‘Slape in de Groate Kerk is ’n belevenis’

Gepubliceerd op: 07-05-2021

Zaterdag 1 mei is bij de Groate Kerk in St.-Jacob een ‘refugio’ geopend voor pelgrims die een pelgrimroute wandelen of fietsen. Maximaal vier pelgrims kunnen nu in de Groate Kerk overnachten, op veldbedjes. De eerste twee gasten waren echter geen pelgrims van verre, maar scheidend voorzitter van de Groate Kerk Eelkje Hilarides en haar man Hans.

“Se lêge prima! ’t Binne mooie stevige bedsys. Wij konnen eerst niet goed in ‘e slaap fâle, maar dat waar gau over. Heel besonder.” Eelkje Hilarides had een prima nacht achter de rug, van vrijdag op zaterdag. Per 1 januari is ze teruggetreden als voorzitter van Kultureel Sintrum de Groate Kerk. Om dat nog wat luister bij te zetten mochten ze als eerste gebruik maken van de nieuwe ‘refugio’ in de kerk, samen met haar man Hans (“Ik lêg liever in myn aigen bêd!”).

Stichting Santiago aan het Wad is in 2018 met het refugioproject van start gegaan met 13 kerken. In 2021 doen er 18 mee. De meeste kerkjes zijn eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Er kunnen twee tot vier pelgrims overnachten. Dit jaar zijn er vier refugio’s bijgekomen: Oostrum, Rottevalle, Jubbega-Schurega en dus St.-Jacob, het startpunt van het Jabikspaad, de Friese aanlooproute naar het Spaanse Santiago de Compostela.

Lees verder in de Bildtse Post