streken’ mogelijk naar Westhoek

Voor het houten getijdenkunstwerk ‘De Streken’ van Marc van Vliet heeft Sense of Place een prachtige locatie op het oog: nabij Westhoek, over een oude strekdam. De haalbaarheid van de plannen wordt nog onderzocht. Streekbelang Oost- en Westhoek is enthousiast over het idee.

Zwarte Haan in het geweer tegen opkomst nachttoerisme

Zwarte Haan in het geweer tegen opkomst nachttoerisme

Bewoners van het eind van de Nieuwebildtdijk vrezen dat het er met rust en duisternis gedaan is als nachttoerisme er een speciaal onthaal krijgt. Tien van de elf huishoudens op Zwarte Haan moeten niks weten van een gepland sterrenkijkschuurtje met 17 parkeerplaatsen en vijf trekkershutten in het bosje dat vroeger een zanddepot afschermde. Ze noemen het plan ,,absurd’’ en ,,van de realiteit losgezongen’’. De beoogde nachtrecreatie zou vlak achter hun huizen komen.

Schooljeugd zaait vlinderidylle Minnertsga in

Schooljeugd zaait vlinderidylle Minnertsga in

MINNERTSGA - Leerlingen van basisscholen De Twiner, de Lytse Terp en de Wize Beam gaan donderdag 17 oktober de vlinderidylle bij Minnertsga inzaaien en de insectenhotels vullen. Bert van Geel vertelt voorafgaand op informatieavonden in Minnertsga en Sint Jacobiparochie over de vlinderidylle en biodiversiteit .

Meer biodiversiteit in Waadhoeke

Meer biodiversiteit in Waadhoeke

Men is zich in de afgelopen jaren meer en meer bewust geworden van de achteruitgang van insecten. De daling in aantallen insecten is zorgelijk, niet alleen omdat zij een grote natuurwaarde hebben, maar ook een essentiële schakel vormen in de landbouw met betrekking tot bijvoorbeeld de afbraak van organische stoffen in de bodem of de bestuiving van gewassen. Het is daarom van groot belang dat we samen alles doen om het verdere uitsterven van insecten te voorkomen. Dit komt niet alleen ten goede aan andere organismen, maar ook aan de mens. We kunnen al helpen door de aanleg van zogenaamde vlinderidylles. Een idylle is een, in dit geval voor insecten, aangename omgeving. Gebieden met veel landschapsvariatie zijn dan vooral belangrijk. Het gaat dan niet alleen om variatie in plantensoorten, maar ook om bijvoorbeeld hoogteverschillen in de bodem en/of lagere en hogere stukken vegetatie.

Week van de opvoeding

Week van de opvoeding

Doe mee met Week van de Opvoeding - Van 7 tot en met 13 oktober is de landelijke Week van de Opvoeding. Als gemeente vinden we het belangrijk dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien. De gemeente Waadhoeke organiseert daarom een aantal activiteiten voor ouders/verzorgers en kinderen. Zo is er onder andere een avond over social media, een opvoedmarkt en een Apenkooi XL. Alles staat in het teken van het thema ‘hand in hand’.