Enerzjylânskip Waadhoeke nei folgjende faze

Enerzjylânskip Waadhoeke nei folgjende faze

De gemeenteried fan Waadhoeke hat grien ljocht jûn foar in folgjende stap rjochting ûntwikkeling fan in enerzjylânskip. It giet om in gebiet súdeast fan Seisbierrum. Undersiken wize út dat in enerzjylânskip kânsryk is. It is mooglik om ferskate funksjes te kombinearjen en de opwekte enerzjy op termyn yn te passen yn it enerzjynet. Net hjoed of moarn want der sil no in gebietsûntwikkelproses yn gong set wurde. In stap dy 't nedich is om ek mei de omjouwing ta goede ôfspraken te kommen. Draachflak fan ynwenners is in belangryk ûnderwerp yn de fase dy’t no ynset wurdt. Yn it kommende trajekt krijt de belutsenens en partisipaasje in prominent plak.

Gemeenteraad Waadhoeke steunt initiatief Groeituin Wier

Gemeenteraad Waadhoeke steunt initiatief Groeituin Wier

De gemeenteraad van Waadhoeke heeft donderdag 28 maart ingestemd met het financieren van de Groeituin in Wier. De Groeituin is een innovatief project van Empatec dat kansen en mogelijkheden biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met het besluit van de gemeenteraad kan de Groeituin van start voor een proefperiode van 2,5 jaar.

Aanleg riolering van Saxenstraat en van Wijngaardenstraat

Aanleg riolering van Saxenstraat en van Wijngaardenstraat

Bericht Gemeente Waadhoeke: Op dit ogenblik zijn wij bezig met voorbereidingen om nieuwe riolering in Sint Jacobiparochie aan te brengen. Het betreft de Van Wijngaardenstraat en een deel van de George van Saksenstraat. De reden voor deze rioleringswerkzaamheden is de wateroverlast welke regelmatig voorkomt in dit deel van Sint Jacobiparochie. Vooral in periodes met veel regen.

Nieuw op Het Bildt: Voetbalschool Brouwer

Nieuw op Het Bildt: Voetbalschool Brouwer

Het idee van Brouwer voetbalschool is om jongens en meisjes naast hun reguliere voetbalactiviteiten bij de lokale voetbalvereniging nog een mogelijkheid te bieden om hen te ontwikkelen als voetbal(st)er.

Jongeren in Waadhoeke krijgen €200 voor meedoen met sport en cultuur

Jongeren in Waadhoeke krijgen €200 voor meedoen met sport en cultuur

De gemeenteraad van Waadhoeke heeft donderdag 21 december besloten om komende twee jaar een pilot sport en cultuur uit te voeren. Onderdeel is dat jongeren van 12 tot en met 16 jaar een voucher ter waarde van €200 kunnen uitgeven bij sport- en cultuuraanbieders in de gemeente. Zo krijgen zij de kans om laagdrempelig kennis te maken en mee te doen aan sportieve en culturele activiteiten.

Kijktip: De Roger Federer van het kaatsen te zien in FryslânDOK

Kijktip: De Roger Federer van het kaatsen te zien in FryslânDOK

Taeke Triemstra (1982) won zijn eerste wedstrijd toen hij vijf was en daarna elke partij die er maar te winnen was. Op 23 juli werd hij gehuldigd als de succesvolste kaatser uit de geschiedenis. Voor FryslânDOK volgt programmamaker Albert Jensma hem op weg naar de PC, de belangrijkste kaatswedstrijd van het jaar. Klopt het, dat succes ook kan voortkomen uit bescheidenheid? ‘De aanhouder wint’ is te zien op 7 en 8 oktober bij NPO2 en Omrop Fryslân.

IN MEMORIAM TJIPKE BLOEMHOF

IN MEMORIAM TJIPKE BLOEMHOF

Wij motte bot winne an it idee dat wij Tjipke Bloemhof niet meer sien op straat, in de Albert Heijnwinkel, in één of andere kerk of gewoan bij him of bij een ânder in hús. Op 9 augustus j.l. is hij op 87-jarige leeftiid onferwacht bij ôns fortgleden. ‘n dâg erfoor waar hij as oud-tennispeuler nag as trou en andachtig toeskouwer fan de ‘dînsdagoffengroep’ op ‘e baan fan Sint-Jabik anwezig. Tjipke worde geboren in Veenwouden en groeide op in ‘n foeraazjebedriif en had dêr ‘n mooie tiid met drie ouwere susters die’t him wakker ferpopten. Na de legere skoal ging hij na de U.L.O. in Damwoude en fer…

Doe jij de lichten uit op vrijdag 1 september?

Doe jij de lichten uit op vrijdag 1 september?

Het Waddengebied is één van de laatste plekken in Nederland waar het nog écht donker wordt. Op vrijdagavond 1 september 2023 doen we met zoveel mogelijk mensen de lichten uit. Langs de Waddenkust van Den Helder tot aan de Duitse grens. Dit is de aftrap van de evenementenmaand van de Landschapstriënnale 2023: Sterren op ’t Wad. Met het uitdoen van de lichten wordt aandacht gevraagd voor het belang van donkerte. Doe jij mee?

Taeke Triemstra is eruit: hij gaat door

Taeke Triemstra is eruit: hij gaat door

De kaatser met de meeste punten in de historie van de sport, Taeke Triemstra, gaat nog een jaar door. Dat heeft hij zondag bekendgemaakt na de hoofdklassewedstrijd in Arum, waar hij met zijn maten de kleine premie pakte.

Taeke Triemstra na Rengersdag de ‘succesvolste kaatser aller tijden’

Taeke Triemstra na Rengersdag de ‘succesvolste kaatser aller tijden’

Taeke Triemstra is sinds vorige week zondag de succesvolste kaatser aller tijden. Hoewel hij de finale verloor op de Rengersdag, mocht hij door het bereiken van de finale twee punten aan zijn totaal toevoegen. Dat kwam hierdoor op 886 punten. Als gevolg hiervan passeerde hij Piet Jetze Faber met 1 punt en is hij de nieuwe nummer één van het eeuwige puntenklassement.

De Pluktuin gaat weer open

De Pluktuin gaat weer open

Ook deze zomer is er weer volop plukgeluk bij Gerlof Rienks, Kouwewg 36, Sint Jacobiparochie. Dit jaar is er nog meer aandacht voor biodiversiteit, gericht op het aantrekken van vogels en insecten. Begin mei is er een divers zadenmengsel gezaaid en naar verwachting zullen er vanaf eind juni, begin juli, weer prachtige bloemen geplukt kunnen worden. Door een een bos bloemen te plukken steun je de natuur en het goede doel.

Doe je mee met onze videocampagne ‘Hoe gasvrij zijn wij?’

Doe je mee met onze videocampagne ‘Hoe gasvrij zijn wij?’

Ben jij je huis duurzamer aan het maken? Door bijvoorbeeld je ramen te vervangen, de kruipruimte te isoleren of zonnepanelen of een warmtepomp te installeren? Ga je met je huis aan de slag? Dan zijn wij op zoek naar jou! Mogen wij meekijken bij jouw verbouwing? Voor onze videocampagne ‘Hoe gasvrij zijn wij?’ willen we een aantal mensen volgen die bezig zijn met energie besparen en isoleren.

Kûnst in skuren tijdens de Bildtse Aardappelweken

Kûnst in skuren tijdens de Bildtse Aardappelweken

Net als tijdens de voorgaande edities wordt er op vier moderne akkerbouwbedrijven kunst tentoongesteld. Dit keer zullen zijn er 19 kunstenaars uitgenodigd om deel te nemen aan de expositie. Zij hebben allen speciaal werk gemaakt of zijn bekend door hun werk over landschap, aardappels, aarde/het land en de waddenkust. Te zien zijn onder andere schilderijen, keramiek, film, fotografie, grafiek, beelden, tekeningen en installaties. Deelnemende kunstenaars zijn: Fam. Smits: Kaneli & Smit, Ellen Mandemaker, Francoise Stoop, Wim Warrink Fam. Palsma: Kitty Boon, Abe Gerlsma, Marjolein Poortvliet, Linette Raven, Hanneke Roelofsen Fam. Rodenhuis: Jenny Boot, Anca Blok, Wia Bouma, Annagreet Hoogeland, Renée Marcus Janssen, Heine Noordstra, Melis van der Sluis, Catrinus Spinder Fam. Binnema: Karin Mennen, Saskia Pfaeltzer

Hoe betrekken we arbeidsmigranten in onze mienskip?

Hoe betrekken we arbeidsmigranten in onze mienskip?

Dat is de vraag waar het om gaat. Het Platform Leefbaarheid richt zich op ontmoetingen tussen arbeidsmigranten en de mensen die al lang(er) in Waadhoeke wonen. Onder het motto ‘onbekend maakt onbemind’ willen we elkaar leren kennen. Maar hoe dan? Hebt u daar ideeën over, laat het weten aan het Platform Leefbaarheid.

BIJDRAGE VOOR STRAAT-, BUURT- EN DORPSACTIVITEITEN

BIJDRAGE VOOR STRAAT-, BUURT- EN DORPSACTIVITEITEN

Vanuit de regeling ‘Losse fearren’ kun je maximaal € 300 krijgen voor activiteiten die dorpen leuker, mooier of leefbaarder maken. Op www.lossefearren.nl staan bij ‘Inspiratie’ tientallen voorbeelden. Van buitenbioscoop tot appeltaart-van-eigen-bodem, van dorpsontbijt tot een Friestalige Christmas Carol, en bijvoorbeeld ook samen straatversiering maken voor het dorpsfeest. Die tijd komt er weer aan!

Zwarte Haan stapt opnieuw naar rechter om sterrenschuur

Zwarte Haan stapt opnieuw naar rechter om sterrenschuur

In Zwarte Haan willen ze victorie kraaien. Nu de gemeente Waadhoeke een door de rechter vernietigde vergunning voor de komst van een sterrenschuur voor donkertetoeristen heeft gerepareerd, stapt het dijkbuurtschap naar een hogere rechter. "Hiel frjemd allegear hoe’t it rint.”

Echtpaar Vellinga 60 jaar getrouwd

Echtpaar Vellinga 60 jaar getrouwd

Siem Vellinga en Jetske Vellinga – Miedema trouwden op 11 april 1963 en vieren dit jaar hun 60-jarig huwelijk. Een feestelijke gebeurtenis en daarom kwam wethouder René de Vries het echtpaar op 12 april persoonlijk feliciteren namens het gemeentebestuur van Waadhoeke.

Enquête Merel Tesselaar Dijkversterking Koehoal-Lauwersmeer deelgebied Middelsee

Enquête Merel Tesselaar Dijkversterking Koehoal-Lauwersmeer deelgebied Middelsee

Beste Sint Jabuursters, Mijn naam is Merel Tesselaar en ik ben op dit moment mijn studie Kust- en Zeemanagement aan het van Hall Larenstein te Leeuwarden aan het afronden. Mijn afstudeeronderzoek heeft als onderwerp “Dijkversterking Koehoal-Lauwersmeer deelgebied Middelsee”. Dit onderzoek voer ik uit bij ingeneursbureau Geonius te Drachten. Om mijn studie met een positief resultaat af te ronden is uw hulp ontzettend nodig! Er is namelijk nog weinig bekend over de wensen van u als omwonende wat betreft de dijkversteking. Ik wil graag van u weten hoe u de dijken van Het Bildt voor u ziet in de…

Danseressen hangen aan Groate Kerk in Sint Jabik

Danseressen hangen aan Groate Kerk in Sint Jabik

Er werden dit weekeinde heel wat treden beklommen in de Groate Kerk in Sint Jabik. Maar terug naar beneden deden ze net wat anders. Het idee kwam van Stichting Boei, die restaureren erfgoed en wilden niet-gebruikte kerken in een nieuw jasje zetten. “Dat is Dans naar de Hemel geworden”, vertelt Suzanne de Bekker van Ropes Aligned. In het theaterstuk werd de hele kerk gebruikt. “We dansen van de toren naar beneden”, vertelt De Bekker.

‘Dans naar de Hemel’ in De Groate Kerk

‘Dans naar de Hemel’ in De Groate Kerk

Op 25 en 26 maart landt de erfgoedparade in St.-Jacobiparochie met de voorstelling ‘Dans naar de Hemel’. Aanvang voorstelling op zaterdag 25 maart: 16.00 uur en 20.00 uur/ voorstelling zondag 26 maart: 13.00 uur en 16.00 uur.

15 maart: verkiezingen Provinciale Staten en Wetterskip

15 maart: verkiezingen Provinciale Staten en Wetterskip

Op woensdag 15 maart zijn er twee verkiezingen in Nederland; verkiezingen voor Provinciale Staten en verkiezingen voor het Waterschap. In Fryslân kiezen we dus de statenleden voor de Provinsje Fryslân en het algemeen bestuur voor het Wetterskip Fryslân. Zet woensdag 15 maart dus in je agenda! Waar kan ik stemmen?

Belastingspreekuren in de Bibliotheek

Belastingspreekuren in de Bibliotheek

Het is binnenkort weer tijd voor de belastingaangifte en daarom zijn er deze maand belastingspreekuren in de bibliotheek. Woensdag 22 februari van 15.30 tot 17.30 uur in bibliotheken Franeker en Harlingen en vrijdag 24 februari van 10.00 tot 11.30 uur in Bibliotheek St.-Annaparochie. De geschoolde vrijwilligers van Humanitas zitten tijdens dit spreekuur klaar om advies te geven en vragen te beantwoorden over de belastingaangifte. Het belastingspreekuur in de Bibliotheek is gratis voor iedereen en aanmelden is niet nodig.

Europa Kinderhulp zoekt vakantiegezinnen in Friesland!

Europa Kinderhulp zoekt vakantiegezinnen in Friesland!

Iedere zomer logeren er kinderen uit verschillende Europese landen bij Friese gezinnen. Deze kinderen kunnen, om wat voor reden dan ook, een onbezorgde vakantie gebruiken. De vakanties zijn heel waardevol voor de kinderen, maar ook een bijzondere belevenis voor de vakantiegezinnen. Stichting Europa Kinderhulp is daarom op zoek naar gezinnen die hun huis en hart willen openstellen om een kind bij hen thuis uit te nodigen.

Motorenmuseum Meijer is een levend museum

Motorenmuseum Meijer is een levend museum

Motorenmuseum Meijer staat sinds 1959 op het terrein van de Meijer Group in St.-Jacobiparochie. In het gebouw staan 50 motoren die tussen 1899 en 2007 zijn gemaakt. De zware motoren komen uit schepen, huizen en landbouwmachines. Elke motor heeft zijn eigen verhaal.

LEEN EEN FRIES: Fasil over zijn passie voor muziek

LEEN EEN FRIES: Fasil over zijn passie voor muziek

Fasil groeit op tussen de uitgestrekte weilanden. Aan de oude zeedijk in Sint Jacobiparochie. Hier wordt er Bildts gesproken: een Fries dialect dat voor hem als thuiskomen voelt. Terwijl het gros van zijn leeftijdsgenoten op het voetbalveld staat, richt Fasil zijn aandacht op theater en muziek.

Eindelijk kon het weer

Eindelijk kon het weer

Eindelijk kon het weer eens een keer. Schaatsen op de ijsbaan. Een frisse zuid-wester, net rond de 0 graden en een prachtig zonnetje. Genieten dus. Op deze zaterdag alleen voor de kinderen, maar bij voldoende nachtvorst vandaag, zondag ook voor de volwassenen.

Kerstbomen bij de "Groate Kerk"

Kerstbomen bij de "Groate Kerk"

Sinds zaterdag 10 december staan er twee flonkernieuwe lichtkerstbomen voor de Groate Kerk te schitteren. De aanschaf van deze bomen is bekostigd door middel van een cheque die Plaatselijk Belang eerder van Stichting Bildtse Belangen heeft ontvangen. De laatste weken van 2022 gaan de lichtkerstbomen voor een prachtige, warme aanblik voor de mooie Groate Kerk zorgen. prettige feestdagen, Plaatselijk Belang Sint Jabik

Enquête – Waadhoeke tegen discriminatie

Enquête – Waadhoeke tegen discriminatie

De gemeente Waadhoeke is op dit moment bezig met een actieplan antidiscriminatie. Hiervoor is het belangrijk om te weten wat er onder onze inwoners speelt op het gebied van (anti)discriminatie, diversiteit en inclusie. In deze enquête wordt gevraagd jouw ervaringen, zorgen, ideeën en oplossingen met ons te delen. Wij willen graag weten of jij discriminatie in de gemeente ervaart. Of je om welke reden dan ook buitengesloten voelt. Jouw antwoorden verwerken we in het actieplan.

De kernen in gemeente Waadhoeke krijgen glasvezelnetwerk van DELTA Netwerk

De kernen in gemeente Waadhoeke krijgen glasvezelnetwerk van DELTA Netwerk

DELTA Netwerk gaat in 34 dorpen in gemeente Waadhoeke en de dorpen Midlum en Wijnaldum uit gemeente Harlingen glasvezel aanleggen. Na het verstrijken van de deadline van 26 oktober bleek dat er hier voldoende inwoners zich hebben aangemeld voor glasvezel. De aanleg start waarschijnlijk al in Q1 van 2023 en het laatste dorp zal medio 2024 van glasvezel gebruik kunnen maken. Nu het zeker is dat er glasvezel komt, krijgen diegenen die nog geen abonnement hebben afgesloten, de kans om zich tot 27 november om zich alsnog aan te melden zonder dat er aansluitkosten gerekend worden.

Drie vrachtwagencombinaties vol hulpgoederen rijden zondag vanuit Drachten naar Moldavië om de opvang van Oekraïners te ondersteunen

Drie vrachtwagencombinaties vol hulpgoederen rijden zondag vanuit Drachten naar Moldavië om de opvang van Oekraïners te ondersteunen

Er vertrekt zondag een groot hulptransport vanuit Drachten naar Moldavië. De hulp is bedoeld om de Moldaviërs te helpen met de pakweg 100.000 Oekraïense vluchtelingen die in het arme land worden opgevangen. Het transport bestaat uit drie vrachtwagens met opleggers die ieder zo’n 21 ton aan goederen vervoeren. Onder meer aardappelen, houdbaar verpakte groenten, erwten en toiletartikelen gaan op transport. De goederen worden op verschillende plekken in Moldavië uitgedeeld en een deel ervan gaat met transportbusjes naar Oekraïne.

Reanimatie/AED Training voor beginners en herhalers St. Jabik

Reanimatie/AED Training voor beginners en herhalers St. Jabik

Tijdens de reanimatiecursus leer je hoe je moet reanimeren en een AED gebruikt. Je leert hoe je een slachtoffer in veiligheid brengt, de toestand beoordeelt en de hulpdiensten alarmeert. Onder begeleiding van leer je eerste hulp te verlenen aan een slachtoffer met bewusteloosheid met ademhaling en bewusteloosheid zonder ademhaling. Je oefent de geleerde vaardigheden om te reanimeren en een AED te gebruiken op reanimatiepoppen.

AED Westhoek vult 'witte vlek'

AED Westhoek vult 'witte vlek'

Het is zover: Westhoek heeft een eigen AED. Aan de Oudebildtdijk 1148 hangt sinds kort het draagbare apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. De AED is al aangemeld bij hartslagnu.nl en dus zichtbaar voor alle aangesloten burgerhulpverleners.

Kom in de herfst naar bibliotheken Hallum en St.- Annaparochie

Kom in de herfst naar bibliotheken Hallum en St.- Annaparochie

De maand oktober staat in de bibliotheek traditiegetrouw in het teken van de Kinderboekenweek. We vieren dit met leuke activiteiten voor kinderen. Er is nog meer deze herfst, zoals een cursus stamboomonderzoek en een lezing van schrijver Anita Terpstra. Iedereen kan zich aanmelden voor deze activiteiten, ook als u niet lid bent van de bibliotheek.

Rechter veegt vergunning sterrenschuur Zwarte Haan van tafel en verwijt burgemeester Waanders 'schijn van vooringenomenheid'

Rechter veegt vergunning sterrenschuur Zwarte Haan van tafel en verwijt burgemeester Waanders 'schijn van vooringenomenheid'

De vergunning voor Starbarn bij Zwarte Haan is van tafel geveegd door de rechter. Die zegt dat burgemeester Marga Waanders de ‘schijn van vooringenomenheid’ heeft gewekt bij de goedkeuring van het toeristische project. Waadhoeke is bovendien onzorgvuldig omgesprongen met verkeersproblemen. Negen bewoners van Zwarte Haan krijgen gelijk in hun strijd tegen de komst van het toeristische project ‘Starbarn’ (sterrenschuur) naar het buurtschap. Ze stapten naar de rechter en beschuldigden burgemeester Marga Waanders van Waadhoeke van belangenverstrengeling bij de goedkeuring van het project dat duisternistoeristen naar de Waddendijk moet lokken. Bovendien rammelde de procedure voor de verleende vergunning naar hun mening van alle kanten.

Onderzoek naar bomen en landschapselementen in Sint Jacobiparochie

Onderzoek naar bomen en landschapselementen in Sint Jacobiparochie

Binnenkort zult u verschillende mensen in ons dorp kunnen tegenkomen die een inventarisatie maken van de belangrijkste bomen en landschapselementen in gemeente Waadhoeke. Hieronder leest u meer. Belangrijk voor het landschap, dorpen, stad Bomen en landschapselementen zijn belangrijk voor ons Waadhoeks landschap, voor onze dorpen, de stad en de natuur. Ze zorgen ook voor gezonde lucht, beschutting tegen wind of hitte en voor het vasthouden van water.

Veel mensen uit uiensector getuige van feestelijke start nieuwe uiensorteerlijn Konaxx Onions

Veel mensen uit uiensector getuige van feestelijke start nieuwe uiensorteerlijn Konaxx Onions

De reis naar Friesland middenin de vakantie was voor mensen uit de uiensector geen belemmering om een bezoekje te brengen aan Konaxx Onions in Sint Jacobiparochie. Het enige uienpakstation dat Friesland rijk is investeerde in een volautomatische uiensorteermachine van Eqraft en dat was reden om relaties uit te nodigen voor de feestelijke start van de nieuwe lijn. Daar maakten veel collega-uiensorteerders en exporteurs vrijdagavond 12 augustus gebruik van.

Verschillende boeren rondom Sint-Jacobiparochie slachtoffer van GPS-diefstal uit trekkers

Verschillende boeren rondom Sint-Jacobiparochie slachtoffer van GPS-diefstal uit trekkers

In de omgeving van Sint-Jacobiparochie zijn in de nacht van dinsdag op woensdag verschillende GPS-systemen uit trekkers gestolen. Volgens de politie van Noordwest-Fryslân gaat het om diefstal bij verschillende boerenbedrijven. Er is niet bekend gemaakt om hoeveel navigatiesystemen het precies gaat. De politie vraagt mensen die iets hebben gezien of die camerabeelden hebben om contact op te nemen.

Plukgeluk: Bezoek de Pluktuin aan de Koude weg bij de boerderij van Rienks

Plukgeluk: Bezoek de Pluktuin aan de Koude weg bij de boerderij van Rienks

In het Friese Bildt is op dit moment weer een mooie bloemenpluktuin gezaaid en is er extra aandacht besteed aan biodiversiteit. Dit houdt in dat er ook een zaaizaadmengsel gebruik is dat insecten en vogels aantrekt. Er zijn niet alleen plukbloemen gezaaid, maar ook granen en kruiden. Voor slechts 10 euro pluk je een vierkante meter aan bloemen, maak je de natuur een stukje beter en steun je onze goede doelen.

Feestelijke overhandiging tuinbankjes It Lozjement

Feestelijke overhandiging tuinbankjes It Lozjement

Jongeren maken handige tuinbankjes voor ouderen! De buitenruimte bij appartementencomplex ‘It Lozjement’ in Sint Jacobiparochie is opgeknapt. Er ontbrak alleen nog iets: een tuinbankje om op te kunnen zitten. Leerlingen VMBO-Techniek van CSG Ulbe van Houten/Campus Middelsee gingen aan de slag en maakten twee handige tuinbankjes. Op 7 juli zijn deze tuinbankjes feestelijk aan de ouderen overhandigd.

Meijer Group: honderd jaar

Meijer Group: honderd jaar

oen Jan Meijer in 1921 begon met zijn dorsbedrijf aan de Oudebildtdijk kon hij niet vermoeden dat een eeuw later de vlaggen zouden wapperen bij het honderdjarig bestaan van het bedrijf waarvan hij de grondslag legde. Honderd jaar Meijer. Wat is er een hoop gebeurd in die tijd. Hoe komt het dat de ene onderneming het zo lang volhoudt en de andere niet? Wat waren de succesfactoren bij het familiebedrijf? Welke mensen gaven richting aan het beleid? Bildt.nu had een openhartig gesprek met Sjoerd, Jenny en Hendrik Meijer. Zij nemen u mee door de tijd en bieden u een blik achter de schermen van hun onderneming. Strekking van het verhaal: succes is het werk van meer dan één generatie!

Oproep !! De Zonnebloem wil door, help jij daarbij ?

Oproep !! De Zonnebloem wil door, help jij daarbij ?

De Zonnebloem afdeling St. Annaparochie en omstreken (o.a. Berlikum, St. Jacobiparochie, Beetgumermolen en Minnertsga) is al vele jaren zeer actief. Een bezoek aan het tuincentrum, samen eten of een busreis zijn al die jaren een vast item op de kalender geweest. De activiteiten en huisbezoek worden door een team van enthousiaste vrijwilligers georganiseerd. Dit bedoeld voor deelnemers met een lichamelijke beperking, die daardoor niet of nauwelijks meer de deur uit komen.

Meijer Group nieuwe shirtsponsor van KV Het Noorden

Meijer Group nieuwe shirtsponsor van KV Het Noorden

KV Het Noorden moest per 2022 op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor/shirtsponsor. Dankzij de snelle levering van Muta Sport mogen de leden van Kaatsvereniging Het Noorden sinds begin mei de nieuwe kleding aan met daarop het logo van de nieuwe hoofdsponsor Meijer Group. Als je er als ondernemer voor kiest om kledingsponsor te worden van een sportvereniging, heb je een mooie reclamedrager voor je organisatie, maar het belangrijkste is de steun naar de vereniging.

Drukbezochte zonovergoten Sint Jaasmet

Drukbezochte zonovergoten Sint Jaasmet

Van 17 t/m 20 juni was het 4 dagen feest in Sint Jabik! Na 2 jaar geen kermis te hebben gevierd mocht het eindelijk weer en dat hebben we geweten. Iedere dag veel bezoekers en veel deelname aan al de activiteiten. Uiteraard speelt het weer altijd een grote rol tijdens de kermis, nagenoeg alle 4 de dagen kon de korte broek aan, het waren aangename temperaturen.

Redelijke vraag, groot aanbod en zenuwachtige telers op uienmarkt

Redelijke vraag, groot aanbod en zenuwachtige telers op uienmarkt

"De vraag is redelijk, het aanbod is groot en de telers zijn ietwat zenuwachtig." Zo vat Tjerk Nagel van Konaxx Onions uit het Friese Sint Jacobiparochie de situatie op de uienmarkt samen. "We moeten de vraag niet overdrijven, maar er gaan wat uien weg binnen Europa, naar Afrika en zelfs weer naar Oekraïne. Al die beetjes zorgen voor een redelijke vraag."

De Twiner uit St. Jabik finalist van SjONG Junior 2022

De Twiner uit St. Jabik finalist van SjONG Junior 2022

Het is bijna tijd voor de finale in de Lawei. Op vrijdag 10 juni gaan groepen 6, 7 en 8 het liedje ‘Thús’ zingen waarmee zij strijden tegen 7 andere scholen. Ze hebben dit liedje samen met Raynaud Ritsma geschreven. Na een mooie middag van brainstormen en schrijven is het resultaat indrukwekkend.

Krantenbezorger Leeuwarder Courant Gerrit Sijtsma stopt na 19 jaar

Krantenbezorger Leeuwarder Courant Gerrit Sijtsma stopt na 19 jaar

Het is zo gewoon. Al 19 jaar om 06:15 de krant in de bus. Maar dat gaat jammer genoeg veranderen. Gerrit Sijtsma stopt ermee. Aanstaande zaterdag zal hij, zoals het er nu voor staat, zijn laatste krantenrondje doen. Gerrit verteld dat ze tegenwoordig zelf voor een vervanger moeten zorgen en dat hem dat allemaal teveel word. Helaas zijn vervangers slecht te vinden. Als Gerrit eens een dag vrij is krijgt hij voor 8 uur al 8 telefoontjes waar de krant blijft. Kortom. Gerrit vindt het welletjes en stopt er dan ook na 19 jaar mee...

Werken bij de Meijer Group

Werken bij de Meijer Group

“Er heerst op dit moment krapte op de arbeidsmarkt”, zegt Hendrik Meijer. “Het is dan ook belangrijk om talent in je eigen bedrijf te herkennen en daar wat mee te doen. Je medewerkers kunnen vaak veel meer dan je denkt, dus moet je vragen waar hun interesses liggen en weten wat ze graag willen leren. Wij willen graag dat ze flexibel inzetbaar zijn en verantwoordelijkheid nemen, waardoor wij als organisatie sneller kunnen schakelen. Door onze nieuwe manier van werken verandert er veel. Het is erg belangrijk duidelijk te communiceren en vooral vertrouwen te geven. Dit kun je altijd en overal doen en het is nog gratis ook”, besluit Hendrik met een glimlach. We spraken met Linda van Tuinen, Boukje Haarsma, Bauke de Boer, Klaas van Dijk, en Peter van Dijk over werken bij Meijer. Over uitdagingen en het pakken van kansen. En we laten ten slotte Hendrik Meijer aan het woord over de toekomst van zijn bedrijf.

30 juni t/m 3 juli Westhoek búttendyks Golf fan Onrust

30 juni t/m 3 juli Westhoek búttendyks Golf fan Onrust

De ‘Golf fan Onrust’ is een door schrijfster Simy Sevenster in het Bildts geschreven en geromantiseerd verhaal over ‘Broedertrouw’, de arbeidersopstand aan de Oudebildtdijk, alhier opgericht in november 1889. Na de oprichting van de arbeidersbeweging ‘Broedertrouw’ kwam er een politieke golf van onrust over het noorden van Friesland. De regering in den Haag stuurde destijds uiteindelijk zo’n 100 man infanterie, veldwachters en ’n aantal marechaussee naar de Oudebildtdijk om hier de stakingsopstand de kop in te drukken. De plaats waar deze mannen gelegerd waren was de Westhoekschool. Daar werd geen les meer gegeven, de onderwijzer en de schoolkinderen werden destijds gedurende die periode naar huis gestuurd. De unieke locatie hiervoor ligt rondom de vijver achter machinefabriek van de Meijer Group, Oudebildtdijk 894, Sint Jacobiparochie. Het open landschap achter de zeedijk wordt een met het decor van het openluchtspel en toen en nu gaan hierbij in elkaar over.

Middelsee Schilders St.-Jacobiparochie bieden meer

Middelsee Schilders St.-Jacobiparochie bieden meer

Middelsee Schilders is bekend in onze regio en de kans dat u hun werk heeft gezien, is dan ook groot. Zo namen de schilders de molen bij Vrouwenparochie, de Van Harenskerk in St.-Annaparochie en de Groate Kerk in St.-Jacobiparochie onder handen. Om maar eens drie ‘Bildt-bepalende’ gebouwen te noemen. Om de Groate Kerk weer in haar originele kleuren te krijgen, werden oude verflagen zorgvuldig weggehaald om tenslotte op de oudste laag uit te komen. “Dit werd de basis.” vertelt eigenaar Hendrik de Jong. “Met deze projecten kunnen we ons vakmanschap laten zien. Naast het schilderen moeten er vaak ook houtreparaties plaatsvinden. Dit is een andere specialiteit van ons.”

Joris Linssen & Caramba keren terug op het Bildt

Joris Linssen & Caramba keren terug op het Bildt

Joris Linssen komt op zondag 15 mei met zijn band Caramba voor de derde keer naar het Bildt. In Café de Aardappelbeurs in St. Jacobiparochie klinkt die zondagmiddag vanaf 16.00 uur de meeslepende muziek van Joris en zijn vier bandleden. Nederlandse muziek met Mexicaanse passie die de coronatijd en koude dagen met noordenwind van de afgelopen tijd snel doen vergeten.

Voortgang afbraak huisjes aan de G. Veenhuizenstraat

Voortgang afbraak huisjes aan de G. Veenhuizenstraat

Na bijna 3 weken zijn de asbestverwerkers binnen in de huisjes klaar. Helaas bleek er onder de dakpannen ook nog asbest te zitten. Dus vandaag eerst de pannen van het dak. Volgende week wordt ook hier het asbest verwijderd. Een dure en tijdrovende bezigheid. Gelukkig kunnen we nu goed zien dat er wat gebeurd.

Omgevingsvisie voor Waadhoeke: hulp gevraagd!

Omgevingsvisie voor Waadhoeke: hulp gevraagd!

De gemeente Waadhoeke gaat een Omgevingsvisie maken. Dat doen we samen met onze inwoners en ondernemers. De Omgevingsvisie beschrijft de visie die we hebben op de toekomst. Vooral voor de leefomgeving van onze gemeente. De visie schrijven we op hoofdlijnen en gaat over de hele gemeente. Bijvoorbeeld over ontwikkelingen en opgaven die in meerdere dorpen of wijken spelen of een aanzienlijk deel van het buitengebied betreffen.

Huisjes arbeidsmigranten bijna klaar

Huisjes arbeidsmigranten bijna klaar

De nieuwe huisjes voor de arbeidsmigranten achter "de Aardappelbeurs'' zijn bijna klaar. De eerste mensen wonen er al. De straters willen, als het weer meezit, aanstaande vrijdag, de bestrating klaar hebben, alleen moet het weer dan wel een beetje meezitten. Ook "de Aardappelbeurs" is opgeknapt en ziet er weer prachtig uit.

Sloop bejaardenhuisjes begonnen

Sloop bejaardenhuisjes begonnen

Vrijdag 1 april zou de sloop van de bejaardenhuisjes aan de Geert Veenhuizenstraat beginnen. Uiteindelijk zijn ze 5 april begonnen met de sloop. Zo te zien moet er eerst asbest worden opgeruimd. Zodra dit klaar is zal de sloop wel snel gaan. We houden u op de hoogte.

Minister Bruins Slot op bezoek in St. Jabik

Minister Bruins Slot op bezoek in St. Jabik

Op maandagmiddag 25 april is onze minister van Binnenlandse Zaken mevrouw Bruins Slot op werkbezoek in Sint Jacobiparochie. Zij zal een aantal gebouwen in ons dorp bezoeken. Gemeente Waadhoeke en Plaatselijk Belang St.-Jabik zullen hierbij voor de rondleiding zorgen.

Koninklijke onderscheiding voor Sjoerd Simon Kuipers

Koninklijke onderscheiding voor Sjoerd Simon Kuipers

In Waadhoeke kreeg Sjoerd Simon Kuipers (61) uit Sint Jacobiparochie dinsdagavond bij de afscheidsraad een lintje opgespeld door burgemeester Marga Waanders. Het SAM Waadhoeke-raadslid is sinds 2006 politiek actief. Eerst als raadslid voor de PvdA en na de gemeentefusie sinds januari 2018 als fractievoorzitter voor SAM. Waanders noemde Kuipers ,,een noeste werker die zich met humor en een snuf zelfspot altijd vol energie en enthousiasme inzette voor de lokale democratie en de mensen om hem heen. Een steunpilaar voor de fractie die probeerde Waadhoeke iets mooier te maken.”

'Het zaaigoed voor zomertarwe is al bijna op'

'Het zaaigoed voor zomertarwe is al bijna op'

De oorlog in Oekraïne jaagt de graanprijzen door het dak. Voor Friese akkerbouwers zou het lucratief zijn om extra tarwe te zaaien. Maar zo makkelijk is het niet, zegt graanhandelaar George Pars uit Sint Jacobiparochie.

De Hippie Trail van Sjoerd Niels en Hanneke deel 4

De Hippie Trail van Sjoerd Niels en Hanneke deel 4

Voordat we aan de reis over land naar India begonnen, wisten we al dat één specifiek punt erg lastig zou zijn om per trein of bus te reizen: de grens tussen India en Pakistan. Zo stond in de reisverslagen dat deze grensovergang wel tot 5 dagen kon duren. De hele regio is erg gevaarlijk, waarbij een deel van de route zelfs met een bewaker afgelegd moest worden. Door de overname van de Taliban in Afghanistan bleek dit alleen maar lastiger geworden. Toen Covid ook nog eens roet in het eten gooide(de Pakistaanse landsgrens ging dicht) vonden we het wel mooi geweest en besloten we om een vlucht vanaf Shiraz (Zuid-Iran) naar Mumbai (India) te nemen. Een stukje minder romantisch wellicht, maar een veilige oversteek is ook wat waard.

Gezocht: Vrijwilligers bij de fiets Elfstedentocht op 6 juni a.s.

Gezocht: Vrijwilligers bij de  fiets Elfstedentocht op 6 juni a.s.

Ieder jaar op pinkstermaandag starten 15.000 fietsers aan de Fiets Elfstedentocht. Tijdens de tocht passeren de deelnemers ook dit jaar weer Sint-Jacobiparochie. Komend jaar zal de tocht verreden worden op maandag 6 juni 2022. Het zijn niet alleen de fietsers die op pinkstermaandag actief zijn. Verspreid over de hele dag zijn ongeveer 750 vrijwilligers op de route aanwezig om de tocht goed te laten verlopen. Van verkeersregelaar tot vrijwilliger bij het soep uitdelen of stempelaar bij één van de stempelposten. Helaas wordt het steeds lastiger om vrijwilligers te vinden.

SPORTVERENIGING FRIESLAND ORGANISEERT 19 MAART DE MOLENLOOP/JOSEFIEN MEMORIAMLOOP IN FROUBUURT.

SPORTVERENIGING FRIESLAND ORGANISEERT 19 MAART DE MOLENLOOP/JOSEFIEN MEMORIAMLOOP IN FROUBUURT.

Nu alles weer mag en de coronaprotocollen zijn opgeheven is de hardloopkalender www.hardlopendnederland.nl weer aardig vol en schrijven zich veel hardlopers zich in voor de aangeboden loopevenementen. De SV Friesland heeft dit jaar al weer drie lopen georganiseerd en mee georganiseerd in Appelscha, Tzum en It Heidenskip. Zaterdag 19 maart a.s. staat de Molenloop in Froubuurt op de kalender deze is verplaatst van november naar het voorjaar omdat in november en december al zoveel lopen op de kalender staan. Omdat de loop precies een jaar gepland is na het overlijden van hardloopmem Josefien Kooistra, is deze loop als memoriam loop omgedoopt.

De hippie trail van Sjoerd Niels de Vries en Hanneke Vermue deel 2

De hippie trail van Sjoerd Niels de Vries en Hanneke Vermue deel 2

Na een reis van 3 maanden met een busje door Europa begonnen we 8 oktober (ditmaal zonder busje) aan hetgeen we al jaren voor ogen hadden: Een reis per bus en trein naar India !! Een reis die vooraf gekenmerkt wordt door veel historie, temperaturen tot ver onder nul tot boven de 30 graden men van heel veel verschillende landschappen, culturen en keukens. Heel wat te ontdekken dus en hoe kan het nou beter dan over land te reizen?

Tjerk Nagel, Konaxx Onions: "Door beperkte voorraden bij verpakkers is de boer de baas op de uienmarkt"

Tjerk Nagel, Konaxx Onions: "Door beperkte voorraden bij verpakkers is de boer de baas op de uienmarkt"

Van drukte is momenteel geen sprake bij Konaxx Onions in het Friese Sint Jacobiparochie. "We kunnen net aan bezig blijven", zegt Tjerk Nagel. "Het is een beetje een aparte situatie. De export naar Afrika is flink geminderd, maar het valt me niet tegen wat er nog naar Afrika gaat. Alleen toen Afrika afgelopen maanden volop aan de markt was, deden we ook best veel voor het Oostblok. Daar hadden we momenteel iets meer van gehoopt en verwacht. Wel gaan er vrij veel ongesorteerde partijen naar Polen."

De hippie trail van Sjoerd Niels de Vries en Hanneke Vermue

De hippie trail van Sjoerd Niels de Vries en Hanneke Vermue

De liefde voor reizen zat er bij ons al van kleins af aan in. Toen ik, Sjoerd Niels, nog een jongetje van een jaar of 10 was, heb ik eens meegedaan aan een verhalenwedsstrijd. In deze wedstrijd werden kinderen van alle scholen in het Bildt aangemoedigd om een verhaal te schrijven over een onderwerp dat hen aansprak. In mijn geval moest het verhaal wel een reis over de wereld worden. In dit verhaal ging de hoofdpersoon, ikzelf een trip maken waar ik van alles beleefde, van Hawaï tot Australië, van de Zuidpool tot Noorwegen. Toen droomde ik al van reizen. Maar een half jaar vrij krijgen in groep 7 werd hem niet, dus ben ik verder gaan dromen tot ik iets ouder was.

Faske in programma Bevrijdingsfestival

Faske in programma Bevrijdingsfestival

Popfestival Eurosonic Noorderslag is los en vindt dit jaar wederom digitaal plaats. In de Groningse Oosterpoort maakten veel, voornamelijk Nederlandse, artiesten de afgelopen dagen opnames. Zo ook Fasil Kuipers en zijn muzikale partner Jurjen van der Molen.

Sint-Jabik 3e en wint 200.000 euro met prijsvraag K(l)eigoed

Sint-Jabik 3e en wint 200.000 euro met prijsvraag K(l)eigoed

OUDEBILDTZIJL – Morra-Lioessens en Augsbuurt zijn de winnaars van de prijsvraag Erfgoed Deal Waddenkust Kleigoed. Beide dorpen maakten bijzondere plannen voor leegstaand of verwaarloosd erfgoed in hun dorp. De plannen gaan over voorzieningen waar toeristen of andere gasten kunnen verblijven. Ferwert en Sint Jacobiparochie eindigden op plaats twee en drie. Alle vier dorpen krijgen het maximale bedrag van €200.000,- voor de uitvoering in het vooruitzicht.

Zonnedak Joostema is gestart!

Zonnedak Joostema is gestart!

Een mooie dag vandaag! Terwijl Johannes Joostema van Firma Joostema de papieren tekent bij de notaris, zijn de mannen van FDB Techniek gestart met de installatie van de zonnepanelen.  Nog maar even en het achtste zonnedak is een feit!

De extra auto’s die Star Barn trekt hoeft geen belemmering te zijn voor het plan om bij Zwarte Haan trekkershutten, een sterrenkijkplek en een nachttuin te maken

De extra auto’s die Star Barn trekt hoeft geen belemmering te zijn voor het plan om bij Zwarte Haan trekkershutten, een sterrenkijkplek en een nachttuin te maken

De extra auto’s die Star Barn trekt hoeft geen belemmering te zijn voor het plan om bij Zwarte Haan trekkershutten, een sterrenkijkplek en een nachttuin te maken. Dat concludeert het college van Waadhoeke nadat de verkeerssituatie is onderzocht. Het was de gemeenteraad die dit voorjaar op de rem trapte. Een lokale ondernemer wil in Zwarte Haan aan de Nieuwebildtdijk vijf trekkershutten exploiteren, en heeft plannen voor een nachtbelevingstuin, een sterrenobservatorium en een expositieruimte.

Rabobank Coöperatiefonds keert 56.250 euro uit

Rabobank Coöperatiefonds keert 56.250 euro uit

De Commissie Coöperatiefonds van de Rabobank Leeuwarden-Noordwest Friesland steunt 17 projecten in de regio met een totale bijdrage van 56.250 euro. In juni dit jaar keerde zij al 44.750 euro uit aan 13 projecten. Daarmee geeft Rabobank dit jaar maar liefst 100.000 euro aan verenigingen en stichtingen in de regio Leeuwarden-Noordwest Friesland. De bank steunt daarmee activiteiten en projecten die gericht zijn op het verbeteren van de maatschappelijke en economische omgeving. Het gaat dan om projecten als het verduurzamen van een buurthuis, de aanleg van een moes- of pluktuin of het stimuleren van biodiversiteit in een dorp of buurt.

Geslaagde Sinterklaasintocht

Geslaagde Sinterklaasintocht

20 November was het dan eindelijk sover. Sinterklaas met sien pieten kwamen de klaine St.jabuursters verassen. Natuurlijk was het niet zoals anders, mar dat kon ok niet met die corona. Gelukkig waren de Sint en sien pieten der even vrolijk om en hadden genog piepernoaten en ander lekkers. Ondanks de sobere optocht, toch heel geslaagd.

Rock-’n-roll in Friesland

Rock-’n-roll in Friesland

In het nieuwe naslagwerk Rock-’n-roll in Friesland dat vorige week verscheen, vertellen ruim veertig Friese rockers over hun leven met, rond en in de muziek. Je moet over spierballen beschikken om het nieuwe 348 pagina’s tellende naslagwerk over de Friese rock-’n-roll, van 1960 tot 2000, een paar uur in leesstand vast te houden. Beter is het gevaarte voor je op tafel leggen en starten bij het begin, bij een van de vier gedegen historische inleidingen van oud-LC-hoofdredacteur Rimmer Mulder.

20 November Sinterklaasfeest

20 November Sinterklaasfeest

Gelukkig kan er dit jaar wel weer een intocht voor de kinderen worden georganiseerd. In verband met de geldende regels zal het er dit jaar wel anders uit gaan zien. Sinterklaas wordt dit jaar niet ontvangen bij de Groate Kerk. Wel rijdt hij een rondje door het dorp met zijn Pieten. Graag niet achter de stoet aanlopen, maar gewoon in je eigen tuin kijken en zwaaien.

Klimaatfytsers hoopje op Frans Timmermans

Klimaatfytsers hoopje op Frans Timmermans

Op 'e fyts fan Amsterdam nei de klimaattop yn Glasgow. Ofrûne snein is in groep fan sa'n tritich klimaataktivisten úteinset mei dy tocht. De aktivisten 'fjochtsje' tsjin de kjeld, rein en de Skotske heechlannen om wrâldlieders sjen te litten dat it neffens harren oars kin en moat. Se hawwe ûnder oare brieven mei fan skoalbern fan basisskoalle De Twiner yn Sint-Jabik.

Met WHBD en ‘n Golf fan Onrust’ op na 2022

Met WHBD en ‘n Golf fan Onrust’ op na 2022

In 2022 sil op 30 juny ant en met 4 july op ’n prachtig plak ’t lokasytheater ‘de Golf fan Onrust’ opfoerd worre, ’n deur Simy Sevenster romantiseerd ferhaal. Ans as in 2018, doet wij as Westhoekbúttendyks na bútten kwammen sille wij nou de naam Westhoek Binnendyks brúkke, in ’t kort WHBD2022.

Toch een koepel op radar in Wier

Toch een koepel op radar in Wier

Defensie heeft besloten een koepel te gaan plaatsen op de radar van Wier. Met de koepel verwacht Defensie het geluid (en de overlast daarvan) te beperken. Gisteravond maakte de kerngroep het nieuws bekend tijdens een bewonersavond in Wier; vanmorgen werden de Tweede Kamer en de gemeenteraad van Waadhoeke hierover ingelicht.

Schouten: 'Beslissing eventuele wisselpolder Westhoek in handen van provincie Fryslân'

Schouten: 'Beslissing eventuele wisselpolder Westhoek in handen van provincie Fryslân'

Demissionair Landbouwminister Carola Schouten heeft Kamervragen beantwoord over een eventuele wisselpolder in Westhoek (FR). Het vruchtbare akkerbouwgebied zou dan een beschermd natuurgebied worden. Zo ver is het nog niet, volgens Schouten. Ze geeft ook aan dat een beslissing over het akkerbouwgebied in Westhoek in handen ligt van de provincie Fryslân. Het plan voor een wisselpolder (er wordt een gat in de buitenste dijk gemaakt zodat gedurende een lange tijd slib afgezet wordt zodat laaggelegen land mee kan groeien met de stijging van de zeespiegel) deed eind mei en begin juni veel stof opwaaien bij Friese akkerbouwers, die in het gebied vooral pootaardappelen verbouwen.

Reanimatie/AED cursus

Reanimatie/AED cursus

Na een lange “vakantie” kunnen we weer van start met de cursussen. De training is in juni jl. door de NRR aangepast en uitgebreid met reanimeren tijdens COVID-19.

Watertoren Sint Jacobiparochie krijgt een extra zwevende ring en vijf slaapkamers

Watertoren Sint Jacobiparochie krijgt een extra zwevende ring en vijf slaapkamers

Erna en Willem Kolkman van Stal Hermes in Sint Jacobiparochie kochten de toren dit voorjaar van waterbedrijf Vitens die het bouwwerk niet langer nodig heeft. De nieuwe eigenaren willen een Bêd en Brôchje maken van de iconische toren en willen dat die toegankelijk wordt voor publiek, zodat niet alleen slaapgasten maar iedereen die wil van het weidse uitzicht over de Waddenkust kan genieten.

Lopende projecten Plaatselijk Belang St.-Jabik

Lopende projecten Plaatselijk Belang St.-Jabik

Doordat wij voor de tweede keer op rij geen Algemene Vergadering kunnen uitschrijven hebben wij een verslag gemaakt van de afgelopen tijd. Ondank de coronacrisis heeft Plaatselijk Belang St.-Jabik wel de nodige plannen ontwikkeld en voorbereid. Hieronder worden de belangrijkste plannen benoemd en uitgeschreven, hiermee bent u dan weer op de hoogte van wat er speelt in ons dorp.

Restaurantrecensie Leeuwarder Courant van Waddenherberg The Friezinn

Restaurantrecensie Leeuwarder Courant van Waddenherberg The Friezinn

Het waait. En niet zo'n beetje ook. Zomersoep zet koers naar Westhoek, aan het begin van de Oudebildtdijk, de langste straat van Nederland. Wij starten in Ouwesyl, met rechts huisnummer 2 en eindigen bij Waddenherberg The Friezinn, huisnummer 1226. Wind tegen, maar gelukkig zitten we in de auto. Sowieso een geweldige rit, langs gerestaureerde huizen en/of rafelige panden rechts boven op de dijk en vorstelijke boerderijen beneden op links.

Toeristen op bezoek in Sint Jacobiparochie

Toeristen op bezoek in Sint Jacobiparochie

Zo nu en dan ‘host’ Jan Kerkstra fietsers: fietsers die een ontzettend lange tocht maken. Deze vragen via de website Warmshowers of ze een nacht bij hem kunnen logeren. Hij biedt hen een warme douche (‘warm shower’), een warme maaltijd en een goed bed. Jan doet dit sinds 2014 en sinds die tijd hebben mensen uit vele landen bij hem gelogeerd. Vooral Europeanen, maar ook Amerikanen, Canadezen en een enkele Australiër of Nieuw-Zeelander. Zelfs een fietser uit Iran en eentje uit Hong-Kong wist Sint Jabik te vinden. Wij liggen namelijk aan een lange afstandsfietsroute die de kust volgt. Afgelopen week had Jan twee Fransen te gast. Ze zijn begonnen in Duinkerken (F) en zijn onderweg naar vrienden in Lodz, Polen. Van hun reis houden ze een dagboek bij: de Waikiki toer. De beide heren noemen zich zelf Wai en Kiki, maar is niet hun echte naam.

Twee auto's botsen op elkaar bij Sint Jacobiparochie

Twee auto's botsen op elkaar bij Sint Jacobiparochie

Bij een aanrijding tussen twee auto’s is zaterdagmiddag een gewonde gevallen. Een van de auto’s kwam vanuit Sint Annaparochie en botste op een auto die vanaf de Koudeweg kwam. Vermoedelijk heeft de automobilist de grijze auto op de voorrangsweg over het hoofd gezien. Het ambulancepersoneel heeft een bestuurster nagekeken en meegenomen naar het ziekenhuis.

Omstanders redden te water geraakt persoon uit het water in Sint Jacobiparochie

Omstanders redden te water geraakt persoon uit het water in Sint Jacobiparochie

Omstanders hebben dinsdagmiddag langs de Koudeweg een persoon uit het water gehaald. De hulpdiensten, waaronder brandweerduikers en een traumahelikopter, rukten omstreeks kwart over vier uit na een melding van een te water geraakt persoon. Ter plaatse gekomen bleek het slachtoffer al uit het water te zijn gehaald door omstanders. De brandweer kon daarom snel weer terug naar de kazerne.

Fijfde Bruno-boeky foor kines fan De Twiner St.-Jabik

Fijfde Bruno-boeky foor kines fan De Twiner St.-Jabik

De kines fan groep drie en fier fan de legere skoal De Twiner in St.-Jabik kregen kortleden út hannen fan wethouwer Taal en Kultuur Jan Dijkstra fan de gemeente Waddenhoek ‘t fijfde boeky in de Bruno en Svenson-sery: Bruno en Svenson gaan weer na skoal. De Bruno boekys binne skreven deur Sytse Buwalda met tekeningen fan Ita Spoelman.

Onthulling Jabiksskelp uitgesteld

Onthulling Jabiksskelp uitgesteld

De officiële onthulling van de Jabiksskelp, in het plein voor de Groate Kerk in St.-Jacobiparochie, is wegens corona uitgesteld tot vorig jaar. Het symbool bij de startplaats van de Friese ‘tak’ van het Jabikspaad zou op 25 juli onthuld worden, maar dat wordt nu 26 maart 2022.

‘Slape in de Groate Kerk is ’n belevenis’

‘Slape in de Groate Kerk is ’n belevenis’

Zaterdag 1 mei is bij de Groate Kerk in St.-Jacob een ‘refugio’ geopend voor pelgrims die een pelgrimroute wandelen of fietsen. Maximaal vier pelgrims kunnen nu in de Groate Kerk overnachten, op veldbedjes. De eerste twee gasten waren echter geen pelgrims van verre, maar scheidend voorzitter van de Groate Kerk Eelkje Hilarides en haar man Hans.

Nachtbeleving Zwarte Haan onzeker na kritiek raad

Nachtbeleving Zwarte Haan onzeker na kritiek raad

Het is nog maar de vraag of de plannen voor trekkershutten, een sterrenkijkhut en een nachttuin op Zwarte Haan doorgang kunnen vinden. De gemeenteraad was donderdag kritisch op hoe de plannen tot stand gekomen zijn, en hekelen het ontbreken van zowel een akoestisch onderzoek ter plaatse als een gedegen verkeersplan. Dat laatste zal er eerst moeten komen, voordat men akkoord gaat.

‘Als we hem nu zien denk ik: jaaa, daar staat ‘ie!’

‘Als we hem nu zien denk ik: jaaa, daar staat ‘ie!’

Al jaren liepen ze met plannen om: ooit, als het kon, zouden ze de watertoren van St.-Jacob wel willen kopen. Toen hij eindelijk te koop kwam te staan moesten ze het van een vriend horen omdat ze niet op het Bildt waren. Maar ze sloegen direct toe, en sinds twee weken zijn Erna en Willem Kolkman van Stal Hermes de trotse bezitter van het markante bouwwerk. ‘We willen dat de hele Bildtse gemeenschap er van kan genieten.’

Acht dorpen aan de slag met prijsvraagfase Waddenkust K(l)eigoed. Watertoren St. Jacob doet mee !!

Acht dorpen aan de slag met prijsvraagfase Waddenkust K(l)eigoed. Watertoren St. Jacob doet mee !!

REGIO Acht dorpen in de gemeenten Waadhoeke en Noardeast-Fryslân krijgen een uitnodiging om mee te doen aan de prijsvraagfase van het project Waddenkust K(l)eigoed. De dorpen kunnen aan de slag met het maken van een plan om een door hun voorgedragen leegstaand karakteristiek pand te verbouwen tot hoogwaardige overnachtingsaccommodatie. Uiteindelijk komen vier tot zes panden in aanmerking voor ondersteuning van maximaal 200.000 euro.

Oproep: geef ervaringen nieuwe radar Wier door

Oproep: geef ervaringen nieuwe radar Wier door

Tot en met vrijdag 26 maart voeren Defensie en fabrikant Thales testen uit aan de nieuwe radar in Wier. De werkgroep uit het dorp en de gemeente roepen omwonende op om vooral hun ervaringen tijdens deze testperiode. Alleen zo wordt duidelijk welke hinder de omwonenden ervaren van de nieuwe radar en kan daar een oplossing voor gezocht worden.

Tweede Kamerverkiezing 17 maart 2021

Tweede Kamerverkiezing 17 maart 2021

Op woensdag 17 maart is de Tweede Kamerverkiezing. U kunt dan stemmen voor de leden van de Tweede Kamer. Ook in deze coronatijd zorgen we ervoor dat iedereen kan stemmen. Want elke stem telt. Naast de maatregelen die we treffen op de stembureaus, zijn er een aantal zaken anders dan anders.

Arbeidsmigranten Sint Jacobiparochie verhuizen naar rand van het dorp, niet iedereen tevreden

Arbeidsmigranten Sint Jacobiparochie verhuizen naar rand van het dorp, niet iedereen tevreden

Het moet de oplossing zijn voor het arbeidsmigrantenprobleem in de gemeente Waadhoeke: nieuwe huisvesting in het oude café aan de rand van Sint Jacobiparochie. De dorpen in de gemeente worstelen al lang met het onderbrengen van arbeidsmigranten. Nu is er met een ruilhandel een oplossing gevonden. De oude migrantenwoningen worden gesloopt en de bewoners verhuizen naar de rand van het dorp. Het plan moet in de toekomst in meerdere plaatsen toegepast worden.

Defensie gaat een maand lang testen bij radarpost Wier

Defensie gaat een maand lang testen bij radarpost Wier

Defensie begint woensdag met een serie testen bij de nieuwe radarpost van Wier. Zo moet duidelijk worden hoe de installatie kan werken zonder overlast te bezorgen. Omwonenden klagen over een vervelende bromtoon en apparaten die worden gestoord door het radarsignaal.

Faske : ’Mezyk make is ’n prachtig proses’

Faske : ’Mezyk make is ’n prachtig proses’

Waar veel mensen 2020 het liefst snel vergeten, geldt dat niet voor Fasil Kuipers. De 24-jarige Stjabuurtster maakte al jaren muziek, maar vorig jaar viel alles op z’n plek. Als Faske, zijn artiestennaam, vond hij zijn eigen sound. Met vijf singles en een vruchtbaar bezoek aan Pollux Studio’s in Den Haag belooft 2021 het jaar van zijn doorbraak te worden. De debuutplaat is in de maak, hij werkt met festival Hit The North en een optreden op Eurosonic/Noorderslag eind dit jaar lonkt.

De ijsbaan is open !!

De ijsbaan is open !!

“Update van de ijsclub ” Na een geslaagde middag schaatsen voor de jeugd hebben we de baan nog een keer schoon gemaakt om de komende nacht de vorst zijn werk goed te laten doen.

Watertoren kopen? Die in Sint Jacobiparochie staat te koop

Watertoren kopen? Die in Sint Jacobiparochie staat te koop

Waterbedrijf Vitens wil van de watertoren in Sint Jacobiparochie af en zet het bijzondere bouwwerk uit 1959 te koop. De markante toren aan de Gijsbert van Swietenstraat in Sint Jacobiparochie heeft geen functie meer in het drinkwaterproces. Waterbedrijf Vitens wil voorkomen dat de toren door leegstand in verval raakt en zet daarom een bord in de forse tuin, de toren staat op een lap grond van 5529 vierkante meter.

Foto's van Bertus Hogendorp + een oproep !!

Foto's van Bertus Hogendorp + een oproep !!

Al een tijdje maakt Bertus Hogendorp voor onze website prachtige foto's van St. Jacobiparochie en omgeving. Je kunt deze foto's vinden in het menu onder het tabblad Bertus Loopie. Ook vandaag is hij weer op pad gegaan en heeft hij de elementen getrotseerd om ons allemaal te voorzien van actuele foto's.

Gemeente Waadhoeke: Defensie moet veel meer doen aan contact met omwonenden van de radar in Wier

Gemeente Waadhoeke: Defensie moet veel meer doen aan contact met omwonenden van de radar in Wier

Defensie moet veel meer doen aan het contact met omwonenden van de radar in Wier. Deze mensen moeten weten waar ze aan toe zijn. Burgemeester en wethouders van Waadhoeke schrijven dit in een brief aan het ministerie van Defensie, de eigenaar van de radar. ,,Wat ons betreft moet er voor de komende tijd een perspectief worden geschetst zodat de inwoners weten waar ze aan toe zijn.’’ Vragen van omwonenden alleen maar beantwoorden op een website is volgens het college van Waadhoeke niet voldoende.

Informatiebord insecten-idylle langs Griene Dyk

Informatiebord insecten-idylle langs Griene Dyk

In 2019 is plaatselijk belang van Sint Jacobiparochie en Minnertsga vol enthousiasme gestart met de aanleg van een zogeheten ‘vlinderidylle’ op de Griene Dyk tussen Minnertsga en Sint Jacobiparochie. De idylle werd een feit met behulp van subsidie van de gemeente Waadhoeke. Het initiatief heeft als doel het herstellen van de biodiversiteit – de soortenrijkheid – op het gebied van insecten en het creëren van bewustwording over dit onderwerp bij bewoners in de omgeving.

Onderzoek vogelbescherming: Waddenvogels bij Westhoek worden vaak verstoord

Onderzoek vogelbescherming: Waddenvogels bij Westhoek worden vaak verstoord

Onderzoekers hebben 160 uren lang gekeken of en hoe vogels op het Wad bij hoog water worden verstoord. Resultaat: elk uur was het weleens raak bij Westhoek. Het onderzoek is gedaan in opdracht van Vogelbescherming Nederland. Dit soort onderzoeken kan in de toekomst belangrijk zijn bij de aanleg van fiets- of wandelpaden langs de Friese Waddenkust.

‘As ’n haas deur ’t lând fan Sundereklaas’

‘As ’n haas deur ’t lând fan Sundereklaas’

Rustig en bescheiden als mens, maar op de motor een killer. Op donderdag 14 januari overleed in zijn woonplaats Purmerend tweevoudig wereldkampioen motorcross Jan de Vries. De geboren Stjabuurtster maakte in de jaren ’70 furore en geldt als een van de succesvolste Nederlandse motorsporters ooit.

Nieuwe radar in Wier maakt 's nachts te veel geluid

Nieuwe radar in Wier maakt 's nachts te veel geluid

De nieuwe Smart-L-radar van Defensie in Wier maakt ’s nachts te veel geluid. De radar staat daarom tussen elf uur ’s avonds en zeven uur ’s ochtends uit. Dit deelde Defensie woensdagavond mee op een online voorlichtingsbijeenkomst, die belegd was omdat er de laatste tijd uit de omgeving veel vragen en klachten over de nieuwe radar komen. Die klachten gaan over het geluid – ,,wij kunnen niet meer met de ramen open slapen’’ – en storingen in elektronische apparatuur. Lampen in woningen flikkeren, de televisie stoort en omwonenden ervaren wifi-storingen.

Uitnodiging in hun brievenbus of Inbox voor een online bijeenkomst over een ‘proef’ in kwelder Westhoek

Uitnodiging in hun brievenbus of Inbox voor een online bijeenkomst over een ‘proef’ in kwelder Westhoek

Bericht aan de omwonenden van kwelder Westhoek. Via dit bericht brengen Vogelbescherming en It Fryske Gea u als omwonende van kwelder Westhoek op de hoogte van een proef ‘dynamisch zoneren’ in Westhoek. En we geven u de mogelijkheid mee te denken over deze proef in een online bijeenkomst op woensdag 27 of donderdag 28 januari 2021. Uw kennis van het gebied, ervaring en mening zijn voor ons zeer waardevol.

Akkerbouwer houdt historische erwt in stand 'Haal voedsel uit je eigen klimaatzone en eet wat seizoenen te bieden hebben'

Akkerbouwer houdt historische erwt in stand 'Haal voedsel uit je eigen klimaatzone en eet wat seizoenen te bieden hebben'

Ruim vijf jaar geleden zorgde akkerbouwer Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie voor de terugkeer van de Dik Trom-erwt. Hoe staat het er anno 2021 voor met dit waddenproduct? Het huis en erf van Piet en Griet Hoekstra vormen een eilandje te midden van akkervelden. Het is de plek waar Piet 72 jaar geleden is geboren en waar hij slechts acht jaar niet heeft gewoond. ,,Maar toen woonden we om de hoek, aan de straat. Later ruilden mijn vader en wij van woning.”

Succesvolste Nederlandse motorcoureur Jan de Vries (77) overleden

Succesvolste Nederlandse motorcoureur Jan de Vries (77) overleden

Voormalig motorcoureur Jan de Vries is in zijn woonplaats Purmerend op 77-jarige leeftijd overleden. Hij is de succesvolste Nederlandse coureur ooit in een soloklasse op de weg. De Vries veroverde in 1971 en 1973 de wereldtitel in de 50 cc-klasse op een Van Veen Kreidler. 27 keer stond hij op het podium van een grand prix en liefst veertien keer op de hoogste trede.

Brand in boerderij Westhoek

Brand in boerderij Westhoek

Bij een boerderij in Westhoek is zondag aan het eind van de ochtend brand ontstaan. De brand ontstond in het dak, en was tot in de wijde omtrek te zien. De bewoner kon ongedeerd het pand verlaten.

‘Dorpskerstboom’ straalt in St.-Jacob

‘Dorpskerstboom’ straalt in St.-Jacob

Een ieder ziet elk jaar in St.-Jacob een mooie grote met lichten versierde kerstboom voor de Groate Kerk staan. Deze wordt elk jaar door het bestuur van Plaatselijk Belang en Hans Hilarides opgezet en weer weggehaald.

Arriva vernoemt trein naar Zwarte Haan

Arriva vernoemt trein naar Zwarte Haan

Een van de achttien namen voor de nieuwe ‘Wink’-treinen van Arriva is Zwarte Haan. Het publiek kon een stem uit brengen, wat geleid heeft tot namen als Thús, Hongerige Wolf, Reaklif en de naam van het Bildtse buurtschap.

Fries talent in de Hofstad met DeZoo. Faske komt voor artist-in-residence naar Den Haag.

Fries talent in de Hofstad met DeZoo. Faske komt voor artist-in-residence naar Den Haag.

Het zou een muzikale uitwisseling tijdens de Haagse Popweek zijn, maar corona besloot anders. Als alternatief kwam het Friese duo Faske afgelopen weekend naar Den Haag om als artist in residence in de Pollux Studio van Wieger Hoogendorp aan nieuwe muziek te werken. Geen echte uitwisseling, wel nieuwe inspiratie! Wij spreken Fasil Kuipers en Jurjen van der Molen over hun Haagse avontuur én delen stukken uit hun persoonlijke logboek met je.

Pluktuin Sint Jacobiparochie deelt 10.000 euro uit aan instanties

Pluktuin Sint Jacobiparochie deelt 10.000 euro uit aan instanties

De Voedselbank in Leeuwarden kreeg donderdag 3750 euro uitgereikt van de Pluktuin in Sint Jacobiparochie. Dit initiatief van de Rotary Club Leeuwarden Oldehove ontstond afgelopen zomer bij akkerbouw Gerlof Rienks in Sint Jacobiparochie. Mensen konden voor 10 euro een stuk bloementuin aanschaffen en er volop van plukken.

11 Andere Oorden op de aardappelvelden bij Zwarte Haan

11 Andere Oorden op de aardappelvelden bij Zwarte Haan

Vissers die elkaar opzoeken in de kerstperiode. Dat moet het tweede lichtkunstwerk van de kunstenaars van LUNA Collective voorstellen. Op de aardappelvelden bij Zwarte Haan zijn meerdere hengels te zien die lichtgeven. Op elf plekken in Fryslân zijn de komende tijd lichtkunstwerken te zien, dit is het tweede kunstwerk.

Nieuws over Netwerkcentrum "de Opstap"

Nieuws over Netwerkcentrum "de Opstap"

Waadhoeke fynt it wichtich dat alle minsken yn de gemeente meidwaan kinne. Wat se dêrfoar nedich binne, witte minsken sels it bêste. Mei de ‘sosjale ynklusyaginda’ wol Waadhoeke ynwenners stypje dy’t inisjativen hawwe om harren wenomjouwing better te meitsjen. Sa hie Bertina Algra it idee fan in netwurksintrum yn har doarp St.-Jabik: in plak dêr’t elts terjochte kin en dat de ferbining tusken de ynwenners fergruttet.

‘Ik ferkoop fis der’t pake dat 60 jaar leden deed, hoe mooi is dat?’

‘Ik ferkoop fis der’t pake dat 60 jaar leden deed, hoe mooi is dat?’

Wie op het Bildt Kaper zegt, zegt vis. Dat behoeft geen verdere introductie. Is het daarom geen verrassing dat Loekie de nieuwste Kaper is die in de vishandel gaat? Toch wel, want Loekie is pas 21 jaar en 2020 is niet het gemakkelijkste jaar om een nieuw bedrijf op te zetten. Ze treedt in de voetsporen van haar voorouders en gaat er vol voor.

Gezocht: stembureauleden Tweede Kamerverkiezingen!

Gezocht: stembureauleden Tweede Kamerverkiezingen!

Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Door de coronamaatregelen zijn meer mensen op het stembureau nodig om de verkiezingen in goede banen te leiden. Iedereen van 18 jaar of ouder kan zich aanmelden als lid van het stembureau. Voor het werken op het stembureau ontvang je een vergoeding van de gemeente.

Digitale bijeenkomst over verkeer in Waadhoeke

Digitale bijeenkomst over verkeer in Waadhoeke

Op woensdagavond 2 december organiseert gemeente Waadhoeke een digitale bijeenkomst over het nieuwe mobiliteitsbeleid. Recent hebben wij als gemeente een vragenlijst uitgezet bij inwoners. We hebben hiermee opgehaald wat inwoners vinden van bijvoorbeeld de verkeerssituatie in onze gemeente. We hebben op deze manier veel input opgehaald voor het nieuwe mobiliteitsbeleid van de gemeente (het beleid dat gaat over verkeer en vervoer).

Meld je aan voor de gratis energiecoach en bespaar energie én geld!

Meld je aan voor de gratis energiecoach en bespaar energie én geld!

Weet u hoeveel elektriciteit en gas u verbruikt? En welke apparaten veel stroom gebruiken? Zo'n 98 procent van je energierekening gaat op aan kosten waar je zelf invloed op hebt. Als je daar goed inzicht in hebt, is het makkelijker om energie te besparen. Dat is goed voor het milieu én voor de portemonnee. Daarom biedt de gemeente bij wijze van proef de inwoners van Sint Jacobiparochie en Tzum deze winter kosteloos een energiecoach aan, die helpt met handige bespaartips én gratis bespaarproducten. Makkelijk verdiend!

Enquete gevaren Gernierswei

Enquete  gevaren  Gernierswei

Vraag van de Fietsersbond Waadhoeke aan de inwoners van Sint Jacobiparochie: In de eerste plaats zouden wij willen vragen om de enquete in te vullen voor de gevaren op de Gernierswei waar zowel gemotoriseerde voertuigen als fietsers uit Sint Jabik veelvuldig gebruik van maken als doorgaande route. De gemeente Waadhoeke stelt een onderzoek in middels een enquete Waadhoeke-breed om te bekijken waar de knelpunten liggen.

Op zoek naar voorouders

Op zoek naar voorouders

Onderstaand een mail, ontvangen door de webredactie. Wie zou Jacqueline Prater op het juiste spoor kunnen zetten. Goede dag lezer / lezeres . Ik heb een stamboom vraag ( die ik niet bij alle Friezen of Tresoar = stamboom onderzoek in Friesland ) kan stellen , vandaar dat ik hem maar bij jullie stel , misschien dat jullie mij wel kunnen helpen , de goede weg kunnen wijzen . Tussen 1600 en 1700 woonden mijn man’s familie in het Bildt , vooral in Sint Jacobiparochie. Het gaat over de familie Praater / Prater , doopsgezinden in die tijd. Waarschijnlijk zee mensen en boeren .

Onderhoud aan de vleugel in De Groate Kerk

Onderhoud aan de vleugel in De Groate Kerk

In de huidige coronatijd liggen openbare bijeenkomsten en activiteiten op allerlei gebied stil, zoals sportwedstrijden en ook het culturele programma van De Groate Kerk in St.-Jacob is een halt toegeroepen.

Corona aanbieding tennisvereniging

Corona aanbieding tennisvereniging

TV St. Jabik biedt nu het volgende winter abonnement aan (dat automatisch eindigt ) a. Lidmaatschap met vrij tennissen tot 31 januari 2021 incl.4 gratis lessen voor €30,- b. Mogelijkheid voor extra lessen tot 31 januari voor € 8,50 per les. (lessen worden in principe op maandagavond worden gegeven).

Sint Jacobiparochie krijgt een 'dorpshuiskamer'

Sint Jacobiparochie krijgt een 'dorpshuiskamer'

In het gebouw van De Opstap, de oude openbare basisschool in Sint Jacobiparochie, brandt 's avonds licht, maar de voordeur is dicht. Toch moet de deur weer open, vindt Bertina Algra, die zelf in het dorp woont. Voor haar studie Social Work in Leeuwarden bedacht ze dat ze van het gebouw de huiskamer van Sint Jacobiparochie wilde maken. Nu mag ze het idee uitvoeren, in opdracht van de gemeente.

‘Wat zal St.-Jacob straks mooi zijn...’

‘Wat zal St.-Jacob straks mooi zijn...’

‘Een prachtig voorstel’, ‘groat respekt foor St.-Jabik’, en ‘in foarbyld yn gearwurkje’: de gemeenteraad van Waadhoeke kwam donderdagavond superlatieven tekort voor het nieuwe herinrichtingplan van St.-Jacob. Het dorp krijgt een park in het hart, voor de arbeidsmigranten is bij de Aardappelbeurs een plek gevonden. Tegelijkertijd krijgt Dronryp er als groeikern enkele bouwkavels bij.

Bomenkap in St.-Jacob half november

Bomenkap in St.-Jacob half november

In St.-Jacobiparochie worden kastanjebomen gekapt aan de Hofstraat (1x), Kadal (7x) en de Van Wijngaardenstraat (7x). Deze bomen verkeren in een slechte conditie. Omdat dode takken kunnen vallen, zijn de bomen een gevaar voor de omgeving. Op de te kappen bomen staat een blauwe stip.

Groen licht voor plannen Sint Jabik en Dronryp

Groen licht voor plannen Sint Jabik en Dronryp

DRONRYP/SINT JACOBIPAROCHIE Er mag gebouwd worden in Dronryp en Sint Jacobiparochie mag los met de herinrichting van het dorp. De gemeenteraad stemde donderdag in met de herinrichtingsplannen in Sint Jacobiparochie en met de ontwikkeling van locatie Puoldyk in Dronryp.

Rustig weekend St.-Jacob na maatregelen tegen overlast

Rustig weekend St.-Jacob na maatregelen tegen overlast

Plaatselijk belang en de gezamenlijke verenigingen van St.-Jacob deden vorige week een klemmend beroep op de dorpsbewoners, en dan vooral de jeugd: het moet afgelopen zijn met de overlast. Het dorp wordt al tijden geplaagd door groepjes jongeren die zich bij de Groate Kerk verzamelen en stennis schoppen. Het ‘moreel appel’ heeft in ieder geval afgelopen weekend geholpen: het was rustig op het dorp. Zaak nu om niet te verslappen en de aandacht er vol op te houden, aldus Oene Krist van Plaatselijk Belang.

Herinrichting Oude Sportcomplex en Veenhuizenstraat

Herinrichting Oude Sportcomplex en Veenhuizenstraat

Donderdag 8 oktober heeft de presentatie van de herinrichting van het oude sportcomplex en Veenhuizenstraat plaatsgevonden. Door de beperkingen in verband met corona konden er maximaal dertig personen in de zaal in het MFC ’t Beerdhuus. Er was daarnaast de mogelijkheid om de presentatie via een livestream te volgen.

Brief voor de jongeren en ouders in Sint-Jabik

Brief voor de jongeren en ouders in Sint-Jabik

Jullie zullen er vast iets van hebben meegekregen dat het de laatste tijd erg onrustig is in ons dorp. We hebben het dan over groepjes jongeren die voor problemen zorgen. Na een aantal vernielingen bij o.a. de Groate Kerk, het MFC ’t Beerdhuus en de sportvelden, gaat het de laatste weken en zaterdagavonden om veel overlast bij de Groate kerk en op het plein. Ook de aantallen en de leeftijdsverschillen worden groter. Zo waren er afgelopen zaterdagnacht ruim 40 jongeren, variërend in de leeftijd van 13-35 jaar. Zij zorgden van 23.00 uur tot diep in de nacht voor veel overlast: geschreeuw, vuurwerk en luide muziek. Niet leuk. Vooral de omwonenden en de oudere mensen in ’t Loazjemint ervaren het als zeer bedreigend en slapen slecht.

Park in hart St.-Jacob, arbeidsmigranten naar Aardappelbeurs

Park in hart St.-Jacob, arbeidsmigranten naar Aardappelbeurs

De locatie van het voormalige sportcomplex in St.-Jacobiparochie wordt een park. De 14 woningen aan de Geert Veenhuizenstraat worden afgebroken, de arbeidsmigranten verhuizen naar de Aardappelbeurs. Bij het café zullen maximaal 50 migranten gehuisvest worden, deels in chalets. Met de plannen is € 1.8 miljoen gemoeid.

Dak van de radarbol in Wier wordt verwijderd.

Dak van de radarbol in Wier wordt verwijderd.

Na weken voorbereiding zou de koepel van de radar er 9 oktober om 05.00 uur afgetakeld worden. Geen wind, dus ideale omstandigheden. Toch was het om 07.00 uur nog niet gelukt. De koepel is zwaarder dan opgegeven, of zit nog ergens vast. Men schatte het gewicht op ca 40-45 ton, maar bij 67 ton tilkracht wel wat gekraak maar geen lift off. In de loop van de dag is de kraan weer weggehaald.

Samantha Steenwijk koopt een paard bij Stal Hermes in St.-Jacobiparochie

Samantha Steenwijk koopt een paard bij Stal Hermes in St.-Jacobiparochie

Samantha Steenwijk heeft een nieuw paard aangeschaft bij Stal Hermes in St.-Jacobiparochie. De zangeres vertelde er vorige week trots over bij SBS Shownieuws, en zorgde ervoor dat ze ‘Stal Hermes’ duidelijk noemde voor de camera’s. Erna Kolkman van de St Jabuurtster stal vertelt over de verkoop van het Friese paard aan Steenwijk. Bij hoge uitzondering: “Bekende klanten vertrouwen op onze discretie.”

Vandalisme in het dorp

Vandalisme in het dorp

Zoals u ongetwijfeld weet vinden er op diverse plaatsen in het dorp de laatste tijd vernielingen en vandalisme plaats. Zo zijn er de afgelopen weken bij ""de Twiner" en de Oude Postduif vernielingen aangericht. Ook op het sportcomplex de Fijfskaar is het steeds raak. Zo werden een paar weken geleden lijnen voor het kaatsen losgetrokken, kaatskrammen weggegooid en een aanhanger in de sloot gereden. Ook werden enkele speeltoestellen beschadigd. En het gaat helaas gewoon door.. Heeft iemand toevallig dinsdagavond 22-9 na 22.00 uur jeugd gezien op of rondom het sportterrein? De namen mogen doorgegeven worden aan bestuursleden van de KV of VV. Melding bij de politie is inmiddels gedaan! Wanneer 's avonds jeugd wordt aangetroffen op het sportcomplex, worden ten alle tijden de namen opgeschreven en doorgeven. #stopvandalisme

St. Jabik pakt wederom een prijs op de Freule

St. Jabik pakt wederom een prijs op de Freule

De uitgestelde Freule werd afgelopen zaterdag verkaatst in Wommels. Per afdelingspartuur konden er maximaal 10 personen mee. De lijst bestond uit 39 parturen, pak hier de overige aanwezigen bij en je komt op ongeveer 500 personen. Helaas dus geen tribunes, maar de Kaatsvereniging uit Wommels had het prima voor elkaar. Het veld lag er, evenals de bijvelden, prachtig bij.

Eerste coronaproof vrouwenbingo in het Beerdhuus een groot succes

Eerste coronaproof vrouwenbingo in het Beerdhuus een groot succes

Dee eerste Coronaproof-Vrouwenbingo was een groot succes. Het MFC kon maximaal 50 deelnemers -normaal 100- een 1.50 m plekje geven en dat was genoeg voor de gezelligheid, de prijzen, de spanning en het leuke avondje-uit! De activiteitencommissie: Helma, Janneke en Emmy, hadden een aansprekende prijzenpot van 23 prijzen samengesteld. Kortom, ondanks de beperkingen werd het een ouderwets geslaagde avond. In januari staat de volgende Vrouwenbingo al weer gepland.

Plukgeluk op de Bildtse klei

Plukgeluk op de Bildtse klei

Je eigen bos bloemen plukken en tegelijk bijdragen aan een goed doel. Het kan in de bloementuin Plukgeluk in Sint Jacobiparochie. Opgezet door de Rotary Club Leeuwarden-Oldehove.

Nieuwe single van Faske

Nieuwe single van Faske

Fasil Kuipers timmert als Faske behoorlijk aan de weg. Onlangs bracht hij zijn tweede single Oceaan uit. Dit nummer is geproduceerd door Jurjen van der Molen. De song is te beluisteren op Spotify en Youtube. Faske kun je volgens via Facebook:

Motormuzen en een speelgoedkraam

Motormuzen en een speelgoedkraam

• Motormuzen - “Wer blive jim?” Deze vraag kreeg Betty Drost-Kamstra uit St.-Jacob vaak te horen de laatste tijd, zo schreef ze op facebook. De ‘frontvrouw’ van de Bildtse Motormuzen - een groep mensen die met scootmobiel over het Bildt en omstreken toert - vertelt dat ze alles in gereedheid gebracht hadden om het vijfjarig jubileum te vieren.

Brand in de Neeltje Janszstraat

Brand in de Neeltje Janszstraat

Aan de Neeltie Jansstraat in Sint Jacobiparochie is donderdagmiddag een schuur naast een woning volledig afgebrand. Volgens de woordvoerder is het vuur overgeslagen naar het woonhuis ernaast, maar kon de brandweer de woning redden.

Rotonde bij Mooie Paal

Rotonde bij Mooie Paal

Bericht van de Provincie Fryslân: Binnenkort wordt begonnen met de bouw van een rotonde bij de kruising ter hoogte van Mooie Paal bij Minnertsga. Uiteraard willen wij de omwonenden zo goed mogelijk informeren. Het werk zal zoals het nu lijkt uitgevoerd worden in week 26 en 27 (dat is 22 juni t/m 5 juli). De planning hangt uiteraard af van verschillende factoren in deze vreemde coronatijd. We hebben gekozen om het in een zo kort mogelijke tijd aan te leggen, namelijk twee weken in plaats van zes. Dit betekent een stremming van twee weken (kruising dicht), en zal er omgereden moeten worden via Tzummarum/N31.

Bos tulpen voor heel St.-Jacob

Bos tulpen voor heel St.-Jacob

Inwoners van St. Jacobiparochie hebben op 25 maart een bosje tulpen aangeboden gekregen. Het is een geste van de activiteitencommissie van MFC ‘t Beerdhuus om de dorpsgenoten een hart onder de riem te steken.

BELANGRIJKE INFORMATIE MET BETREKKING TOT HET CORONAVIRUS: NIET NAAR DE HUISARTSENPRAKTIJK VAN DR. KLATTER KOMEN!

BELANGRIJKE INFORMATIE MET BETREKKING TOT HET CORONAVIRUS: NIET NAAR DE HUISARTSENPRAKTIJK VAN DR. KLATTER KOMEN!

In verband met de snelle verspreiding van het coronavirus en het hiermee gepaard gaande besmettingsgevaar voor patiënten en personeel worden er vanaf 16 maart 2020 alleen in spoedgevallen patiënten op de praktijk gezieN. We vragen u altijd eerst telefonisch contact met de huisartsenpraktijk op te nemen. Er worden voorlopig geen spreekuren gehouden en de reguliere controles in verband met diabetes en hart- en vaatziekten zullen worden verplaatst. De huisarts en assistenten zullen u telefonisch en middels e-consulten zo goed mogelijk proberen te helpen bij uw klachten.

De Oude Postduif : Bezorgen en afhalen blijft mogelijk !!

De Oude Postduif : Bezorgen en afhalen blijft mogelijk !!

De Oude Postduif gaat de bezorgingen wel minimaliseren. Dit i.v.m. de minimale personele bezetting. Er mag alleen per telefoon worden besteld en wanneer u naar de Postduif toekomt hebben wij bij voorkeur het liefst dat u uw bestelling afrekent per pin. Wij zullen daar waar mogelijk is zoveel mogelijk de hygiëne regels volgen.

Werkzaamheden aan de N393

Werkzaamheden aan de N393

De provinciale weg tussen Sint Annaparochie en Sint Jacobiparochie, de N393, is toe aan groot onderhoud. Dat betekent dat de weg een nieuwe laag asfalt krijgt. Van dinsdag 28 april t/m 1 mei is het stuk tussen Sint Annaparochie en Sint Jacobiparochie afgesloten voor doorgaand verkeer. Het doorgaand verkeer leiden we om via N383 en de A31 (zie omleidingsroute in de bijlage). Op zaterdag 2 mei is de weg weer open voor verkeer. De werkzaamheden zijn dan nog niet helemaal afgerond, maar dan heeft het verkeer er geen last meer van.

Mistig begin van 2020 in Sint Jacobiparochie

Mistig begin van 2020 in Sint Jacobiparochie

De jaarwisseling in Sint Jacobiparochie is voor zover bij de webredactie bekend rustig verlopen. De dichte mist en het vuurwerk zorgde ervoor dat je geen hand voor de ogen kon zien. Ook het MFC was met de jaarwisseling geopend. Zowel op oudejaarsmiddag tijdens het Piekuur als nieuwjaarsmorgen vanaf 0:30 wisten veel mensen het het Beerdhuus te vinden.

Kerk St.-Jacobiparochie straalt weer

Kerk St.-Jacobiparochie straalt weer

De afgelopen maanden stond De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie in de steigers. En dat valt op, bij dit bijzondere kerkgebouw zo middenin het dorp. De kerk is aan de buitenkant helemaal geschilderd door Middelsee Schilders. Daarmee heeft het gebouw z’n karakteristieke gele kleur weer helemaal terug.

Getijdenkunstwerk ‘De Streken’ mogelijk naar Westhoek

Getijdenkunstwerk ‘De Streken’ mogelijk naar Westhoek

Voor het houten getijdenkunstwerk ‘De Streken’ van Marc van Vliet heeft Sense of Place een prachtige locatie op het oog: nabij Westhoek, over een oude strekdam. De haalbaarheid van de plannen wordt nog onderzocht. Streekbelang Oost- en Westhoek is enthousiast over het idee.

Zwarte Haan in het geweer tegen opkomst nachttoerisme

Zwarte Haan in het geweer tegen opkomst nachttoerisme

Bewoners van het eind van de Nieuwebildtdijk vrezen dat het er met rust en duisternis gedaan is als nachttoerisme er een speciaal onthaal krijgt. Tien van de elf huishoudens op Zwarte Haan moeten niks weten van een gepland sterrenkijkschuurtje met 17 parkeerplaatsen en vijf trekkershutten in het bosje dat vroeger een zanddepot afschermde. Ze noemen het plan ,,absurd’’ en ,,van de realiteit losgezongen’’. De beoogde nachtrecreatie zou vlak achter hun huizen komen.

Schooljeugd zaait vlinderidylle Minnertsga in

Schooljeugd zaait vlinderidylle Minnertsga in

MINNERTSGA - Leerlingen van basisscholen De Twiner, de Lytse Terp en de Wize Beam gaan donderdag 17 oktober de vlinderidylle bij Minnertsga inzaaien en de insectenhotels vullen. Bert van Geel vertelt voorafgaand op informatieavonden in Minnertsga en Sint Jacobiparochie over de vlinderidylle en biodiversiteit .

Meer biodiversiteit in Waadhoeke

Meer biodiversiteit in Waadhoeke

Men is zich in de afgelopen jaren meer en meer bewust geworden van de achteruitgang van insecten. De daling in aantallen insecten is zorgelijk, niet alleen omdat zij een grote natuurwaarde hebben, maar ook een essentiële schakel vormen in de landbouw met betrekking tot bijvoorbeeld de afbraak van organische stoffen in de bodem of de bestuiving van gewassen. Het is daarom van groot belang dat we samen alles doen om het verdere uitsterven van insecten te voorkomen. Dit komt niet alleen ten goede aan andere organismen, maar ook aan de mens. We kunnen al helpen door de aanleg van zogenaamde vlinderidylles. Een idylle is een, in dit geval voor insecten, aangename omgeving. Gebieden met veel landschapsvariatie zijn dan vooral belangrijk. Het gaat dan niet alleen om variatie in plantensoorten, maar ook om bijvoorbeeld hoogteverschillen in de bodem en/of lagere en hogere stukken vegetatie.

Week van de opvoeding

Week van de opvoeding

Doe mee met Week van de Opvoeding - Van 7 tot en met 13 oktober is de landelijke Week van de Opvoeding. Als gemeente vinden we het belangrijk dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien. De gemeente Waadhoeke organiseert daarom een aantal activiteiten voor ouders/verzorgers en kinderen. Zo is er onder andere een avond over social media, een opvoedmarkt en een Apenkooi XL. Alles staat in het teken van het thema ‘hand in hand’.