Defensie gaat een maand lang testen bij radarpost Wier

Gepubliceerd op: 22-02-2021

Defensie begint woensdag met een serie testen bij de nieuwe radarpost van Wier. Zo moet duidelijk worden hoe de installatie kan werken zonder overlast te bezorgen. Omwonenden klagen over een vervelende bromtoon en apparaten die worden gestoord door het radarsignaal.

Een maand lang gaat Defensie samen met fabrikant Thales de nieuwe radar testen. Ze willen vanaf woensdag tot en met vrijdag 26 maart onderzoeken wat de gedane aanpassingen betekenen voor het goed werken van de radar. En wat de mogelijke invloed is op elektrische apparaten in de buurt. Dat staat in een informerende brief aan de omgeving.

Het dorp heeft last van de nieuwe installatie die ruim een jaar geleden werd geplaatst . Omwonenden klagen over een constante bromtoon die uit het station klinkt. Ook is er zorg over de kracht van het radarsignaal dat apparaten stoort. Sinds de nieuwe installatie draait werken schotelantennes niet goed en schieten smartapparaten soms zomaar aan en uit.

De nieuwe radar, ontwikkeld door het bedrijf Thales uit Hengelo, werd geplaatst naast de vertrouwde oude radar in de groene bol, die sinds 1976 bij het dorp stond. De oude apparatuur is verwijderd, en de leverancier heeft de nieuwe radar overgedragen aan Defensie.

 

Lees verder in de Franeker Courant