Vrijspraak voor jager die met één schot twee rotganzen doodde in Sint Jacobiparochie. 'Nooit eerder gebeurd'

Gepubliceerd op: 16-10-2023

Rotganzen zijn een beschermde inheemse diersoort, ze mogen niet worden afgeschoten. Dat wist de 59-jarige jager uit De Westhoek die maandag tegenover rechter Klaas Bunk zat als geen ander. Toch had hij eind oktober 2020 twee rotganzen doodgeschoten.

En dat was ook nog eens met één en dezelfde kogel gebeurd, maar dan wel per ongeluk, benadrukte de verdachte maandag op de zitting van de economische politierechter. De man had op een perceel aan de Boonweg bij Sint Jacobiparochie in de buurt een grauwe gans in het vizier, maar per abuis had hij twee rotganzen geraakt.

Een getuige die verderop op de zeedijk bezig was met een vogeltelling had twee knallen gehoord en door een verrekijker gezien dat de jager de twee ganzen in zijn auto legde. De getuige had verklaard dat hij op dat moment geen andere ganzen had gezien. De verdachte had bij de politie verklaard dat er in elk geval vijf grauwe ganzen in het land zaten en dat hij wel degelijk een grauwe gans in het vizier had, een soort die hij wel mocht schieten.

Vizier

Het vizier bleek ook de oorzaak te zijn van het gemiste schot. De man laat zijn geweer normaal gesproken meerdere malen per jaar controleren, maar dat was in 2020 vanwege corona een tijdlang niet mogelijk geweest. Hij kwam er naderhand achter dat er een minieme afwijking in het vizier zat, er zaten een paar schroefjes los. Hij staat volgens advocaat Peter van Schooten in jagerskringen bekend als ,,uiterst precies en zorgvuldig”.

Dat hij met één kogel twee vogels had gedood, daar was zijn cliënt volgens Van Schooten zelf ook uiterst verbaasd over geweest. ,,Dat is nog nooit eerder gebeurd”. De raadsman bepleitte een vrijspraak. Officier van justitie Leroy de Vries meende dat er in ieder geval gesproken kon worden van ,,voorwaardelijke opzet”: door op de vogels te schieten, had de verdachte ,,de aanmerkelijk kans aanvaard” dat hij vogels zou raken die hij niet mocht raken.

De officier eiste een boete van 400 euro. Rechter Bunk kwam niet toe aan de door de wet vereiste opzet, ook niet aan de voorwaardelijke opzet. ,,Ik heb de overtuiging niet”, zei de rechter. De jager werd vrijgesproken. Daar was hij duidelijk mee in zijn nopjes. Tijdens de zitting had hij al gezegd dat hij al genoeg is gestraft: hij is al tweeënhalf jaar zijn jachtakte kwijt. Door de vrijspraak is het zeer waarschijnlijk dat hij straks weer het veld in mag om te jagen.

 

Bron Leeuwarder Courant