Slapen op grote hoogte in de oude watertoren van Sint Jacobiparochie

Gepubliceerd op: 24-11-2023

Nog een paar weken en dan kunnen de eerste gasten terecht in de oude watertoren in Sint Jacobiparochie. Het initiatief om er een kleinschalig luxe hotel van te maken werd vorige week in het kader van project Waddenkust K(l)eigoed van de provincie Fryslân beloond met een bijdrage van 200.000 euro.

Terwijl Erna Kolkman de knop ingedrukt houdt waardoor de lift in de glazen schacht van de oude watertoren langzaam omhoog gaat is echtgenoot Willem Kolkman al uit het zicht verdwenen. ,,Ik neem de trap wel, dat gaat sneller.’‘ De lift houdt even later stil in het ronde deel waarin zich ooit 513 kubieke meter water bevond. Om het totale gewicht van het reservoir, zo’n 650 ton, te kunnen dragen werd het hele gebouw opgetrokken uit dik beton. Dat geldt ook voor de wand van het reservoir die op meerdere plekken werd opengebroken om er hoge ramen in te kunnen plaatsen. ,,Al dat puin hebben we zelf in de koker gestort’‘, zegt Kolkman. ,,We doen alles in eigen beheer, zijn hier bijna zeven dagen per week te vinden. Er is geen aannemer aan te pas gekomen.’‘ Het harde werken heeft zijn vruchten afgeworpen. De hoge ramen bieden een fenomenaal uitzicht over de omgeving. ,,Gisteren was het zo helder dat je zelfs Texel kon zien liggen.’‘

Toeristen

Dat lukt vandaag niet. Het regent en de lucht is grauw. Het dorp oogt niet als een toeristische trekpleister. Dat zit anders. De markante Groate Kerk trekt jaarlijks behoorlijk wat bekijks. ,,En Sint Jabik is het startpunt van het populaire Jabikspaad’‘, zegt Erna Kolkman. De 130 kilometer lange wandelroute naar Hasselt is het eerste gedeelte van het Pelgrimspad dat uiteindelijk uitkomt in Santiago de Compostela. Ze wijst naar een boerderij, zo´n vijfhonderd meter verderop. ,,Daar wonen wij en hebben er ook onze paarden.’‘ Stal Hermes geniet wereldfaam als verhandelaar van Friese paarden.

Project

De rust en de ruimte van de Friese waddenkust trekken steeds meer toeristen. Door oude gebouwen te herbestemmen en ze een toeristische bestemming te geven hoopt de provincie Fryslân het toerisme in dit deel van de provincie een flinke impuls te geven. Een paar jaar geleden werd hiervoor het project Waddenkust K(l)eigoed gestart. Met als duidelijk doel dit te laten gebeuren vanuit de lokale gemeenschap. Acht dorpen maakten een plan, en vorige week werden op het slotsymposium in Ljussens vier daarvan beloond met een bijdrage van 200.000 euro. Drie ervan in Noordoost Fryslân (Ljussens, Ferwert en Augsbuurt bij Kollum) de vierde in de gemeente Waadhoeke, de oude watertoren.

Uitkijktoren

Twee jaar geleden konden Erna en Willem de 41 meter en in 1957 gebouwde watertoren kopen van Vitens. Het plan om in het hoogste gebouw aan de Waddenkust een kleinschalig maar luxe hotel te vestigen viel in de smaak. Willem Kolkman laat zien waar de twee luxe suites die straks zijn gerealiseerd alles zijn plekje krijgt. Het king-size bed op een vide, en al zittend in bad kunnen de gasten straks naar buiten kijken. De kamers krijgen vloerverwarmingen natuurlijk is er airco. ,,De prijs voor een overnachting? Ik denk dat je dan in de richting van de 350 tot 400 euro moet denken.’’

Boven de twee suites, op het dak van de watertoren komt nog een omheining om er een veilige uitkijktoren van te maken. Niet exclusief toegankelijk voor de gasten, maar voor iedereen die de omgeving wel eens van grote hoogte wil aanschouwen. Open voor het publiek is straks ook de tuin met vijvers die rondom de toren zijn uitgegraven.

 

Mooie erkenning

Bij de ingang van het project is een houten gebouwtje opgetrokken. Nu nog met de functie van bouwkeet, maar hier komt straks ook een openbaar toegankelijk toilet, vier e-bikes die gehuurd kunnen worden en binnen kan even een kopje koffie worden gedronken. ,,We sluiten ons ook aan bij de stichting Rustpunt.’‘ Zo heeft de oude watertoren straks ook een duidelijke publieke functie.

Op termijn zullen op de begane grond nog drie suites komen die als een soort zwevende ring tegen de voet van de toren gebouwd zullen worden. Deze worden ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel of die slecht ter been zijn. De bijdrage van twee ton die ze kregen voor hun plan ziet Erna Kolkman vooral als een mooie erkenning voor het initiatief. ,,Want op de totale kosten is het maar een druppel op de gloeiende plaat.’‘ In de loop van januari verwacht ze dat de eerste gasten kunnen komen slapen. ,,Al zijn we zelf natuurlijk de allereerste gasten.’‘

Bron Franeker Courant