Faske : ’Mezyk make is ’n prachtig proses’

Gepubliceerd op: 17-02-2021

Waar veel mensen 2020 het liefst snel vergeten, geldt dat niet voor Fasil Kuipers. De 24-jarige Stjabuurtster maakte al jaren muziek, maar vorig jaar viel alles op z’n plek. Als Faske, zijn artiestennaam, vond hij zijn eigen sound. Met vijf singles en een vruchtbaar bezoek aan Pollux Studio’s in Den Haag belooft 2021 het jaar van zijn doorbraak te worden. De debuutplaat is in de maak, hij werkt met festival Hit The North en een optreden op Eurosonic/Noorderslag eind dit jaar lonkt.

In februari gooide Fasil Kuipers eindelijk zijn debuutsingle online. ‘4:45’ (“Kwart foor fijf”) Eindelijk, want de Stjabuurtster - “deur de week weun ik bij myn fryndin in Luwt, der’t ik an de Thorbecke Academie fan NHL-Stenden studeer, in ’t weekeand bin ik St.-Jabik” - had lang getwijfeld. “Mezyk is ’t mooiste dat d’r is, ik maakte al jaren mezyk. Maar ik had gyn konkrete kontakten, ik wist niet presys hoe’t je ’t beste mezyk make konnen. En ik sâg in Frysland ok niet ‘n prot foorbeelden in dut sjênre, niet ’n blaudruk. Dut fersy laai al even op de plank, de klip waar ok al lang klaar. Dos twivelde ik, en ik stelde ’t almaar út. Utaindlik hewwe wij ’t maar gewoan online set. Doe gong ’t hard. FunX pikte ’t op, goenent froegen mij om ‘t ‘management’ foor mij te doen... Doe gong ’t hard.”

Zelfvertrouwen - De twijfel kwam voort uit één vraag: “Wat wil ik nou krekt doen? Wat is nou echt myn mezyk? En is singe wel myn ding? Ik waar eerst feul meer fan de rep. Maar nou’t wij ôns eerste plaat make, hewwe wij ’n dúdlike keus maakt over ôns ‘sound’, ôns aigen styl. ’t Is meer Nederpop-achtig, met ’n R&B rândsy,” zegt Fasil, die ‘wij’ zegt omdat producer Jurjen van der Molen zijn ‘partner-in-crime’ is. “Wij trekke tegaar op.”

lees verder in de Bildtse Post