Waadhoeke verlicht gebouwen oranje als signaal tegen geweld tegen vrouwen en meisjes

Gepubliceerd op: 04-12-2023

Nog tot en met 10 december schijnen er oranje lampen op vier gebouwen in de gemeente. Dit zijn NWC de Opstap in Sint Jacobiparochie, en in Franeker het Museum Martena, het Stadhuis en het gemeentehuis van Gemeente Waadhoeke.

Wethouder Rene de Vries : „Tot 10 december is het ‘Orange the world’ ! Een periode waarin we aandacht vragen voor geweld tegen vrouwen. Dit komt namelijk nog veel te vaak voor. Iedere tien dagen sterft er in Nederland een vrouw door geweld. Maar ook psychisch geweld, mishandeling en vernedering gebeutt vaker dan wordt gedacht. Dit moet stoppen. En daarom kleuren we oranje!”

Wereldwijde campagne

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld dat op vrouwen en meisjes is gericht. Ieder jaar is de campagne van 25 november tot en met 10 december. Deze datums hebben een speciale reden. Want 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen en 10 december is de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn 16 dagen waarop de wereld op verschillende manieren laat zien dat zij tegen dit geweld zijn. In 100 landen worden bekende gebouwen oranje uitgelicht. Maar ook door bijvoorbeeld debatten te voeren, tentoonstellingen of demonstraties te organiseren.

Ook gemeente Waadhoeke vindt gelijkwaardigheid belangrijk. Daarom zet de gemeente zich de komende jaren in voor een mienskip waarin iedereen gelijkwaardig is en zichzelf kan zijn. Dat kunnen we niet alleen: dat doen we samen. Zet jouw vereniging, organisatie, instelling of bedrijf zich hier al voor in, of zouden jullie dat willen? Teken dan mee met de intentieverklaring op maandag 29 januari en onze inclusiecoördinator helpt je graag verder op weg. Opgeven kan bij h.vanderwerf@waadhoeke.nl.

bron: Franeker Courant