Gemeenteraad Waadhoeke steunt initiatief Groeituin Wier

Gepubliceerd op: 01-04-2024

De gemeenteraad van Waadhoeke heeft donderdag 28 maart ingestemd met het financieren van de Groeituin in Wier. De Groeituin is een innovatief project van Empatec dat kansen en mogelijkheden biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met het besluit van de gemeenteraad kan de Groeituin van start voor een proefperiode van 2,5 jaar.

Sinds 2010 werden er tomaten gekweekt in de kas van sociaal werkbedrijf Empatec in Wier.  Maar vanwege de stijgende energieprijzen moest Empatec eind 2022 de beslissing nemen om te stoppen met deze tomatenteelt. Wethouder van participatie, werk en inkomen, Marja van der Meer: “Ik ben trots dat de gemeenteraad van Waadhoeke nu kiest voor deze nieuwe activiteiten in de kas. Het is goed voor de werkgelegenheid in onze regio, vooral voor mensen die wat extra begeleiding nodig hebben. Er staan nog te veel jongeren en volwassenen aan de kant.”

 

In de kas, die dus straks Groeituin gaat heten, begeleidt Empatec inwoners van Waadhoeke naar een betekenisvol bestaan, en als het kan ook naar betaald werk. Veel inwoners van Waadhoeke kunnen er een plek vinden. Bijvoorbeeld bijstandsgerechtigden, personen die nu nog op een dagbestedingslocatie zitten maar misschien ook kans hebben op betaald werk, leerlingen van VSO/PRO scholen, nieuwkomers en uitvallers uit werk of school. Deze deelnemers leren stap voor stap wat het is om deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Vanaf het eerste begin, door bijvoorbeeld te ervaren hoe het is om dagelijks naar de kas te komen, tot het leren kennen van de werkzaamheden in en rondom de kas, tot gedetacheerd worden bij een bedrijf in de regio en uiteindelijk misschien een reguliere baan als resultaat.

 

 

Wethouder Van der Meer: “Het management van de kas heeft de afgelopen jaren een groot netwerk opgebouwd met ondernemers in de regio, maar ook met maatschappelijke organisaties en particulieren die zich bezighouden met duurzaamheid en armoede in onze 

regio. De gezonde producten die door de mensen in de Groeituin zijn geteeld, liggen daardoor uiteindelijk in de schappen van winkels of in weggeefkasten, binnen een straal van enkele kilometers.”

 

Ook een sociale rol

De Groeituin wil ook een sociale rol in de regio spelen. Er kan koffie gedronken worden en met de eigen groenten worden ook kook-clinics georganiseerd. Het doel is het laten ontstaan van sociale cohesie rondom de Groeituin die mensen uit hun eenzaamheid haalt. Sandra de Boer, Algemeen Directeur/Bestuurder van Empatec: “Hiermee leveren we een bijdrage aan de werkgelegenheid in de regio èn aan een inclusieve arbeidsmarkt. Bij Empatec hebben we inclusiviteit hoog op de agenda staan. Ieder mens is belangrijk en iedereen doet mee.”

 

Van start

Met de goedkeuring van de financiering door de gemeenteraad, € 750.000, kan de Groeituin binnenkort van start gaan. In 2024, het eerste half jaar van de pilot, verwacht Empatec plek te hebben voor 40 deelnemers in Wier. In de 2025 en 2026 is er jaarlijks plek voor 80 deelnemers. Elk half jaar wordt het project geëvalueerd, waarbij onder andere gekeken wordt naar in- en uitstroom van deelnemers en tevredenheid van de deelnemers en andere betrokken partijen. Eind 2025 zal  een uitgebreide evaluatie plaatsvinden als voorbereiding op het vervolg na 2026.

Zie ook dit bericht op de site van Omroep Zilt