Bildtse act Faske wil doorgroeien: "Volgend jaar op de grote festivals"

Gepubliceerd op: 28-03-2022

Met Lucky Fonz III, Boudewijn de Groot en Ronnie Flex als inspiratiebronnen maakt Faske de laatste jaren naam als een frisse act in de Friese popcultuur. De muziek schuurt en prikkelt. Jurjen van der Molen en Fasil Kuipers zijn de gezichten achter Faske. Faske timmert lekker aan de weg en staat in verschillende zalen.

Muziek in het jongerencentrum

Fasil, die is opgegroeid in Sint Jacobiparochie, was als kind graag creatief bezig met theater, muziek en tekenen. Later, op de middelbare school ging hij met zijn vrienden op zoek naar plezier. Van shagjes roken, fikkie stoken en een keet bouwen tot het maken van muziek in de studio van het jongerencentrum.

"Het was een vrij zorgeloze tijd. In een dorp is het minder krampachtig. In een stad heb je het over probleemjongeren en heb je allemaal jongerenwerkers. Dan denk ik: wat hebben die kinderen dan gedaan? Dan ging het om een jongen die een jointje rookte of een bal door de ruit gooide. Tja."

In Sint Jacobiparochie gingen ze daar heel anders mee om: "Dan zeiden ze: "Je hebt vast wel een bijbaantje. Ga de ruit maar betalen." Dan was het ook klaar. Maar in de stad moet de politie er direct bij, de school op de hoogte. Wij konden gewoon kattenkwaad uithalen."

In Noardewyn, iedere dag te beluisteren van 18.00-19.00 uur, besteedt presentator Willem de Vries aandacht aan de Friese popmuziek. Regelmatig zijn bekende artiesten te gast en worden liveoptredens gegeven.

Als artiest is Fasil extravagant, maar het nuchtere van It Bildt voelt als thuiskomen. Hij begon met het spelletje Guitar Hero in plaats van met een echte gitaar. "Mijn vader moeder zeiden: "Speel eerst dit en dat maar op Guitar Hero en als dat goed gaat, kan er een gitaar komen", want een gitaar is gewoon duur."

Van U2 tot Ronnie Flex

Hij groeide op met de band U2 via zijn vader, maar ook via televisie kreeg hij muziek mee. Op TMF bijvoorbeeld, waar veel bands, zoals Linkin Park, Korn en Green Day werden gedraaid. Het leek hem leuk om een stoere gitarist te zijn. Vanaf de middelbare school kwam hij meer in contact met hiphop en artiesten als Ronnie Flex, Mr. Polska en Hef.

"Hiphop uit 2009 tot 2017 vond ik heel leuk. Daar werd ik door geïnspireerd, maar op een gegeven moment werd het meer pop. Ze doen nu allemaal een beetje hetzelfde. Daar houd ik niet zo van. Daar ben ik op een gegeven moment op uitgekeken", zegt Fasil.

Schrijven zat er bij Fasil altijd al in, toen hij zijn gitaar kreeg, begon hij liedjes te maken en later ook op te nemen. Daar ontmoette hij Jurjen waarmee hij talloze nummers heeft gemaakt. De eerste die ze samen uitbrachten was Oseaan. Jurjen maakt de muziek en Fasil de teksten, ze kunnen met elkaar sparren en werken gericht aan war ze uitbrengen.

Veel ideeën

"We beginnen altijd met de muziek. Meestal gaan we nog diezelfde avond, of een dag erna met tekst en zang aan de gang. Ik heb thuis al 230 nummers gemaakt en met Jurjen zit ik ook al aan de 70, 80. We hebben altijd heel veel ideeën."

Zo hebben ze nu een deal met een distributeur van Spotify die exact weet wat er nodig is qua coverart en statistiek. Daardoor kan Faske zich richten op het maken van muziek. Faske wordt nu vaak gevraagd voor liveoptredens. Fasil vindt de mix van muziek maken en optreden fijn en wil van de muziek leven.

Op dit moment studeert Fasil bedrijfskunde en is hij bezig met de tweede plaat van Faske, die nu nog fine getuned wordt. Ondertussen denkt hij na over cover-art en video's en reist hij door het land met zijn band die bestaat uit Ivo Kraan, Jelmer Veenstra, Dylan Betten, Jurjen van der Molen en Fasil zelf.

Grote festivals

Ook wordt er op dit moment gewerkt aan een goede live-act, zodat ze niet snel vergeten zullen worden. Dit jaar staat Faske op koningsnacht in Breda en zijn er nog verschillende optredens in popzalen. Volgend jaar wil Fasil graag op de grote festivals staan.

"Zodra ze bellen dat ze ons graag willen boeken, dan komen wij natuurlijk opdagen. We hebben al wat shows op de agenda staan. Het gaat redelijk en nu willen we graag doorpakken."

Brom Omrop Fryslân