I.V.M. HET CORONA VIRUS UITGESTELD !! Onthulling Jakobsschelp voor Groate Kerk

Gepubliceerd op: 28-02-2020

Voor het bordes van de Groate Kerk in St. Jacobiparochie wordt een Jakobsschelp met granietkeitjes in de bestrating verwerkt. De onthulling vindt plaats op zaterdag 28 maart. De schelp is het symbolische begin- of eindpunt van het Jabikspaad.

Het Jabikspaad is het deel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela dat van St. Jacobiparochie naar Hasselt in Overijssel loopt. Om het start- of eindpunt van deze pelgrimsroute te markeren, heeft Stichting Kultureel Sintrum De Groate Kerk het initiatief genomen voor de Jakobsschelp. Met een keitjes-actie wist de stichting de benodigde € 13.500 binnen te halen.

Voor de onthulling is een en divers programma samengesteld met onder andere een toelichting op de betekenis van de Jakobsschelp door André Brouwer en een korte film over pelgrimeren in Friesland en jeugdpelgrimage in Nederland door Cees Verhage. Wethouder Jan Dijkstra van gemeente Waadhoeke verricht de officiële onthulling.

De Jakobsschelp is het symbool van de apostel Jakobus die begraven ligt in Santiago de Compostela. Ook wordt de schelp veel aangetroffen aan de Galicische kust bij Santiago. Vroeger namen pelgrims de schelp mee naar huis als bewijs dat ze de route voltooid hadden. Zo is de schelp ook het symbool geworden voor de pelgrims naar Santiago de Compostela. Tegenwoordig maken pelgrims van de Jakobsroute zich herkenbaar door een schelp, die van huis is meegenomen, zichtbaar bij zich te dragen.

 

Bron Franeker Courant