Twee maanden cel voor 'klusjesman' die bejaarde vrouw uit Sint Jacobiparochie oplichtte

Gepubliceerd op: 22-01-2020

Een 62-jarige man zonder vaste woonplaats heeft medio vorig jaar een bejaarde vrouw uit Sint Jacobiparochie opgelicht door zich voor te doen als klusjesman. Woensdag moest hij voor rechter Nynke Vlietstra verschijnen, hij kwam niet opdagen.

De verdachte had zich opgeworpen als klusjesman en zou een en ander fiksen in de woning van de vrouw in Sint Jacobiparochie. In plaats daarvan raakte de vrouw een auto die bij haar in de garage stond kwijt. Op een gegeven moment waren de autosleutels en de Peugeot 208 verdwenen. De man had de auto voor 5400 euro in Twijzel verkocht.

Hij beweerde bij de politie dat hij de Peugeot van de vrouw had gekocht voor 5000 euro. Hij had zelf 1000 euro betaald en 4000 van een kennis geleend. Een ongeloofwaardig verhaal vond de officier van justitie: de verdachte had destijds geen werk en geen inkomen.

Hij had ook gezegd dat de 5000 euro bij de oude vrouw in de kluis moest liggen. De politie flexte de kluis open, maar vond niets. De sleutels van de kluis werden later teruggevonden bij een sleutelspecialist in Leeuwarden, met de bedoeling om gekopieerd te worden. Ze stonden op naam van de vriendin van de verdachte.

De man werd vrijgesproken van de verduistering van een auto, een Peugeot Partner, van een autobedrijf in Twijzelerheide. De eigenaar van het bedrijf had de politie verteld dat de verdachte een proefrit had gemaakt en de auto nooit terug had gebracht. Volgens de verdachte had hij de auto gehuurd en bij het NS-station in De Westereen achtergelaten omdat de Peugeot ermee ophield. Het dossier was op dit punt te onduidelijk, oordeelde de rechter.

Het bejaarde slachtoffer was zo aangedaan, dat ze de deur niet meer uit komt. ,,Dat neem ik de verdachte erg kwalijk”, aldus de rechter. Vlietstra legde twee maanden cel op, plus een maand voorwaardelijk. De man moet een schadevergoeding van 9900 euro en 1000 euro smartengeld aan de vrouw betalen.

 

bron Franeker Courant