Eerste coronaproof vrouwenbingo in het Beerdhuus een groot succes

Eerste coronaproof vrouwenbingo in het Beerdhuus een groot succes

Dee eerste Coronaproof-Vrouwenbingo was een groot succes. Het MFC kon maximaal 50 deelnemers -normaal 100- een 1.50 m plekje geven en dat was genoeg voor de gezelligheid, de prijzen, de spanning en het leuke avondje-uit! De activiteitencommissie: Helma, Janneke en Emmy, hadden een aansprekende prijzenpot van 23 prijzen samengesteld. Kortom, ondanks de beperkingen werd het een ouderwets geslaagde avond. In januari staat de volgende Vrouwenbingo al weer gepland.

Plukgeluk op de Bildtse klei

Plukgeluk op de Bildtse klei

Je eigen bos bloemen plukken en tegelijk bijdragen aan een goed doel. Het kan in de bloementuin Plukgeluk in Sint Jacobiparochie. Opgezet door de Rotary Club Leeuwarden-Oldehove.

Nieuwe single van Faske

Nieuwe single van Faske

Fasil Kuipers timmert als Faske behoorlijk aan de weg. Onlangs bracht hij zijn tweede single Oceaan uit. Dit nummer is geproduceerd door Jurjen van der Molen. De song is te beluisteren op Spotify en Youtube. Faske kun je volgens via Facebook:

Motormuzen en een speelgoedkraam

Motormuzen en een speelgoedkraam

• Motormuzen - “Wer blive jim?” Deze vraag kreeg Betty Drost-Kamstra uit St.-Jacob vaak te horen de laatste tijd, zo schreef ze op facebook. De ‘frontvrouw’ van de Bildtse Motormuzen - een groep mensen die met scootmobiel over het Bildt en omstreken toert - vertelt dat ze alles in gereedheid gebracht hadden om het vijfjarig jubileum te vieren.

Brand in de Neeltje Janszstraat

Brand in de Neeltje Janszstraat

Aan de Neeltie Jansstraat in Sint Jacobiparochie is donderdagmiddag een schuur naast een woning volledig afgebrand. Volgens de woordvoerder is het vuur overgeslagen naar het woonhuis ernaast, maar kon de brandweer de woning redden.

Rotonde bij Mooie Paal

Rotonde bij Mooie Paal

Bericht van de Provincie Fryslân: Binnenkort wordt begonnen met de bouw van een rotonde bij de kruising ter hoogte van Mooie Paal bij Minnertsga. Uiteraard willen wij de omwonenden zo goed mogelijk informeren. Het werk zal zoals het nu lijkt uitgevoerd worden in week 26 en 27 (dat is 22 juni t/m 5 juli). De planning hangt uiteraard af van verschillende factoren in deze vreemde coronatijd. We hebben gekozen om het in een zo kort mogelijke tijd aan te leggen, namelijk twee weken in plaats van zes. Dit betekent een stremming van twee weken (kruising dicht), en zal er omgereden moeten worden via Tzummarum/N31.

Bos tulpen voor heel St.-Jacob

Bos tulpen voor heel St.-Jacob

Inwoners van St. Jacobiparochie hebben op 25 maart een bosje tulpen aangeboden gekregen. Het is een geste van de activiteitencommissie van MFC ‘t Beerdhuus om de dorpsgenoten een hart onder de riem te steken.

BELANGRIJKE INFORMATIE MET BETREKKING TOT HET CORONAVIRUS: NIET NAAR DE HUISARTSENPRAKTIJK VAN DR. KLATTER KOMEN!

BELANGRIJKE INFORMATIE MET BETREKKING TOT HET CORONAVIRUS: NIET NAAR DE HUISARTSENPRAKTIJK VAN DR. KLATTER KOMEN!

In verband met de snelle verspreiding van het coronavirus en het hiermee gepaard gaande besmettingsgevaar voor patiënten en personeel worden er vanaf 16 maart 2020 alleen in spoedgevallen patiënten op de praktijk gezieN. We vragen u altijd eerst telefonisch contact met de huisartsenpraktijk op te nemen. Er worden voorlopig geen spreekuren gehouden en de reguliere controles in verband met diabetes en hart- en vaatziekten zullen worden verplaatst. De huisarts en assistenten zullen u telefonisch en middels e-consulten zo goed mogelijk proberen te helpen bij uw klachten.

De Oude Postduif : Bezorgen en afhalen blijft mogelijk !!

De Oude Postduif : Bezorgen en afhalen blijft mogelijk !!

De Oude Postduif gaat de bezorgingen wel minimaliseren. Dit i.v.m. de minimale personele bezetting. Er mag alleen per telefoon worden besteld en wanneer u naar de Postduif toekomt hebben wij bij voorkeur het liefst dat u uw bestelling afrekent per pin. Wij zullen daar waar mogelijk is zoveel mogelijk de hygiëne regels volgen.

Werkzaamheden aan de N393

Werkzaamheden aan de N393

De provinciale weg tussen Sint Annaparochie en Sint Jacobiparochie, de N393, is toe aan groot onderhoud. Dat betekent dat de weg een nieuwe laag asfalt krijgt. Van dinsdag 28 april t/m 1 mei is het stuk tussen Sint Annaparochie en Sint Jacobiparochie afgesloten voor doorgaand verkeer. Het doorgaand verkeer leiden we om via N383 en de A31 (zie omleidingsroute in de bijlage). Op zaterdag 2 mei is de weg weer open voor verkeer. De werkzaamheden zijn dan nog niet helemaal afgerond, maar dan heeft het verkeer er geen last meer van.

Mistig begin van 2020 in Sint Jacobiparochie

Mistig begin van 2020 in Sint Jacobiparochie

De jaarwisseling in Sint Jacobiparochie is voor zover bij de webredactie bekend rustig verlopen. De dichte mist en het vuurwerk zorgde ervoor dat je geen hand voor de ogen kon zien. Ook het MFC was met de jaarwisseling geopend. Zowel op oudejaarsmiddag tijdens het Piekuur als nieuwjaarsmorgen vanaf 0:30 wisten veel mensen het het Beerdhuus te vinden.

Kerk St.-Jacobiparochie straalt weer

Kerk St.-Jacobiparochie straalt weer

De afgelopen maanden stond De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie in de steigers. En dat valt op, bij dit bijzondere kerkgebouw zo middenin het dorp. De kerk is aan de buitenkant helemaal geschilderd door Middelsee Schilders. Daarmee heeft het gebouw z’n karakteristieke gele kleur weer helemaal terug.

Getijdenkunstwerk ‘De Streken’ mogelijk naar Westhoek

Getijdenkunstwerk ‘De Streken’ mogelijk naar Westhoek

Voor het houten getijdenkunstwerk ‘De Streken’ van Marc van Vliet heeft Sense of Place een prachtige locatie op het oog: nabij Westhoek, over een oude strekdam. De haalbaarheid van de plannen wordt nog onderzocht. Streekbelang Oost- en Westhoek is enthousiast over het idee.

Zwarte Haan in het geweer tegen opkomst nachttoerisme

Zwarte Haan in het geweer tegen opkomst nachttoerisme

Bewoners van het eind van de Nieuwebildtdijk vrezen dat het er met rust en duisternis gedaan is als nachttoerisme er een speciaal onthaal krijgt. Tien van de elf huishoudens op Zwarte Haan moeten niks weten van een gepland sterrenkijkschuurtje met 17 parkeerplaatsen en vijf trekkershutten in het bosje dat vroeger een zanddepot afschermde. Ze noemen het plan ,,absurd’’ en ,,van de realiteit losgezongen’’. De beoogde nachtrecreatie zou vlak achter hun huizen komen.

Schooljeugd zaait vlinderidylle Minnertsga in

Schooljeugd zaait vlinderidylle Minnertsga in

MINNERTSGA - Leerlingen van basisscholen De Twiner, de Lytse Terp en de Wize Beam gaan donderdag 17 oktober de vlinderidylle bij Minnertsga inzaaien en de insectenhotels vullen. Bert van Geel vertelt voorafgaand op informatieavonden in Minnertsga en Sint Jacobiparochie over de vlinderidylle en biodiversiteit .

Meer biodiversiteit in Waadhoeke

Meer biodiversiteit in Waadhoeke

Men is zich in de afgelopen jaren meer en meer bewust geworden van de achteruitgang van insecten. De daling in aantallen insecten is zorgelijk, niet alleen omdat zij een grote natuurwaarde hebben, maar ook een essentiële schakel vormen in de landbouw met betrekking tot bijvoorbeeld de afbraak van organische stoffen in de bodem of de bestuiving van gewassen. Het is daarom van groot belang dat we samen alles doen om het verdere uitsterven van insecten te voorkomen. Dit komt niet alleen ten goede aan andere organismen, maar ook aan de mens. We kunnen al helpen door de aanleg van zogenaamde vlinderidylles. Een idylle is een, in dit geval voor insecten, aangename omgeving. Gebieden met veel landschapsvariatie zijn dan vooral belangrijk. Het gaat dan niet alleen om variatie in plantensoorten, maar ook om bijvoorbeeld hoogteverschillen in de bodem en/of lagere en hogere stukken vegetatie.

Week van de opvoeding

Week van de opvoeding

Doe mee met Week van de Opvoeding - Van 7 tot en met 13 oktober is de landelijke Week van de Opvoeding. Als gemeente vinden we het belangrijk dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien. De gemeente Waadhoeke organiseert daarom een aantal activiteiten voor ouders/verzorgers en kinderen. Zo is er onder andere een avond over social media, een opvoedmarkt en een Apenkooi XL. Alles staat in het teken van het thema ‘hand in hand’.