Rabobank Coöperatiefonds keert 56.250 euro uit

Rabobank Coöperatiefonds keert 56.250 euro uit

De Commissie Coöperatiefonds van de Rabobank Leeuwarden-Noordwest Friesland steunt 17 projecten in de regio met een totale bijdrage van 56.250 euro. In juni dit jaar keerde zij al 44.750 euro uit aan 13 projecten. Daarmee geeft Rabobank dit jaar maar liefst 100.000 euro aan verenigingen en stichtingen in de regio Leeuwarden-Noordwest Friesland. De bank steunt daarmee activiteiten en projecten die gericht zijn op het verbeteren van de maatschappelijke en economische omgeving. Het gaat dan om projecten als het verduurzamen van een buurthuis, de aanleg van een moes- of pluktuin of het stimuleren van biodiversiteit in een dorp of buurt.

Geslaagde Sinterklaasintocht

Geslaagde Sinterklaasintocht

20 November was het dan eindelijk sover. Sinterklaas met sien pieten kwamen de klaine St.jabuursters verassen. Natuurlijk was het niet zoals anders, mar dat kon ok niet met die corona. Gelukkig waren de Sint en sien pieten der even vrolijk om en hadden genog piepernoaten en ander lekkers. Ondanks de sobere optocht, toch heel geslaagd.

Rock-’n-roll in Friesland

Rock-’n-roll in Friesland

In het nieuwe naslagwerk Rock-’n-roll in Friesland dat vorige week verscheen, vertellen ruim veertig Friese rockers over hun leven met, rond en in de muziek. Je moet over spierballen beschikken om het nieuwe 348 pagina’s tellende naslagwerk over de Friese rock-’n-roll, van 1960 tot 2000, een paar uur in leesstand vast te houden. Beter is het gevaarte voor je op tafel leggen en starten bij het begin, bij een van de vier gedegen historische inleidingen van oud-LC-hoofdredacteur Rimmer Mulder.

20 November Sinterklaasfeest

20 November Sinterklaasfeest

Gelukkig kan er dit jaar wel weer een intocht voor de kinderen worden georganiseerd. In verband met de geldende regels zal het er dit jaar wel anders uit gaan zien. Sinterklaas wordt dit jaar niet ontvangen bij de Groate Kerk. Wel rijdt hij een rondje door het dorp met zijn Pieten. Graag niet achter de stoet aanlopen, maar gewoon in je eigen tuin kijken en zwaaien.

Klimaatfytsers hoopje op Frans Timmermans

Klimaatfytsers hoopje op Frans Timmermans

Op 'e fyts fan Amsterdam nei de klimaattop yn Glasgow. Ofrûne snein is in groep fan sa'n tritich klimaataktivisten úteinset mei dy tocht. De aktivisten 'fjochtsje' tsjin de kjeld, rein en de Skotske heechlannen om wrâldlieders sjen te litten dat it neffens harren oars kin en moat. Se hawwe ûnder oare brieven mei fan skoalbern fan basisskoalle De Twiner yn Sint-Jabik.

Met WHBD en ‘n Golf fan Onrust’ op na 2022

Met WHBD en ‘n Golf fan Onrust’ op na 2022

In 2022 sil op 30 juny ant en met 4 july op ’n prachtig plak ’t lokasytheater ‘de Golf fan Onrust’ opfoerd worre, ’n deur Simy Sevenster romantiseerd ferhaal. Ans as in 2018, doet wij as Westhoekbúttendyks na bútten kwammen sille wij nou de naam Westhoek Binnendyks brúkke, in ’t kort WHBD2022.

Toch een koepel op radar in Wier

Toch een koepel op radar in Wier

Defensie heeft besloten een koepel te gaan plaatsen op de radar van Wier. Met de koepel verwacht Defensie het geluid (en de overlast daarvan) te beperken. Gisteravond maakte de kerngroep het nieuws bekend tijdens een bewonersavond in Wier; vanmorgen werden de Tweede Kamer en de gemeenteraad van Waadhoeke hierover ingelicht.

Schouten: 'Beslissing eventuele wisselpolder Westhoek in handen van provincie Fryslân'

Schouten: 'Beslissing eventuele wisselpolder Westhoek in handen van provincie Fryslân'

Demissionair Landbouwminister Carola Schouten heeft Kamervragen beantwoord over een eventuele wisselpolder in Westhoek (FR). Het vruchtbare akkerbouwgebied zou dan een beschermd natuurgebied worden. Zo ver is het nog niet, volgens Schouten. Ze geeft ook aan dat een beslissing over het akkerbouwgebied in Westhoek in handen ligt van de provincie Fryslân. Het plan voor een wisselpolder (er wordt een gat in de buitenste dijk gemaakt zodat gedurende een lange tijd slib afgezet wordt zodat laaggelegen land mee kan groeien met de stijging van de zeespiegel) deed eind mei en begin juni veel stof opwaaien bij Friese akkerbouwers, die in het gebied vooral pootaardappelen verbouwen.

Reanimatie/AED cursus

Reanimatie/AED cursus

Na een lange “vakantie” kunnen we weer van start met de cursussen. De training is in juni jl. door de NRR aangepast en uitgebreid met reanimeren tijdens COVID-19.

Watertoren Sint Jacobiparochie krijgt een extra zwevende ring en vijf slaapkamers

Watertoren Sint Jacobiparochie krijgt een extra zwevende ring en vijf slaapkamers

Erna en Willem Kolkman van Stal Hermes in Sint Jacobiparochie kochten de toren dit voorjaar van waterbedrijf Vitens die het bouwwerk niet langer nodig heeft. De nieuwe eigenaren willen een Bêd en Brôchje maken van de iconische toren en willen dat die toegankelijk wordt voor publiek, zodat niet alleen slaapgasten maar iedereen die wil van het weidse uitzicht over de Waddenkust kan genieten.

Lopende projecten Plaatselijk Belang St.-Jabik

Lopende projecten Plaatselijk Belang St.-Jabik

Doordat wij voor de tweede keer op rij geen Algemene Vergadering kunnen uitschrijven hebben wij een verslag gemaakt van de afgelopen tijd. Ondank de coronacrisis heeft Plaatselijk Belang St.-Jabik wel de nodige plannen ontwikkeld en voorbereid. Hieronder worden de belangrijkste plannen benoemd en uitgeschreven, hiermee bent u dan weer op de hoogte van wat er speelt in ons dorp.

Restaurantrecensie Leeuwarder Courant van Waddenherberg The Friezinn

Restaurantrecensie Leeuwarder Courant van Waddenherberg The Friezinn

Het waait. En niet zo'n beetje ook. Zomersoep zet koers naar Westhoek, aan het begin van de Oudebildtdijk, de langste straat van Nederland. Wij starten in Ouwesyl, met rechts huisnummer 2 en eindigen bij Waddenherberg The Friezinn, huisnummer 1226. Wind tegen, maar gelukkig zitten we in de auto. Sowieso een geweldige rit, langs gerestaureerde huizen en/of rafelige panden rechts boven op de dijk en vorstelijke boerderijen beneden op links.

Toeristen op bezoek in Sint Jacobiparochie

Toeristen op bezoek in Sint Jacobiparochie

Zo nu en dan ‘host’ Jan Kerkstra fietsers: fietsers die een ontzettend lange tocht maken. Deze vragen via de website Warmshowers of ze een nacht bij hem kunnen logeren. Hij biedt hen een warme douche (‘warm shower’), een warme maaltijd en een goed bed. Jan doet dit sinds 2014 en sinds die tijd hebben mensen uit vele landen bij hem gelogeerd. Vooral Europeanen, maar ook Amerikanen, Canadezen en een enkele Australiër of Nieuw-Zeelander. Zelfs een fietser uit Iran en eentje uit Hong-Kong wist Sint Jabik te vinden. Wij liggen namelijk aan een lange afstandsfietsroute die de kust volgt. Afgelopen week had Jan twee Fransen te gast. Ze zijn begonnen in Duinkerken (F) en zijn onderweg naar vrienden in Lodz, Polen. Van hun reis houden ze een dagboek bij: de Waikiki toer. De beide heren noemen zich zelf Wai en Kiki, maar is niet hun echte naam.

Twee auto's botsen op elkaar bij Sint Jacobiparochie

Twee auto's botsen op elkaar bij Sint Jacobiparochie

Bij een aanrijding tussen twee auto’s is zaterdagmiddag een gewonde gevallen. Een van de auto’s kwam vanuit Sint Annaparochie en botste op een auto die vanaf de Koudeweg kwam. Vermoedelijk heeft de automobilist de grijze auto op de voorrangsweg over het hoofd gezien. Het ambulancepersoneel heeft een bestuurster nagekeken en meegenomen naar het ziekenhuis.

Omstanders redden te water geraakt persoon uit het water in Sint Jacobiparochie

Omstanders redden te water geraakt persoon uit het water in Sint Jacobiparochie

Omstanders hebben dinsdagmiddag langs de Koudeweg een persoon uit het water gehaald. De hulpdiensten, waaronder brandweerduikers en een traumahelikopter, rukten omstreeks kwart over vier uit na een melding van een te water geraakt persoon. Ter plaatse gekomen bleek het slachtoffer al uit het water te zijn gehaald door omstanders. De brandweer kon daarom snel weer terug naar de kazerne.

Fijfde Bruno-boeky foor kines fan De Twiner St.-Jabik

Fijfde Bruno-boeky foor kines fan De Twiner St.-Jabik

De kines fan groep drie en fier fan de legere skoal De Twiner in St.-Jabik kregen kortleden út hannen fan wethouwer Taal en Kultuur Jan Dijkstra fan de gemeente Waddenhoek ‘t fijfde boeky in de Bruno en Svenson-sery: Bruno en Svenson gaan weer na skoal. De Bruno boekys binne skreven deur Sytse Buwalda met tekeningen fan Ita Spoelman.

Onthulling Jabiksskelp uitgesteld

Onthulling Jabiksskelp uitgesteld

De officiële onthulling van de Jabiksskelp, in het plein voor de Groate Kerk in St.-Jacobiparochie, is wegens corona uitgesteld tot vorig jaar. Het symbool bij de startplaats van de Friese ‘tak’ van het Jabikspaad zou op 25 juli onthuld worden, maar dat wordt nu 26 maart 2022.

‘Slape in de Groate Kerk is ’n belevenis’

‘Slape in de Groate Kerk is ’n belevenis’

Zaterdag 1 mei is bij de Groate Kerk in St.-Jacob een ‘refugio’ geopend voor pelgrims die een pelgrimroute wandelen of fietsen. Maximaal vier pelgrims kunnen nu in de Groate Kerk overnachten, op veldbedjes. De eerste twee gasten waren echter geen pelgrims van verre, maar scheidend voorzitter van de Groate Kerk Eelkje Hilarides en haar man Hans.

Nachtbeleving Zwarte Haan onzeker na kritiek raad

Nachtbeleving Zwarte Haan onzeker na kritiek raad

Het is nog maar de vraag of de plannen voor trekkershutten, een sterrenkijkhut en een nachttuin op Zwarte Haan doorgang kunnen vinden. De gemeenteraad was donderdag kritisch op hoe de plannen tot stand gekomen zijn, en hekelen het ontbreken van zowel een akoestisch onderzoek ter plaatse als een gedegen verkeersplan. Dat laatste zal er eerst moeten komen, voordat men akkoord gaat.

‘Als we hem nu zien denk ik: jaaa, daar staat ‘ie!’

‘Als we hem nu zien denk ik: jaaa, daar staat ‘ie!’

Al jaren liepen ze met plannen om: ooit, als het kon, zouden ze de watertoren van St.-Jacob wel willen kopen. Toen hij eindelijk te koop kwam te staan moesten ze het van een vriend horen omdat ze niet op het Bildt waren. Maar ze sloegen direct toe, en sinds twee weken zijn Erna en Willem Kolkman van Stal Hermes de trotse bezitter van het markante bouwwerk. ‘We willen dat de hele Bildtse gemeenschap er van kan genieten.’

Acht dorpen aan de slag met prijsvraagfase Waddenkust K(l)eigoed. Watertoren St. Jacob doet mee !!

Acht dorpen aan de slag met prijsvraagfase Waddenkust K(l)eigoed. Watertoren St. Jacob doet mee !!

REGIO Acht dorpen in de gemeenten Waadhoeke en Noardeast-Fryslân krijgen een uitnodiging om mee te doen aan de prijsvraagfase van het project Waddenkust K(l)eigoed. De dorpen kunnen aan de slag met het maken van een plan om een door hun voorgedragen leegstaand karakteristiek pand te verbouwen tot hoogwaardige overnachtingsaccommodatie. Uiteindelijk komen vier tot zes panden in aanmerking voor ondersteuning van maximaal 200.000 euro.

Oproep: geef ervaringen nieuwe radar Wier door

Oproep: geef ervaringen nieuwe radar Wier door

Tot en met vrijdag 26 maart voeren Defensie en fabrikant Thales testen uit aan de nieuwe radar in Wier. De werkgroep uit het dorp en de gemeente roepen omwonende op om vooral hun ervaringen tijdens deze testperiode. Alleen zo wordt duidelijk welke hinder de omwonenden ervaren van de nieuwe radar en kan daar een oplossing voor gezocht worden.

Tweede Kamerverkiezing 17 maart 2021

Tweede Kamerverkiezing 17 maart 2021

Op woensdag 17 maart is de Tweede Kamerverkiezing. U kunt dan stemmen voor de leden van de Tweede Kamer. Ook in deze coronatijd zorgen we ervoor dat iedereen kan stemmen. Want elke stem telt. Naast de maatregelen die we treffen op de stembureaus, zijn er een aantal zaken anders dan anders.

Arbeidsmigranten Sint Jacobiparochie verhuizen naar rand van het dorp, niet iedereen tevreden

Arbeidsmigranten Sint Jacobiparochie verhuizen naar rand van het dorp, niet iedereen tevreden

Het moet de oplossing zijn voor het arbeidsmigrantenprobleem in de gemeente Waadhoeke: nieuwe huisvesting in het oude café aan de rand van Sint Jacobiparochie. De dorpen in de gemeente worstelen al lang met het onderbrengen van arbeidsmigranten. Nu is er met een ruilhandel een oplossing gevonden. De oude migrantenwoningen worden gesloopt en de bewoners verhuizen naar de rand van het dorp. Het plan moet in de toekomst in meerdere plaatsen toegepast worden.

Defensie gaat een maand lang testen bij radarpost Wier

Defensie gaat een maand lang testen bij radarpost Wier

Defensie begint woensdag met een serie testen bij de nieuwe radarpost van Wier. Zo moet duidelijk worden hoe de installatie kan werken zonder overlast te bezorgen. Omwonenden klagen over een vervelende bromtoon en apparaten die worden gestoord door het radarsignaal.

Faske : ’Mezyk make is ’n prachtig proses’

Faske : ’Mezyk make is ’n prachtig proses’

Waar veel mensen 2020 het liefst snel vergeten, geldt dat niet voor Fasil Kuipers. De 24-jarige Stjabuurtster maakte al jaren muziek, maar vorig jaar viel alles op z’n plek. Als Faske, zijn artiestennaam, vond hij zijn eigen sound. Met vijf singles en een vruchtbaar bezoek aan Pollux Studio’s in Den Haag belooft 2021 het jaar van zijn doorbraak te worden. De debuutplaat is in de maak, hij werkt met festival Hit The North en een optreden op Eurosonic/Noorderslag eind dit jaar lonkt.

De ijsbaan is open !!

De ijsbaan is open !!

“Update van de ijsclub ” Na een geslaagde middag schaatsen voor de jeugd hebben we de baan nog een keer schoon gemaakt om de komende nacht de vorst zijn werk goed te laten doen.

Watertoren kopen? Die in Sint Jacobiparochie staat te koop

Watertoren kopen? Die in Sint Jacobiparochie staat te koop

Waterbedrijf Vitens wil van de watertoren in Sint Jacobiparochie af en zet het bijzondere bouwwerk uit 1959 te koop. De markante toren aan de Gijsbert van Swietenstraat in Sint Jacobiparochie heeft geen functie meer in het drinkwaterproces. Waterbedrijf Vitens wil voorkomen dat de toren door leegstand in verval raakt en zet daarom een bord in de forse tuin, de toren staat op een lap grond van 5529 vierkante meter.

Foto's van Bertus Hogendorp + een oproep !!

Foto's van Bertus Hogendorp + een oproep !!

Al een tijdje maakt Bertus Hogendorp voor onze website prachtige foto's van St. Jacobiparochie en omgeving. Je kunt deze foto's vinden in het menu onder het tabblad Bertus Loopie. Ook vandaag is hij weer op pad gegaan en heeft hij de elementen getrotseerd om ons allemaal te voorzien van actuele foto's.

Gemeente Waadhoeke: Defensie moet veel meer doen aan contact met omwonenden van de radar in Wier

Gemeente Waadhoeke: Defensie moet veel meer doen aan contact met omwonenden van de radar in Wier

Defensie moet veel meer doen aan het contact met omwonenden van de radar in Wier. Deze mensen moeten weten waar ze aan toe zijn. Burgemeester en wethouders van Waadhoeke schrijven dit in een brief aan het ministerie van Defensie, de eigenaar van de radar. ,,Wat ons betreft moet er voor de komende tijd een perspectief worden geschetst zodat de inwoners weten waar ze aan toe zijn.’’ Vragen van omwonenden alleen maar beantwoorden op een website is volgens het college van Waadhoeke niet voldoende.

Informatiebord insecten-idylle langs Griene Dyk

Informatiebord insecten-idylle langs Griene Dyk

In 2019 is plaatselijk belang van Sint Jacobiparochie en Minnertsga vol enthousiasme gestart met de aanleg van een zogeheten ‘vlinderidylle’ op de Griene Dyk tussen Minnertsga en Sint Jacobiparochie. De idylle werd een feit met behulp van subsidie van de gemeente Waadhoeke. Het initiatief heeft als doel het herstellen van de biodiversiteit – de soortenrijkheid – op het gebied van insecten en het creëren van bewustwording over dit onderwerp bij bewoners in de omgeving.

Onderzoek vogelbescherming: Waddenvogels bij Westhoek worden vaak verstoord

Onderzoek vogelbescherming: Waddenvogels bij Westhoek worden vaak verstoord

Onderzoekers hebben 160 uren lang gekeken of en hoe vogels op het Wad bij hoog water worden verstoord. Resultaat: elk uur was het weleens raak bij Westhoek. Het onderzoek is gedaan in opdracht van Vogelbescherming Nederland. Dit soort onderzoeken kan in de toekomst belangrijk zijn bij de aanleg van fiets- of wandelpaden langs de Friese Waddenkust.

‘As ’n haas deur ’t lând fan Sundereklaas’

‘As ’n haas deur ’t lând fan Sundereklaas’

Rustig en bescheiden als mens, maar op de motor een killer. Op donderdag 14 januari overleed in zijn woonplaats Purmerend tweevoudig wereldkampioen motorcross Jan de Vries. De geboren Stjabuurtster maakte in de jaren ’70 furore en geldt als een van de succesvolste Nederlandse motorsporters ooit.

Nieuwe radar in Wier maakt 's nachts te veel geluid

Nieuwe radar in Wier maakt 's nachts te veel geluid

De nieuwe Smart-L-radar van Defensie in Wier maakt ’s nachts te veel geluid. De radar staat daarom tussen elf uur ’s avonds en zeven uur ’s ochtends uit. Dit deelde Defensie woensdagavond mee op een online voorlichtingsbijeenkomst, die belegd was omdat er de laatste tijd uit de omgeving veel vragen en klachten over de nieuwe radar komen. Die klachten gaan over het geluid – ,,wij kunnen niet meer met de ramen open slapen’’ – en storingen in elektronische apparatuur. Lampen in woningen flikkeren, de televisie stoort en omwonenden ervaren wifi-storingen.

Uitnodiging in hun brievenbus of Inbox voor een online bijeenkomst over een ‘proef’ in kwelder Westhoek

Uitnodiging in hun brievenbus of Inbox voor een online bijeenkomst over een ‘proef’ in kwelder Westhoek

Bericht aan de omwonenden van kwelder Westhoek. Via dit bericht brengen Vogelbescherming en It Fryske Gea u als omwonende van kwelder Westhoek op de hoogte van een proef ‘dynamisch zoneren’ in Westhoek. En we geven u de mogelijkheid mee te denken over deze proef in een online bijeenkomst op woensdag 27 of donderdag 28 januari 2021. Uw kennis van het gebied, ervaring en mening zijn voor ons zeer waardevol.

Akkerbouwer houdt historische erwt in stand 'Haal voedsel uit je eigen klimaatzone en eet wat seizoenen te bieden hebben'

Akkerbouwer houdt historische erwt in stand 'Haal voedsel uit je eigen klimaatzone en eet wat seizoenen te bieden hebben'

Ruim vijf jaar geleden zorgde akkerbouwer Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie voor de terugkeer van de Dik Trom-erwt. Hoe staat het er anno 2021 voor met dit waddenproduct? Het huis en erf van Piet en Griet Hoekstra vormen een eilandje te midden van akkervelden. Het is de plek waar Piet 72 jaar geleden is geboren en waar hij slechts acht jaar niet heeft gewoond. ,,Maar toen woonden we om de hoek, aan de straat. Later ruilden mijn vader en wij van woning.”

Succesvolste Nederlandse motorcoureur Jan de Vries (77) overleden

Succesvolste Nederlandse motorcoureur Jan de Vries (77) overleden

Voormalig motorcoureur Jan de Vries is in zijn woonplaats Purmerend op 77-jarige leeftijd overleden. Hij is de succesvolste Nederlandse coureur ooit in een soloklasse op de weg. De Vries veroverde in 1971 en 1973 de wereldtitel in de 50 cc-klasse op een Van Veen Kreidler. 27 keer stond hij op het podium van een grand prix en liefst veertien keer op de hoogste trede.

Brand in boerderij Westhoek

Brand in boerderij Westhoek

Bij een boerderij in Westhoek is zondag aan het eind van de ochtend brand ontstaan. De brand ontstond in het dak, en was tot in de wijde omtrek te zien. De bewoner kon ongedeerd het pand verlaten.

‘Dorpskerstboom’ straalt in St.-Jacob

‘Dorpskerstboom’ straalt in St.-Jacob

Een ieder ziet elk jaar in St.-Jacob een mooie grote met lichten versierde kerstboom voor de Groate Kerk staan. Deze wordt elk jaar door het bestuur van Plaatselijk Belang en Hans Hilarides opgezet en weer weggehaald.

Arriva vernoemt trein naar Zwarte Haan

Arriva vernoemt trein naar Zwarte Haan

Een van de achttien namen voor de nieuwe ‘Wink’-treinen van Arriva is Zwarte Haan. Het publiek kon een stem uit brengen, wat geleid heeft tot namen als Thús, Hongerige Wolf, Reaklif en de naam van het Bildtse buurtschap.

Fries talent in de Hofstad met DeZoo. Faske komt voor artist-in-residence naar Den Haag.

Fries talent in de Hofstad met DeZoo. Faske komt voor artist-in-residence naar Den Haag.

Het zou een muzikale uitwisseling tijdens de Haagse Popweek zijn, maar corona besloot anders. Als alternatief kwam het Friese duo Faske afgelopen weekend naar Den Haag om als artist in residence in de Pollux Studio van Wieger Hoogendorp aan nieuwe muziek te werken. Geen echte uitwisseling, wel nieuwe inspiratie! Wij spreken Fasil Kuipers en Jurjen van der Molen over hun Haagse avontuur én delen stukken uit hun persoonlijke logboek met je.

Pluktuin Sint Jacobiparochie deelt 10.000 euro uit aan instanties

Pluktuin Sint Jacobiparochie deelt 10.000 euro uit aan instanties

De Voedselbank in Leeuwarden kreeg donderdag 3750 euro uitgereikt van de Pluktuin in Sint Jacobiparochie. Dit initiatief van de Rotary Club Leeuwarden Oldehove ontstond afgelopen zomer bij akkerbouw Gerlof Rienks in Sint Jacobiparochie. Mensen konden voor 10 euro een stuk bloementuin aanschaffen en er volop van plukken.

11 Andere Oorden op de aardappelvelden bij Zwarte Haan

11 Andere Oorden op de aardappelvelden bij Zwarte Haan

Vissers die elkaar opzoeken in de kerstperiode. Dat moet het tweede lichtkunstwerk van de kunstenaars van LUNA Collective voorstellen. Op de aardappelvelden bij Zwarte Haan zijn meerdere hengels te zien die lichtgeven. Op elf plekken in Fryslân zijn de komende tijd lichtkunstwerken te zien, dit is het tweede kunstwerk.

Nieuws over Netwerkcentrum "de Opstap"

Nieuws over Netwerkcentrum "de Opstap"

Waadhoeke fynt it wichtich dat alle minsken yn de gemeente meidwaan kinne. Wat se dêrfoar nedich binne, witte minsken sels it bêste. Mei de ‘sosjale ynklusyaginda’ wol Waadhoeke ynwenners stypje dy’t inisjativen hawwe om harren wenomjouwing better te meitsjen. Sa hie Bertina Algra it idee fan in netwurksintrum yn har doarp St.-Jabik: in plak dêr’t elts terjochte kin en dat de ferbining tusken de ynwenners fergruttet.

‘Ik ferkoop fis der’t pake dat 60 jaar leden deed, hoe mooi is dat?’

‘Ik ferkoop fis der’t pake dat 60 jaar leden deed, hoe mooi is dat?’

Wie op het Bildt Kaper zegt, zegt vis. Dat behoeft geen verdere introductie. Is het daarom geen verrassing dat Loekie de nieuwste Kaper is die in de vishandel gaat? Toch wel, want Loekie is pas 21 jaar en 2020 is niet het gemakkelijkste jaar om een nieuw bedrijf op te zetten. Ze treedt in de voetsporen van haar voorouders en gaat er vol voor.

Gezocht: stembureauleden Tweede Kamerverkiezingen!

Gezocht: stembureauleden Tweede Kamerverkiezingen!

Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Door de coronamaatregelen zijn meer mensen op het stembureau nodig om de verkiezingen in goede banen te leiden. Iedereen van 18 jaar of ouder kan zich aanmelden als lid van het stembureau. Voor het werken op het stembureau ontvang je een vergoeding van de gemeente.

Digitale bijeenkomst over verkeer in Waadhoeke

Digitale bijeenkomst over verkeer in Waadhoeke

Op woensdagavond 2 december organiseert gemeente Waadhoeke een digitale bijeenkomst over het nieuwe mobiliteitsbeleid. Recent hebben wij als gemeente een vragenlijst uitgezet bij inwoners. We hebben hiermee opgehaald wat inwoners vinden van bijvoorbeeld de verkeerssituatie in onze gemeente. We hebben op deze manier veel input opgehaald voor het nieuwe mobiliteitsbeleid van de gemeente (het beleid dat gaat over verkeer en vervoer).

Meld je aan voor de gratis energiecoach en bespaar energie én geld!

Meld je aan voor de gratis energiecoach en bespaar energie én geld!

Weet u hoeveel elektriciteit en gas u verbruikt? En welke apparaten veel stroom gebruiken? Zo'n 98 procent van je energierekening gaat op aan kosten waar je zelf invloed op hebt. Als je daar goed inzicht in hebt, is het makkelijker om energie te besparen. Dat is goed voor het milieu én voor de portemonnee. Daarom biedt de gemeente bij wijze van proef de inwoners van Sint Jacobiparochie en Tzum deze winter kosteloos een energiecoach aan, die helpt met handige bespaartips én gratis bespaarproducten. Makkelijk verdiend!

Enquete gevaren Gernierswei

Enquete  gevaren  Gernierswei

Vraag van de Fietsersbond Waadhoeke aan de inwoners van Sint Jacobiparochie: In de eerste plaats zouden wij willen vragen om de enquete in te vullen voor de gevaren op de Gernierswei waar zowel gemotoriseerde voertuigen als fietsers uit Sint Jabik veelvuldig gebruik van maken als doorgaande route. De gemeente Waadhoeke stelt een onderzoek in middels een enquete Waadhoeke-breed om te bekijken waar de knelpunten liggen.

Op zoek naar voorouders

Op zoek naar voorouders

Onderstaand een mail, ontvangen door de webredactie. Wie zou Jacqueline Prater op het juiste spoor kunnen zetten. Goede dag lezer / lezeres . Ik heb een stamboom vraag ( die ik niet bij alle Friezen of Tresoar = stamboom onderzoek in Friesland ) kan stellen , vandaar dat ik hem maar bij jullie stel , misschien dat jullie mij wel kunnen helpen , de goede weg kunnen wijzen . Tussen 1600 en 1700 woonden mijn man’s familie in het Bildt , vooral in Sint Jacobiparochie. Het gaat over de familie Praater / Prater , doopsgezinden in die tijd. Waarschijnlijk zee mensen en boeren .

Onderhoud aan de vleugel in De Groate Kerk

Onderhoud aan de vleugel in De Groate Kerk

In de huidige coronatijd liggen openbare bijeenkomsten en activiteiten op allerlei gebied stil, zoals sportwedstrijden en ook het culturele programma van De Groate Kerk in St.-Jacob is een halt toegeroepen.

Corona aanbieding tennisvereniging

Corona aanbieding tennisvereniging

TV St. Jabik biedt nu het volgende winter abonnement aan (dat automatisch eindigt ) a. Lidmaatschap met vrij tennissen tot 31 januari 2021 incl.4 gratis lessen voor €30,- b. Mogelijkheid voor extra lessen tot 31 januari voor € 8,50 per les. (lessen worden in principe op maandagavond worden gegeven).

Sint Jacobiparochie krijgt een 'dorpshuiskamer'

Sint Jacobiparochie krijgt een 'dorpshuiskamer'

In het gebouw van De Opstap, de oude openbare basisschool in Sint Jacobiparochie, brandt 's avonds licht, maar de voordeur is dicht. Toch moet de deur weer open, vindt Bertina Algra, die zelf in het dorp woont. Voor haar studie Social Work in Leeuwarden bedacht ze dat ze van het gebouw de huiskamer van Sint Jacobiparochie wilde maken. Nu mag ze het idee uitvoeren, in opdracht van de gemeente.

‘Wat zal St.-Jacob straks mooi zijn...’

‘Wat zal St.-Jacob straks mooi zijn...’

‘Een prachtig voorstel’, ‘groat respekt foor St.-Jabik’, en ‘in foarbyld yn gearwurkje’: de gemeenteraad van Waadhoeke kwam donderdagavond superlatieven tekort voor het nieuwe herinrichtingplan van St.-Jacob. Het dorp krijgt een park in het hart, voor de arbeidsmigranten is bij de Aardappelbeurs een plek gevonden. Tegelijkertijd krijgt Dronryp er als groeikern enkele bouwkavels bij.

Bomenkap in St.-Jacob half november

Bomenkap in St.-Jacob half november

In St.-Jacobiparochie worden kastanjebomen gekapt aan de Hofstraat (1x), Kadal (7x) en de Van Wijngaardenstraat (7x). Deze bomen verkeren in een slechte conditie. Omdat dode takken kunnen vallen, zijn de bomen een gevaar voor de omgeving. Op de te kappen bomen staat een blauwe stip.

Groen licht voor plannen Sint Jabik en Dronryp

Groen licht voor plannen Sint Jabik en Dronryp

DRONRYP/SINT JACOBIPAROCHIE Er mag gebouwd worden in Dronryp en Sint Jacobiparochie mag los met de herinrichting van het dorp. De gemeenteraad stemde donderdag in met de herinrichtingsplannen in Sint Jacobiparochie en met de ontwikkeling van locatie Puoldyk in Dronryp.

Rustig weekend St.-Jacob na maatregelen tegen overlast

Rustig weekend St.-Jacob na maatregelen tegen overlast

Plaatselijk belang en de gezamenlijke verenigingen van St.-Jacob deden vorige week een klemmend beroep op de dorpsbewoners, en dan vooral de jeugd: het moet afgelopen zijn met de overlast. Het dorp wordt al tijden geplaagd door groepjes jongeren die zich bij de Groate Kerk verzamelen en stennis schoppen. Het ‘moreel appel’ heeft in ieder geval afgelopen weekend geholpen: het was rustig op het dorp. Zaak nu om niet te verslappen en de aandacht er vol op te houden, aldus Oene Krist van Plaatselijk Belang.

Herinrichting Oude Sportcomplex en Veenhuizenstraat

Herinrichting Oude Sportcomplex en Veenhuizenstraat

Donderdag 8 oktober heeft de presentatie van de herinrichting van het oude sportcomplex en Veenhuizenstraat plaatsgevonden. Door de beperkingen in verband met corona konden er maximaal dertig personen in de zaal in het MFC ’t Beerdhuus. Er was daarnaast de mogelijkheid om de presentatie via een livestream te volgen.

Brief voor de jongeren en ouders in Sint-Jabik

Brief voor de jongeren en ouders in Sint-Jabik

Jullie zullen er vast iets van hebben meegekregen dat het de laatste tijd erg onrustig is in ons dorp. We hebben het dan over groepjes jongeren die voor problemen zorgen. Na een aantal vernielingen bij o.a. de Groate Kerk, het MFC ’t Beerdhuus en de sportvelden, gaat het de laatste weken en zaterdagavonden om veel overlast bij de Groate kerk en op het plein. Ook de aantallen en de leeftijdsverschillen worden groter. Zo waren er afgelopen zaterdagnacht ruim 40 jongeren, variërend in de leeftijd van 13-35 jaar. Zij zorgden van 23.00 uur tot diep in de nacht voor veel overlast: geschreeuw, vuurwerk en luide muziek. Niet leuk. Vooral de omwonenden en de oudere mensen in ’t Loazjemint ervaren het als zeer bedreigend en slapen slecht.

Park in hart St.-Jacob, arbeidsmigranten naar Aardappelbeurs

Park in hart St.-Jacob, arbeidsmigranten naar Aardappelbeurs

De locatie van het voormalige sportcomplex in St.-Jacobiparochie wordt een park. De 14 woningen aan de Geert Veenhuizenstraat worden afgebroken, de arbeidsmigranten verhuizen naar de Aardappelbeurs. Bij het café zullen maximaal 50 migranten gehuisvest worden, deels in chalets. Met de plannen is € 1.8 miljoen gemoeid.

Dak van de radarbol in Wier wordt verwijderd.

Dak van de radarbol in Wier wordt verwijderd.

Na weken voorbereiding zou de koepel van de radar er 9 oktober om 05.00 uur afgetakeld worden. Geen wind, dus ideale omstandigheden. Toch was het om 07.00 uur nog niet gelukt. De koepel is zwaarder dan opgegeven, of zit nog ergens vast. Men schatte het gewicht op ca 40-45 ton, maar bij 67 ton tilkracht wel wat gekraak maar geen lift off. In de loop van de dag is de kraan weer weggehaald.

Samantha Steenwijk koopt een paard bij Stal Hermes in St.-Jacobiparochie

Samantha Steenwijk koopt een paard bij Stal Hermes in St.-Jacobiparochie

Samantha Steenwijk heeft een nieuw paard aangeschaft bij Stal Hermes in St.-Jacobiparochie. De zangeres vertelde er vorige week trots over bij SBS Shownieuws, en zorgde ervoor dat ze ‘Stal Hermes’ duidelijk noemde voor de camera’s. Erna Kolkman van de St Jabuurtster stal vertelt over de verkoop van het Friese paard aan Steenwijk. Bij hoge uitzondering: “Bekende klanten vertrouwen op onze discretie.”

Vandalisme in het dorp

Vandalisme in het dorp

Zoals u ongetwijfeld weet vinden er op diverse plaatsen in het dorp de laatste tijd vernielingen en vandalisme plaats. Zo zijn er de afgelopen weken bij ""de Twiner" en de Oude Postduif vernielingen aangericht. Ook op het sportcomplex de Fijfskaar is het steeds raak. Zo werden een paar weken geleden lijnen voor het kaatsen losgetrokken, kaatskrammen weggegooid en een aanhanger in de sloot gereden. Ook werden enkele speeltoestellen beschadigd. En het gaat helaas gewoon door.. Heeft iemand toevallig dinsdagavond 22-9 na 22.00 uur jeugd gezien op of rondom het sportterrein? De namen mogen doorgegeven worden aan bestuursleden van de KV of VV. Melding bij de politie is inmiddels gedaan! Wanneer 's avonds jeugd wordt aangetroffen op het sportcomplex, worden ten alle tijden de namen opgeschreven en doorgeven. #stopvandalisme

St. Jabik pakt wederom een prijs op de Freule

St. Jabik pakt wederom een prijs op de Freule

De uitgestelde Freule werd afgelopen zaterdag verkaatst in Wommels. Per afdelingspartuur konden er maximaal 10 personen mee. De lijst bestond uit 39 parturen, pak hier de overige aanwezigen bij en je komt op ongeveer 500 personen. Helaas dus geen tribunes, maar de Kaatsvereniging uit Wommels had het prima voor elkaar. Het veld lag er, evenals de bijvelden, prachtig bij.

Eerste coronaproof vrouwenbingo in het Beerdhuus een groot succes

Eerste coronaproof vrouwenbingo in het Beerdhuus een groot succes

Dee eerste Coronaproof-Vrouwenbingo was een groot succes. Het MFC kon maximaal 50 deelnemers -normaal 100- een 1.50 m plekje geven en dat was genoeg voor de gezelligheid, de prijzen, de spanning en het leuke avondje-uit! De activiteitencommissie: Helma, Janneke en Emmy, hadden een aansprekende prijzenpot van 23 prijzen samengesteld. Kortom, ondanks de beperkingen werd het een ouderwets geslaagde avond. In januari staat de volgende Vrouwenbingo al weer gepland.

Plukgeluk op de Bildtse klei

Plukgeluk op de Bildtse klei

Je eigen bos bloemen plukken en tegelijk bijdragen aan een goed doel. Het kan in de bloementuin Plukgeluk in Sint Jacobiparochie. Opgezet door de Rotary Club Leeuwarden-Oldehove.

Nieuwe single van Faske

Nieuwe single van Faske

Fasil Kuipers timmert als Faske behoorlijk aan de weg. Onlangs bracht hij zijn tweede single Oceaan uit. Dit nummer is geproduceerd door Jurjen van der Molen. De song is te beluisteren op Spotify en Youtube. Faske kun je volgens via Facebook:

Motormuzen en een speelgoedkraam

Motormuzen en een speelgoedkraam

• Motormuzen - “Wer blive jim?” Deze vraag kreeg Betty Drost-Kamstra uit St.-Jacob vaak te horen de laatste tijd, zo schreef ze op facebook. De ‘frontvrouw’ van de Bildtse Motormuzen - een groep mensen die met scootmobiel over het Bildt en omstreken toert - vertelt dat ze alles in gereedheid gebracht hadden om het vijfjarig jubileum te vieren.

Brand in de Neeltje Janszstraat

Brand in de Neeltje Janszstraat

Aan de Neeltie Jansstraat in Sint Jacobiparochie is donderdagmiddag een schuur naast een woning volledig afgebrand. Volgens de woordvoerder is het vuur overgeslagen naar het woonhuis ernaast, maar kon de brandweer de woning redden.

Rotonde bij Mooie Paal

Rotonde bij Mooie Paal

Bericht van de Provincie Fryslân: Binnenkort wordt begonnen met de bouw van een rotonde bij de kruising ter hoogte van Mooie Paal bij Minnertsga. Uiteraard willen wij de omwonenden zo goed mogelijk informeren. Het werk zal zoals het nu lijkt uitgevoerd worden in week 26 en 27 (dat is 22 juni t/m 5 juli). De planning hangt uiteraard af van verschillende factoren in deze vreemde coronatijd. We hebben gekozen om het in een zo kort mogelijke tijd aan te leggen, namelijk twee weken in plaats van zes. Dit betekent een stremming van twee weken (kruising dicht), en zal er omgereden moeten worden via Tzummarum/N31.

Bos tulpen voor heel St.-Jacob

Bos tulpen voor heel St.-Jacob

Inwoners van St. Jacobiparochie hebben op 25 maart een bosje tulpen aangeboden gekregen. Het is een geste van de activiteitencommissie van MFC ‘t Beerdhuus om de dorpsgenoten een hart onder de riem te steken.

BELANGRIJKE INFORMATIE MET BETREKKING TOT HET CORONAVIRUS: NIET NAAR DE HUISARTSENPRAKTIJK VAN DR. KLATTER KOMEN!

BELANGRIJKE INFORMATIE MET BETREKKING TOT HET CORONAVIRUS: NIET NAAR DE HUISARTSENPRAKTIJK VAN DR. KLATTER KOMEN!

In verband met de snelle verspreiding van het coronavirus en het hiermee gepaard gaande besmettingsgevaar voor patiënten en personeel worden er vanaf 16 maart 2020 alleen in spoedgevallen patiënten op de praktijk gezieN. We vragen u altijd eerst telefonisch contact met de huisartsenpraktijk op te nemen. Er worden voorlopig geen spreekuren gehouden en de reguliere controles in verband met diabetes en hart- en vaatziekten zullen worden verplaatst. De huisarts en assistenten zullen u telefonisch en middels e-consulten zo goed mogelijk proberen te helpen bij uw klachten.

De Oude Postduif : Bezorgen en afhalen blijft mogelijk !!

De Oude Postduif : Bezorgen en afhalen blijft mogelijk !!

De Oude Postduif gaat de bezorgingen wel minimaliseren. Dit i.v.m. de minimale personele bezetting. Er mag alleen per telefoon worden besteld en wanneer u naar de Postduif toekomt hebben wij bij voorkeur het liefst dat u uw bestelling afrekent per pin. Wij zullen daar waar mogelijk is zoveel mogelijk de hygiëne regels volgen.

Werkzaamheden aan de N393

Werkzaamheden aan de N393

De provinciale weg tussen Sint Annaparochie en Sint Jacobiparochie, de N393, is toe aan groot onderhoud. Dat betekent dat de weg een nieuwe laag asfalt krijgt. Van dinsdag 28 april t/m 1 mei is het stuk tussen Sint Annaparochie en Sint Jacobiparochie afgesloten voor doorgaand verkeer. Het doorgaand verkeer leiden we om via N383 en de A31 (zie omleidingsroute in de bijlage). Op zaterdag 2 mei is de weg weer open voor verkeer. De werkzaamheden zijn dan nog niet helemaal afgerond, maar dan heeft het verkeer er geen last meer van.

Mistig begin van 2020 in Sint Jacobiparochie

Mistig begin van 2020 in Sint Jacobiparochie

De jaarwisseling in Sint Jacobiparochie is voor zover bij de webredactie bekend rustig verlopen. De dichte mist en het vuurwerk zorgde ervoor dat je geen hand voor de ogen kon zien. Ook het MFC was met de jaarwisseling geopend. Zowel op oudejaarsmiddag tijdens het Piekuur als nieuwjaarsmorgen vanaf 0:30 wisten veel mensen het het Beerdhuus te vinden.

Kerk St.-Jacobiparochie straalt weer

Kerk St.-Jacobiparochie straalt weer

De afgelopen maanden stond De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie in de steigers. En dat valt op, bij dit bijzondere kerkgebouw zo middenin het dorp. De kerk is aan de buitenkant helemaal geschilderd door Middelsee Schilders. Daarmee heeft het gebouw z’n karakteristieke gele kleur weer helemaal terug.

Getijdenkunstwerk ‘De Streken’ mogelijk naar Westhoek

Getijdenkunstwerk ‘De Streken’ mogelijk naar Westhoek

Voor het houten getijdenkunstwerk ‘De Streken’ van Marc van Vliet heeft Sense of Place een prachtige locatie op het oog: nabij Westhoek, over een oude strekdam. De haalbaarheid van de plannen wordt nog onderzocht. Streekbelang Oost- en Westhoek is enthousiast over het idee.

Zwarte Haan in het geweer tegen opkomst nachttoerisme

Zwarte Haan in het geweer tegen opkomst nachttoerisme

Bewoners van het eind van de Nieuwebildtdijk vrezen dat het er met rust en duisternis gedaan is als nachttoerisme er een speciaal onthaal krijgt. Tien van de elf huishoudens op Zwarte Haan moeten niks weten van een gepland sterrenkijkschuurtje met 17 parkeerplaatsen en vijf trekkershutten in het bosje dat vroeger een zanddepot afschermde. Ze noemen het plan ,,absurd’’ en ,,van de realiteit losgezongen’’. De beoogde nachtrecreatie zou vlak achter hun huizen komen.

Schooljeugd zaait vlinderidylle Minnertsga in

Schooljeugd zaait vlinderidylle Minnertsga in

MINNERTSGA - Leerlingen van basisscholen De Twiner, de Lytse Terp en de Wize Beam gaan donderdag 17 oktober de vlinderidylle bij Minnertsga inzaaien en de insectenhotels vullen. Bert van Geel vertelt voorafgaand op informatieavonden in Minnertsga en Sint Jacobiparochie over de vlinderidylle en biodiversiteit .

Meer biodiversiteit in Waadhoeke

Meer biodiversiteit in Waadhoeke

Men is zich in de afgelopen jaren meer en meer bewust geworden van de achteruitgang van insecten. De daling in aantallen insecten is zorgelijk, niet alleen omdat zij een grote natuurwaarde hebben, maar ook een essentiële schakel vormen in de landbouw met betrekking tot bijvoorbeeld de afbraak van organische stoffen in de bodem of de bestuiving van gewassen. Het is daarom van groot belang dat we samen alles doen om het verdere uitsterven van insecten te voorkomen. Dit komt niet alleen ten goede aan andere organismen, maar ook aan de mens. We kunnen al helpen door de aanleg van zogenaamde vlinderidylles. Een idylle is een, in dit geval voor insecten, aangename omgeving. Gebieden met veel landschapsvariatie zijn dan vooral belangrijk. Het gaat dan niet alleen om variatie in plantensoorten, maar ook om bijvoorbeeld hoogteverschillen in de bodem en/of lagere en hogere stukken vegetatie.

Week van de opvoeding

Week van de opvoeding

Doe mee met Week van de Opvoeding - Van 7 tot en met 13 oktober is de landelijke Week van de Opvoeding. Als gemeente vinden we het belangrijk dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien. De gemeente Waadhoeke organiseert daarom een aantal activiteiten voor ouders/verzorgers en kinderen. Zo is er onder andere een avond over social media, een opvoedmarkt en een Apenkooi XL. Alles staat in het teken van het thema ‘hand in hand’.