Arbeidsmigranten Sint Jacobiparochie verhuizen naar rand van het dorp, niet iedereen tevreden

Gepubliceerd op: 25-02-2021

Het moet de oplossing zijn voor het arbeidsmigrantenprobleem in de gemeente Waadhoeke: nieuwe huisvesting in het oude café aan de rand van Sint Jacobiparochie. De dorpen in de gemeente worstelen al lang met het onderbrengen van arbeidsmigranten. Nu is er met een ruilhandel een oplossing gevonden. De oude migrantenwoningen worden gesloopt en de bewoners verhuizen naar de rand van het dorp. Het plan moet in de toekomst in meerdere plaatsen toegepast worden.

Aan de Geert Veenhuizenstraat in Sint Jacobiparochie staat een grote kraan klaar, om een aantal huizen mee te slopen. "Hier hebben altijd arbeidsmigranten gewoond", zo begint Marcel van der Vaart van het Plaatselijk Belang zijn verhaal. "Maar die moesten eigenlijk weg, want dat beperkt de overlast. Ze komen nu aan de rand van het dorp te wonen."

Aan de rand van het dorp staat dorpskroegje De Aardappelbeurs. Er wonen al arbeidsmigranten in, maar nu komen er op het stuk land achter de kroeg nieuwe chalets. Er moet plaats komen voor zo'n vijftig tijdelijke werkers. "Er woonden al migranten in De Aardappelbeurs en die mensen moeten nu eenmaal plek hebben. Ze zijn belangrijk voor de economie, want ze werken ook hard. Je kunt ze niet zomaar op straat zetten. Het dorp staat voor 98 procent achter deze beslissing."

 

Lees verder op de site van Omrop Fryslân