Wisselpolder Westhoek definitief van de baan

Gepubliceerd op: 02-11-2021

Een wisselpolder bij Westhoek (FR) is definitief van de baan. Het plan om de polder in de Friese streek Het Bildt terug te geven aan de natuur, komt niet voor in het voorkeursalternatief van Wetterskip Fryslân.

Het lag in de lijn der verwachting dat er geen wisselpolder zou komen, omdat de Provinciale Staten van Fryslân eerder dit jaar een motie aannamen waarin de landbouwgrond in de polder bij Westhoek wordt beschermd. Op de vruchtbare klei worden pootaardappelen verbouwd.

Een wisselpolder (middels een gat in de zeedijk zou het water van de Waddenzee met de getijden de 47 hectare grote polder in en uit kunnen stromen) kwam ter sprake doordat het idee werd geopperd toen Wetterskip Fryslân in het gebied verschillende ideeën ging ophalen. De dijk tussen Koehool en Lauwersmeer wordt versterkt, waardoor er behoefte was aan verschillende plannen.

In een notitie over het dijkversterkingsproject, dat dinsdag 23 november wordt besproken door het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân, komt het woord 'wisselpolder' niet voor. Ook uit een afbeelding blijkt dat het gebied achter de dijk gewoon landbouwgrond blijft.

Steenbekleding vervangen
In de notitie wordt beschreven wat er moet gebeuren met de dijk bij Westhoek: 'Van dit deel voldoet de buitendijkse bekleding van stenen, asfalt en gras niet meer aan de waterveiligheidsnorm. Het verhogen van dijk is hier niet nodig. Onze voorkeur: we vervangen de afgekeurde delen van de steenbekleding en asfaltbekleding door vergelijkbare materialen. Om het gras aan de bovenzijde op het buitentalud beter tegen erosie te beschermen vervangen we de grasbekleding door open steenasfalt (OSA). Daaroverheen brengen we een laag grond en gras aan. Zo behoudt de dijk zijn deels groene uitstraling.'

NAV: 'Onzinnig plan'
De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is blij met deze uitkomst. „Hier hebben we als gezamenlijke landbouw ons best voor gedaan”, zegt voorzitter Teun de Jong, die het plan voor de wisselpolder afdoet als „een onzinnig plan”. Door het doorsteken van de dijk zou je in het gebied geen akkerbouw meer kunnen bedrijven, aldus de NAV. Bovendien ligt de Westhoek waar de wisselpolder moest komen, zo hoog, dat deze polder alleen maar bij extreem hoog water onder water zou komen te staan, voegt De Jong daar aan toe.

Bron: Veldpost

 

Het volgende wrijvingspunt tussen natuurorganisaties en landbouw ligt volgens De Jong al weer op tafel: de aanleg van een grotere en groenere dijk tussen het buurtschap Zwarte Haan en Holwerd. Ook daar zit de NAV op het vinkentouw. „We willen niet dat er voor de aanpassing van deze dijk een binnendijkse kleiput wordt aangelegd. Daarmee trek je ondergronds zoutwater de polder in.”