Watertoren Sint Jacobiparochie krijgt een extra zwevende ring en vijf slaapkamers

Gepubliceerd op: 27-09-2021

Erna en Willem Kolkman van Stal Hermes in Sint Jacobiparochie kochten de toren dit voorjaar van waterbedrijf Vitens die het bouwwerk niet langer nodig heeft. De nieuwe eigenaren willen een Bêd en Brôchje maken van de iconische toren en willen dat die toegankelijk wordt voor publiek, zodat niet alleen slaapgasten maar iedereen die wil van het weidse uitzicht over de Waddenkust kan genieten.

Glazen lift

Architect Herman Hoff maakte een ontwerp voor de toekomstige accommodatie en legde dat donderdag voor aan de commissie Hûs en Hiem voor een eerste oordeel. Hij wil bovenin het grote betonnen reservoir, dat rondom ramen krijgt, twee suites maken. De ruimte wordt bereikbaar via een glazen lift die in de schacht van de toren naar boven schiet.

Uitkijkkoepel

Om de voet van de watertoren heeft Hoff een zwevende ring bedacht op vier meter hoogte. Daarin komen drie kamers met uitzicht over het weidse land. In het gebouw kunnen kunstenaars exposeren en de uitkijkkoepel op het dak wordt openbaar toegankelijk.

De welstandscommissie was positief verrast door het ontwerp dat luchtig is en de toren in zijn waarde laat. Wel moet Hoff hier en daar nog wat schaven aan het ontwerp en nadenken over het ook anders kan.

Vastgeplakt

De commissie zou willen de ring niet ‘vastgeplakt’ zit aan de toren, maar er als het ware los van zweeft. Dat kan de architect doen door bijvoorbeeld glas te gebruiken en afwijkende materialen waardoor de aanbouw meer contrasteert met de toren. Ook heeft de commissie moeite met de plek van de ramen in het reservoir. Die zijn niet gelijkmatig verdeeld en alleen gericht op de Waddenkust en niet op het hele achterland.

De uitkijkkoepel op het dak wordt openbaar toegankelijk
De 41 meter hoge watertoren is gebouwd in 1957 naar een ontwerp van A.P. Wesselman uit Helmond. Hij is exact gelijk aan de watertoren van Nes, bij Akkrum, waarin een hotel is gevestigd.

 

Bron Leeuwarder Courant