St. Jabik pakt wederom een prijs op de Freule

Gepubliceerd op: 23-09-2020

De uitgestelde Freule werd afgelopen zaterdag verkaatst in Wommels. Per afdelingspartuur konden er maximaal 10 personen mee. De lijst bestond uit 39 parturen, pak hier de overige aanwezigen bij en je komt op ongeveer 500 personen. Helaas dus geen tribunes, maar de Kaatsvereniging uit Wommels had het prima voor elkaar. Het veld lag er, evenals de bijvelden, prachtig bij.

Het St. Jabuurster partuur bestond dit jaar uit Raymon de Vries, Wesley van der Vaart en Verry van der Meer. Door het wegvallen van Jesse werd er een zoektocht gestart naar een nieuwe derde maat voor Verry en Wesley. Dat deze buiten de kaatsclub moest worden gezocht was wel duidelijk. De vriendenploeg van deze twee heren werd tegen het licht gehouden en er werd unaniem gekozen voor Raymon. Deze atletische veel scorende spits en uitmuntend tennisser moest in staat worden geacht om omgebouwd te worden tot kaatser. Na wat inleidende gesprekken en wat lachsalvo’s van Raymon zijn kant begon hij in te zien dat wij toch wel serieus waren. Uiteindelijk sloot hij zich bij ons aan met de afdelingstrainingen en begon hij het zowaar een leuke sport te vinden. Mooie bijkomstigheid was dat Raymon met de week beter werd en de hem voorgestelde prijzen(geld) wat mogelijk te verdienen is bij jongenskaatsen ook wel aanstond.

De voorbereiding voor de Freule met het afdelingspartuur ging niet van een leien dakje. Wesley was veelvuldig geblesseerd aan de lies en hierdoor waren we genoodzaakt om twee afdelingspartijen helaas af te zeggen. Gelukkig pakte Verry beide keren in de opstap de krans zodat hij in ieder geval wel de benodigde omlopen kon draaien. De partijen die werden meegedaan waren erg ongelukkig, twee keer werd er een dikke voorsprong weggeven waardoor de partij verloren ging. Het meest wrange hiervan was dat we die wedstrijden een ‘mooie’ loting hadden. De overige partijen werden we voor de prijzen door Dronrijp en Jellum Bears verslagen, dit waren dan ook twee favorieten voor de overwinning op de Freule en daar was mee te leven.
De voorbereiding was dus niet denderend maar de laatste twee weken werd het aantal trainingen opgeschroefd door Rutmer. Hoe dichter we bij de zaterdag van de Freule kwamen des te fanatieker werd Rutmer, en de jongens uiteraard ook. De laatste training waren Good Old Reinder, Taeke en Bauke Triemstra aanwezig, met zoveel kaatservaring was er aan tips geen gebrek. Met name Reinder was druk in de weer met de jongens en dit werd zeer gewaardeerd. Vol goede moed gingen de jongens huiswaarts. Om alle risico’s te vermijden stond onze privé fysio hier Wesley al op te wachten, de lies werd vakkundig door Lyze Feitsma in de tape gezet.

In de ochtend werd er vroeg vertrokken naar Wommels, omdat we een hoog in de ranglijst stonden konden we nog even een lichte training afwerken op het oude hoofdveld in het centrum van Wommels. Onze eerste tegenstander was Sexbierum-Pietersbierum, hier hadden we niet eerder tegen gespeeld maar we wisten dat dit een tegenstander was die wij niet mochten onderschatten. Helaas voor Sexbierum-Pietersbierum was hun sterkste man niet aanwezig omdat hij voetbalverplichtingen had, hij werd node gemist. Het werd een zakelijke overwinning voor St. Jabik, de tegenstander werd geen eerst gegund.
De volgende tegenstander was Lollum-Waaksens, hier hadden we vorige week ook in St. Jabik tegen gekaatst en redelijk eenvoudig aan de kant gezet. Echter op deze dag had Lollum-Waaksens het vizier op scherp en zette ons behoorlijk onder druk. De eerste twee eersten gingen wel naar ons maar telkens op 6 gelijk. Dit was een compleet ander potje dat de week ervoor. We konden niet echt een gat slaan en onze tegenstander voelde dat haarfijn aan. De wedstrijd eindigde in mineur, op een stand van 5-3 6-6 in het voordeel van St. Jabik werd de opgeslagen bal van Verry uitgeslagen. De bal belande precies op de achterkant van de kaatst en bleef hierdoor voor de kaats liggen waardoor K.V. Het Noorden fortuinlijk er met de winst van doorging.
Na een tien minuten rust mochten we weer aantreden op het hoofdveld, ditmaal was Reduzum de tegenstander. Deze jongens kaatsen oerdegelijk, weinig ballen buiten en veel ballen met een hoge boog naar het perk. We hadden snel het eerste bordje te pakken maar toen begon de machine enigszins te haperen. We begonnen te veel tegen ons zelf te kaatsen wat resulteerde in eerlijke verdeling in de eersten. Gelukkig hervond St. Jabik haar vorm en viel het doek op 5-3 voor Reduzum.
Door deze overwinning hadden wij de mooie loting (er werden geen echte kanshebbers getroffen in de eerste drie omlopen) die wij hadden verzilverd. In de vierde omloop hadden we een staand nummer waardoor we direct in de halve finale terecht kwamen. Hierin troffen we een oude bekende, namelijk Dronrijp. Dit ook vorig jaar favoriete partuur hadden we het afgelopen jaar in de eerste omloop verslagen, die hadden dus nog wel een appeltje met ons te schillen.
Doordat de halve finale uit één partij bestond waren alle ogen op ons gericht waardoor de druk voor het gevoel nog iets verder werd opgevoerd. Bij het sterke partuur van Dronrijp was dit jaar Jorn Lars van Beem de grote man, de opdracht was om hem in het perk te omzeilen en hem zo snel mogelijk van de opslag af te krijgen. Alle goede bedoeling ten spijt maar dit lukt niet helemaal waardoor we al snel tegen een 4-1 achterstand aan keken. Moet gezegd worden dat ook de andere twee kaatsers van Dronrijp (Rick Minnesma en Rutger Kumbangsila) verdienstelijk stonden te kaatsen.
St.Jabik pakte vervolgens haar tweede bordje en onze jongens begonnen er in te geloven. Het derde eerst had Verry een geode opslagserie en ook dit bordje werd binnen geharkt. Vervolgens deed Wesley het volgende eerst een duit in het zakje met zijn diepe opslag en pakten we ook het vierde bordje en zo stonden we weer gelijk. Het publiek ging er eens goed voor zitten, dit zijn de wedstrijden waar je voor naar het veld komt. Verslaggever Taeke Triemstra werd steeds enthousiaster op de radio bij Omrop Fryslan. In het volgende eerst nam St. Jabik brutaal de leiding, het was Raymon die weer eens meesterlijk een bal keerde voor de kaatst in het veld en K.V. Het Noorden op een 4-2 voorsprong bracht in het eerst. Lang konden we niet genieten van de voorsprong, Jorn Lars schakelde een paar versnellingen hoger en zorgde met zijn verwoestende opslag voor veel punten aan de zijde van Dronrijp. Vervolgens was het Rick die makkelijk de boven vond en onze voorsprong smolt als sneeuw voor de zon. Dronrijp gaf het niet meer uit handen en zegevierde met een 5-4 overwinning.

We hadden aan de finale geroken maar kwamen helaas net te kort. Toch mogen de jongens terugkijken op een prachtige kaatsdag met als resultaat een derde prijs en een schitterend horloge op de Freule. En Raymon, die presteert het met slechts vier keer op een kaatsveld te staan en dan met een klokje van de Freule huiswaarts te keren. Wie doet hem dat na.