Dak van de radarbol in Wier wordt verwijderd.

Gepubliceerd op: 08-10-2020

Na weken voorbereiding zou de koepel van de radar er 9 oktober om 05.00 uur afgetakeld worden. Geen wind, dus ideale omstandigheden. Toch was het om 07.00 uur nog niet gelukt. De koepel is zwaarder dan opgegeven, of zit nog ergens vast. Men schatte het gewicht op ca 40-45 ton, maar bij 67 ton tilkracht wel wat gekraak maar geen lift off. In de loop van de dag is de kraan weer weggehaald.

 

Deze sloop is noodzakelijk omdat de 42 jaar oude bol verouderd is en wordt afgebroken. De vervanger is een kleinere radarpost met een soort ‘kam’ aan de bovenkant. Een beschermende bol er omheen is niet meer nodig omdat de nieuwe radar bestand is tegen weersinvloeden.

Vervanging is verder nodig omdat de techniek verouderd is en aan het eind van de levensduur. Ook verstoren windmolens het radarsignaal. Bij de nieuwe post is dat verleden tijd. Nieuw is ook dat de moderne radar afgebroken kan worden en op een andere toren geplaatst kan worden.

Zwaar bewaakt

Sinds 1976 staat in het midden van de driehoek van de dorpen Wier, Sint Annaparochie en Sint Jacobiparochie een van de twee Nederlandse radars: de ander staat in Nieuw-Millingen op de Veluwe. Ook deze is aan vervanging toe: die vindt na vervanging van de noordelijke post plaats.

De radar die in de bol draait en het luchtruim in Noordwest-Europa in de gaten houdt, wordt zwaar bewaakt. De gegevens van de radar in Wier gaan naar Nieuw-Milligen.

 

Windmolens verstoren signalen

De huidige techniek stamt uit de jaren zeventig en is aan het eind van de operationele levensduur. Nu verstoren windmolens het radarsignaal; als de nieuwe post eenmaal in het landschap staat, is dat verleden tijd.

Defensie gebruikt het instrument als luchtverdedigingspost. Vliegverkeer in Noordwest-Europa wordt door de radar in de gaten gehouden. De locatie wordt zwaar bewaakt. Niet alleen de kenmerkende bol verdwijnt, er komen ook minder gebouwen op het perceel.

 

Met dank aan Bertus Hogendorp