Nog niet officieel geopend, maar nu al populair: netwerkcentrum de Opstap in Sint Jabik

Gepubliceerd op: 05-12-2020

SINT JABIK Sinds begin november is netwerkcentrum de Opstap te vinden in de voormalige basisschool aan het Oosteinde in Sint-Jacobiparochie. Het centrum is nog niet eens open, maar nu al populair.

De sinds september bestaande stichting is in het leven geroepen om mensen een voorziening te bieden waar ze elkaar kunnen ontmoeten en hun talent kunnen ontwikkelen, vertelt oprichtster Bertina Algra. ,,We zijn nog niet eens officieel geopend, maar er zijn al zoveel aanmeldingen. Dat is ontzettend leuk om te ervaren.”

De stichting is het resultaat van een studieopdracht van september vorig jaar die Bertina kreeg in het kader van haar deeltijdopleiding Social Work. ,,Daarin werd heel erg ingegaan op de waaromvraag. Ik wilde graag het verschil maken voor mensen die het minder hebben getroffen en hen voorzien in een ontmoetingsmogelijkheid. Het is veel meer dan een huiskamer. Het is ook een plek om talenten te ontwikkelen. Iedereen brengt en haalt er iets en op de meest simpele manier kun je van elkaar leren. We hebben bijvoorbeeld een atelier, een keuken en een werkplaats. De invulling wordt verder overgelaten aan de bezoekers. Alles draait om en door de vrijwilligers.”

Bij het netwerkcentrum is iedereen welkom, vertelt Bertina. Of je nou bent afgekeurd en iets van zingeving zoekt, een zorgvraag hebt, moet integreren, je eenzaam voelt, gepensioneerd bent of een scholier: ,,Iedereen die iets leuks wil uitvoeren of iets mist, kan het hier gaan uitvoeren. De sociale inclusie, dat iedereen meedoet en erbij hoort, wil ik bevorderen. Dat is het hoofddoel. We gaan hier niet werken met doelgroepen, hokjes en labels. Daarmee creëer je dat mensen met een rugzakje komen. Het centrum is er voor iedereen en door iedereen.”

Dat betekent dat er straks een wisselend aanbod komt van mogelijkheden, aldus de initiatiefneemster. Via een groot planbord kunnen mensen zichzelf inplannen, terwijl Bertina eigenlijk alleen de locatie faciliteert. ,,Bezoekers kunnen aangeven waar de behoefte ligt en zichzelf vervolgens inplannen. Natuurlijk moet je dan wel komen”, vertelt ze. ,,Van tevoren heb ik nog onderzoek gedaan en inwoners gevraagd of ze bijvoorbeeld iets misten of iets toe wilden voegen. Dat zijn basisvragen, maar er kwam wel naar voren dat er iets miste. En we zijn nog niet eens officieel open en hebben al veel aanmeldingen! Dat is ontzettend leuk om te ervaren.”

Begin 2021 opent het netwerkcentrum haar deuren.

 

Bron Franeker Courant.