Voorbijgangers pakken zeehond op in Sint Jacobiparochie, pup opgevangen in Zeehondencentrum Pieterburen

Gepubliceerd op: 23-05-2023

Zeehondencentrum Pieterburen heeft de eerste zeehondenpup van dit seizoen opgevangen. Voorbijgangers troffen vrijdag het dier aan bij Sint Jacobiparochie. Omdat ze geen moeder in de buurt zagen en dachten dat het dier hulp nodig had, besloten ze de pup mee te nemen. Daarna belden ze het zeehondencentrum om professionele hulp in te schakelen.

Het zeehondencentrum wijst er op dat het verboden is om zeehonden aan te raken, behalve voor getrainde zeehondenwachters.

Een zeehondenmoeder kan haar pup tot wel acht uur alleen laten, zonder dat er iets aan de hand hoeft te zijn. De pup was te ernstig verstoord en daardoor kon het dier niet teruggeplaatst worden in het gebied waar zij vandaan kwam. Daarom besloot Pieterburen om de zeehond op te vangen.

Het dier heeft de naam Crista gekregen. Deze naam is afgeleid van de wetenschappelijke naam voor de klapmuts, de Cystophora cristata. Een zeehondensoort die normaliter niet in Nederland voorkomt, maar die in maart dit jaar een jong baarde op Vlieland. Crista blijft voorlopig in het zeehondencentrum. Waarschijnlijk was zij hoogstens zes dagen oud en prematuur geboren.

Bron LC