Plukgeluk op de Bildtse klei

Gepubliceerd op: 05-07-2020

Je eigen bos bloemen plukken en tegelijk bijdragen aan een goed doel. Het kan in de bloementuin Plukgeluk in Sint Jacobiparochie. Opgezet door de Rotary Club Leeuwarden-Oldehove.

Toevallig bloeien de aardappelen, maar verder is op het land van akkerbouwer Gerlof Rienks in Sint Jacobiparochie niet veel kleur te zien. Of het moet die ene hectare tussen de tarwe zijn. Daar ineens doemen paars, roze, wit en geel op. Hier is sinds april een pluktuin in wording. Een idee van de Rotary Club Leeuwarden-Oldehove.

Zaterdag mag er voor het eerst ‘geoogst’ worden. ,,Mensen kunnen de vrucht kopen, laten we maar zeggen’’, vertelt Johannes Osinga van de Rotary. ,,Je moet het symbolisch zien’’, voegt Rotary-lid Mirjam Apperloo er aan toe. De bijbehorende website legt uit dat iedereen voor 10 euro een vierkante meter bloementuin kan aanschaffen. Die vierkante meter krijg je niet letterlijk. Het geeft je wel toegang tot de tuin, waar je twee keer volop mag komen plukken.

Plukken voor het goede doel

De opbrengst gaat naar goede doelen. Die vond de Rotary op drie gebieden: voedsel, vogels en mensen. Het geld gaat naar de Voedselbank Leeuwarden, de lokale vogelwachten in Friesland en het kleinschalige wooninitiatief Us Dream in Leeuwarden, voor mensen met een ernstige beperking.

,,Eind vorig jaar zochten we iets leuks om geld mee te genereren voor goede doelen’’, vertellen Osinga en Apperloo. Rienks, die bij dezelfde Rotary-club zit, kwam met het idee voor een bloementuin.

‘Wat is er mooier dan dat groot en klein kan kijken wat er bloeit en welke beestjes daarbij horen’

,,Wat is er leuker dan iets dat je in de omgeving kunt doen. Even naar buiten, op de fiets of wandelen en met een bos bloemen thuiskomen.’’ Corona vertraagde het project, maar in april besloot Rienks dat er toch echt gezaaid moest worden. Er gingen 43 bloemsoorten de grond in, variërend van zonnebloemen tot meisjesogen, korenbloemen, goudsbloemen, Chinese aster en facelia. Eind juli moet het perceel volop in bloei staan. Rienks verwacht tot eind september kleur te kunnen bieden. Die maanden zullen de Rotary-leden de handen uit de mouwen moeten steken. Ze worden vrijwillig ingeschakeld om het onkruid te verwijderen.

Met een opbrengst van nu al 5000 euro hebben de leden dat er wel voor over, zegt Osinga. ,,Je kunt zelf een stukje tuin kopen of weggeven aan iemand en werkgevers geven het ook cadeau aan hun werknemers.’’ Rienks ziet het helemaal voor zich. ,,Wat is er mooier dan dat groot en klein kan kijken wat er bloeit en welke beestjes daarbij horen.’’

 

Bron : Leeuwarder Courant