Wordt Taeke Triemstra de beste kaatser ooit? "Potverdikke, hij is zo dichtbij"

Gepubliceerd op: 12-05-2023

26 punten. Dat is wat Taeke Triemstra scheidt van de titel beste kaatser aller tijden. De Sint-Jabuurster hoopt nog voor de PC van begin augustus die titel op zijn naam te krijgen.

Voor het eeuwige kaatsklassement kunnen kaatsers punten verdienen. Pak je de krans, dan krijg je drie punten. Een tweede plek levert twee punten op en een derde plaats een punt. Al sinds 1990 staat de top van het klassement vast: in dat jaar ging Piet Jetze Faber na 28 jaar Hotze Schuil voorbij.

De top trije fan it ivige keatsklassemint

1. Piet Jetze Faber 885 punten
2. Hotze Schuil 876 punten
3. Taeke Triemstra 859 punten
In de eerste twee wedstrijden van het kaatsklassement haalde Triemstra nog geen punten. Op de afdelingswedstrijd in Weidum kwam hij niet verder dan de tweede omloop. Afgelopen zondag in Franeker was het partuur van Tjisse Steenstra in de eerste omloop te sterk.
Al had Triemstra, met opslager Gert-Anne van der Bos en achterinse Erwin Zijlstra, wel kansen om het partuur Steenstra uit te schakelen. Ze kwamen voor, maar maakten het niet af.
De jacht van Triemstra op de nummer-een-positie van het puntenklassement wordt op de voet gevolgd door familie, vrienden en concurrenten.

Gert-Anne van der Bos

Sinds 2010 kaatst Triemstra in een partuur met opslager Gert-Anne van der Bos. "In januari zijn we begonnen met trainen. Dan heb je het erover", zegt Van der Bos. "Zo van: 'Poh, nog 26 puntjes. We staan dichtbij. Of: Taeke staat dichtbij.' Het zou geweldig zijn als het gebeurt."
Van der Bos heeft respect voor de prestaties van Triemstra, helemaal gezien de tegenslagen die zijn maat heeft overwonnen. "Als je kijkt naar wat hij heeft meegemaakt, met zijn schouderblessure en de ziekte van Bechterew. Dan is het petje af. Hij is een groot sportmens."
Wel moet Triemstra in de ogen van Van der Bos scherp blijven. Niet te ver vooruitkijken. "Hij moet eerst Hotze Schuil maar eens pakken", zegt Van der Bos, die zelf op plek elf staat in het puntenklassement.

Gerdien Schreuder

De successen van Triemstra worden mede mogelijk gemaakt door het thuisfront. Samen met partner Gerdien Schreuder heeft de 40-jarige Triemstra drie dochters. En het kaatsen combineren met een drukke thuissituatie is wel eens lastig. Schreuder: "Het gaat niet alleen om kaatsen bij ons thuis."
"Ik relativeer alles wel weer. We staan met beide voeten op de grond. Kaatsen is maar bijzaak, dan zijn er wel andere dingen die belangrijker zijn", vertelt Schreuder, die achter de missie staat van Triemstra om de beste kaatser ooit te worden. "Dat snap ik en daarin steun ik hem. Hij is altijd fanatiek geweest, wil altijd trainen en overal zijn." Natuurlijk is Schreuder trots op 'haar' Taeke. Maar, aan de andere kant... "Nu is het normaal. Misschien dat je er later nog trotser op kunt zijn."
Lees verder via deze link van Omrop Fryslân