De Koning op bezoek bij NWC de Opstap in St. Jacobiparochie

Gepubliceerd op: 05-06-2024

5-6 Was het dan eindelijk zover. De Koning op bezoek in Sint Jacobiparochie.

„Hier zit evenveel pit in als in uw vrouw.” Lachend nam koning Willem-Alexander woensdag een potje zelfgemaakte chili-jam in ontvangst. De koning kreeg een rondleiding door ontmoetingsplek De Opstap in Sint Jacobiparochie. Daarvoor bracht hij een bezoek aan Heeg, waar hij uitleg kreeg over een burgerinitiatief.

Bertina Algra, initiatiefneemster van De Opstap in Sint Jacobiparochie, heeft vier jaar hard gewerkt om van de oude basisschool een gezellige, leerzame en fijne locatie te maken. Het Oranje Fonds ondersteunt het initiatief en heeft aan De Opstap gevraagd of koning Willem-Alexander langs kon komen. Dat mocht natuurlijk. Maar wat gebeurt er precies als de koning op bezoek komt?

De koning komt eraan

Koekjes, antieke kopjes en bosjes bloemen in oranje gekleurde vazen. De tafel in de húskamer is netjes gedekt. „Laten we deze weghalen”, zegt Algra en grijpt een pak melk van de tafel. Samen met de vrijwilligers treft ze de laatste voorbereidingen. Het zal niet lang meer duren voordat het feest gaat beginnen.

Buiten is het rustiger. Zo nu en dan klinkt een hond en een aantal Nederlandse en Bildtse vlaggen staat uit. Anna Kuik (53) en Jarig Katsma (58) hebben hun houten tuinbankje op de oprit gezet. Vanuit daar kunnen ze de beroemde gast goed zien aankomen. „It is moai waar, dan kinne wy bêst op ‘e kening wachtsje.”

„Daar is hij”, klinkt het gespannen vanuit de groep die buiten het oud-schoolgebouw staat te wachten. Telefoons steken boven de hoofden uit om een glimp van de koning te kunnen vangen. Nadat hij uit de zwarte Audi is gestapt en de toeschouwers begroet heeft, maakt hij kennis met Algra en Marga Waanders, burgemeester van de gemeente Waadhoeke.

Rondleiding

Algra leidt de koning rond door het oude schoolgebouw. Eerst langs de gekleurde húskamer en door de atelierlokalen. Het gebonk van hamers en het geklets van kinderen klinkt uit het atelier. Daar zijn leerlingen van basisschool De Twiner uit Sint Jacobiparochie druk bezig met het maken van houten robots. Willem-Alexander kijkt geïnteresseerd mee naar hoe ze timmeren en flesdoppen voor ogen vastplakken op het hout.

Het gezelschap gaat via de achterdeur naar de moestuin waar groenten en fruit groeien. „Heeft u ook groene vingers?”, vraagt vrijwilliger Jeltje Terpstra (63) aan de befaamde gast om het ijs te breken. Hij heeft helaas niet veel met het verzorgen van planten, zegt hij.

Op de achtergrond klinkt livemuziek van Rintje Kas en Francien Nachtnebel. Maar voordat de gast door kan lopen richting de muziek, steken vier hoofdjes boven de schutting uit. De buren zijn ook nieuwsgierig. Een jong meisje houdt een opgerolde tekening omhoog en Willem-Alexander slaat die zeker niet af.

De rondleiding eindigt in de tweedehandswinkel. „Hier zit evenveel pit in als in uw vrouw”, zegt vrijwilliger Dit Bloem (73) uit Firdgum terwijl ze haar zelfgemaakte chili-jam aan koning Willem Alexander overhandigt. Lachend neemt de koning het doorzichtige jampotje aan.

Nu is het tijd voor een – klein, want de antieke kopjes zijn niet groot – kopje koffie en een diepgaand gesprek over De Opstap. ‘Het is hier echt als een familie’, wordt er telkens herhaald.

Nabespreken

De menigte die om het oud-schoolgebouw is verzameld is binnen te horen. Willem-Alexander, Algra en andere betrokkenen banen zich een weg door de mensen voor een afsluitende groepsfoto.

„Hoe vond jij jouw gesprek met de koning?” is de eerste vraag die aan elkaar gesteld wordt nadat de koning weer in de auto is gestapt. „Het was een heel spontaan gesprek. Hij had ook oprechte interesse”, zegt Terpstra.

„Hy hat echt yn elke romte de tiid nommen”, zegt Algra met een lach. „Ik bin hiel foldien.” Terwijl het even zoeken was, heeft ze toch kunnen vertellen wat ze kwijt wilde. „Ik fyn it ek sa bysûnder dat er hielendal nei dit doarpke reizget en yn petear giet mei minsken dêr‘t ik sa grutsk op bin.”

Spontaan en goed ingelezen

Ook in Heeg was de koning spontaan en goed ingelezen, vertelt Lucie Gelderblom, projectcoördinator van Warm Heeg. De koning was daar woensdagochtend voor het burgerinitiatief om iedereen in Heeg – die wil – aan te sluiten op een gezamenlijk warmtepompsysteem.

De rondleiding begon bij It Sylhûs, dat zes jaar geleden de inspiratiebron was voor het initiatief. Daarna liep hij naar het campagnekantoor van Warm Heeg. „Onze uitleg over het waternetwerk werd regelmatig onderbroken door een boks aan iemand op straat”, legt Gelderblom lachend uit.

Nu is de rust wedergekeerd en is het tijd voor napraten en de foto’s terugkijken.

Bron Leeuwarder Courant