Wie komt er 'samenwonen' met Rembrandt en Saskia in Sint Jacobiparochie? 'Het is een waanzinnig groot huis

Gepubliceerd op: 03-10-2023

Vraag in Sint Jacobiparochie naar ‘het huis met het torentje’ en zo’n beetje iedereen weet wel om welke woning het gaat. De monumentale Seulle State uit 1915 staat te koop. ,,Dit huis heeft iets overweldigends.”

Het kost weinig verbeeldingskracht om hem te zien zitten. Gebogen over een complex dossier op zijn imposante bureau, tussen de bedrijven door schakend met een vriend of even met de voeten omhoog na een lange dag vol patiënten: in de voormalige studeerkamer van dokter Tj. Wassenaar in Sint Jacobiparochie lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Het vertrek is sinds de bouw in 1915 in oude staat gebleven en dus kijken schilder Rembrandt van Rijn en zijn echtgenote Saskia van Uylenburgh al 108 jaar de kamer in.

De glas-in-loodramen zijn slechts twee van ontelbare hoeveelheid details die in Seulle State om aandacht vragen. Van de mozaïekvloer in de hal tot de bordestrap naar de zolder en van de oude kastanjeboom in de tuin tot het torentje op het dak: er valt telkens weer iets nieuws te ontdekken. ,,Het is een waanzinnig groot huis”, zegt Sandra Dorenbosch, de partner van eigenaar Nic Hühl. ,,Met twaalf kamers en ontzettend veel deuren heeft roepen niet zoveel zin. Dus als we iemand zoeken, bellen we gewoon maar.”

Hühl kocht Seulle State in 1998 met zijn toenmalige partner. Ze waren als samengesteld gezin met zes kinderen op zoek naar een groot huis, zodat iedereen een eigen kamer zou hebben. ,,Het lukte maar niet om iets te vinden en uiteindelijk kwamen ze in Sint Jacobiparochie terecht”, legt Dorenbosch uit. ,,Ze hebben het huis een keer bezocht, maar een tweede bezichtiging was niet nodig: Nic was helemaal verliefd en ze hebben een dag later al besloten om het te kopen.”

Kleurrijk

Hühl en zijn gezin namen daarna hun intrek in de monumentale en kleurrijke villa. De vorige bewoners hadden ooit een kunstenares ingehuurd om een bijzonder palet van kleuren aan te brengen in het huis. Zo heeft bijvoorbeeld het eetgedeelte een knalblauw plafond met rode balken. ,,Dit huis heeft iets overweldigends. Hier geen visgraatvloer of overal witgepleisterde muren, maar juist veel kleur, ronde vormen en gebruik van marmer. Het is absoluut geen VT Wonen -huis en juist dat maakt het ook zo bijzonder.”

Dorenbosch heeft gemerkt dat Seulle State een bijzondere plek inneemt in de geschiedenis van Sint Jacobiparochie. Oudere inwoners van het dorp bewaren herinneringen aan de tijd dat dokter Wassenaar er praktijk hield en in Facebookgroepen regent het anekdotes over het huis. Zo is het glas-in-lood boven de trap in de Tweede Wereldoorlog uit het pand gehaald en naar Amsterdam gebracht. Om het daar te verbergen voor de Duitse bezetter. Na de oorlog keerde het fraai beschilderde glas weer terug naar Sint Jacobiparochie.

Ook over het opvallende torentje in het dak valt een bijzonder verhaal te vertellen. ,,Het zoontje van dokter Wassenaar was helemaal gek van de sterren en het heelal. Hij had een kleine sterrenkijker gekregen en kon via het torentje naar de hemel kijken”, vertelt Dorenbosch, die de afgelopen jaren zelf ook verliefd is geworden op het huis en de grote tuin. ,,Als ik ‘s ochtends in de keuken zit, is het hier heerlijk wakker worden. Je voelt de warmte van het zonlicht door de ramen, ziet al het groen in de tuin en hoort de vogels.”

Vakantiehuis

Zes jaar geleden besloten Hühl en Dorenbosch om ook anderen de kans te geven om te genieten van de villa. ,,Nic woonde er toen in z’n eentje en daarvoor is het eigenlijk te groot. Daarom verhuren we de woning als vakantiehuis. Alle kinderkamers zijn in 2017 weer wit geverfd en nu kunnen er maximaal elf mensen slapen.” De verhuur van Seulle State loopt hartstikke goed, maar in mei vorig jaar hakten Hühl en Dorenbosch de knoop door: ze namen een makelaar in de arm om de monumentale villa te verkopen.

,,We willen meer kunnen reizen en tijd besteden aan andere plannen, maar dit huis is zo groot dat er altijd wel iets om aandacht vraagt”, zegt Dorenbosch, die laat weten dat er geen grote haast is om de woning te verkopen. ,,Maar het zou mooi zijn als hier een familie of een groot gezin gaat wonen. Juist als er veel mensen over de vloer zijn, begint het hier te leven. Dan voel je de warmte van dit huis pas echt. Het zou prachtig zijn als een enthousiaste liefhebber, zoals Nic dat zelf was in 1998, de nieuwe eigenaar wordt.”

 

Bron Leeuwarder Courant