De omgevingsvergunning die de gemeente Waadhoeke heeft verleend aan het sterrenschuurproject in Zwarte Haan wordt opnieuw door een rechter tegen het licht gehouden. Ditmaal in Den Haag bij de Raad van State.
Het was vorige week woensdag een pittige zitting van twee uur, zegt Dirk Jan van der Veen. Hij is woordvoerder namens negen huishoudens in het buurtschap. “De rechter stelde veel vragen. We hadden niet verwacht dat het zo lang zou duren.”
De zaak gaat in het kort om een vergunning die de gemeente Waadhoeke wil verlenen aan het Starbarn-project, dat nachttoerisme naar Zwarte Haan moet brengen. De bewoners van het afgelegen buurtschap aan de Waddendijk boven Sint Jabik verzetten zich hier al acht jaar tegen.
Het plan omvat vijf trekkershutten, een sterrenobservatorium, een tentoonstellingsruimte, een nachtbelevingstuin en een bruggetje bij de camperparkeerplaats aan de Nieuwebildtdijk.
Initiatiefnemer Stichting Keunstwurk ziet het project als een unieke kans om bezoekers de duisternis van het Wad te laten ervaren. De bewoners vrezen echter juist het tegenovergestelde: overlast en verstoring van hun rustige omgeving.
Schijn van vooringenomenheid
Het college van B & W van Waadhoeke is in beroep gegaan bij de Raad van State, omdat zij het niet eens zijn met de uitspraak van de rechtbank, die in 2022 de omgevingsvergunning voor het project heeft vernietigd. De rechtbank vond dat de burgemeester van Waadhoeke de schijn van vooringenomenheid had gewekt.
Burgemeester Waanders ondertekende het besluit namelijk als burgemeester én als voorzitter van Stichting Keunstwurk, de initiatiefnemer van het sterrenschuurproject. Daarnaast had de gemeente niet goed onderbouwd dat er voldoende parkeerplaatsen voor het project zouden zijn.
De rechter gaf Waadhoeke destijds 12 weken de tijd om een nieuw besluit te nemen. Maar pas een half jaar later, in 2023, volgde een reparatiebesluit: hetzelfde besluit, maar dan met de handtekening van wethouder Kees Arendz.
Volgens de bewoners van Zwarte Haan lost dat niets op: dezelfde problemen blijven bestaan. Daarom hebben ze tegen dit reparatiebesluit bezwaar aangetekend.
Ondertussen is het college van Waadhoeke tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gegaan bij de Raad van State. De advocaat van het college stelt dat de burgemeester destijds niet betrokken is geweest bij de behandeling en totstandkoming van het besluit, en alleen maar heeft getekend.
Maar voor de bewoners van Zwarte Haan kan de schijn van vooringenomenheid niet weggenomen worden, zegt Van der Veen. “De burgemeester heeft nog wel een verklaring geschreven dat ze niet vooringenomen zou zijn, maar wij vinden dat niet geloofwaardig.”
‘Een vreemde uitspraak’
Ook de kwestie van de parkeerplaatsen kwam terug tijdens de zitting bij de Raad van State. De gemeente verleende in 2019 op verzoek van inwoners van Zwarte Haan een vergunning voor het verharden van het parkeerterrein, maar koppelde die plotseling aan het Starbarn-project.
Bij de Raad van State herhaalde de advocaat van het college dat pas met het besluit over de sterrenschuur het gebruik van de parkeerplaats daadwerkelijk werd gelegaliseerd.
De bewoners noemen dat absurd. “Dat is natuurlijk een heel vreemde uitspraak”, vindt Van der Veen. “Die parkeerplaats is er al decennialang en wordt veel gebruikt, vooral in weekenden en op mooie dagen. Nu doet de gemeente alsof het terrein ineens bij Starbarn hoort.”
Volgens hen is het parkeerprobleem voor het project niet goed onderzocht en wordt hun terrein ‘gekaapt’ voor toeristisch gebruik. Ook de rechter toonde zich verbaasd over deze handelswijze van de gemeente.
Individuele rustzoekers
Met slechts tien dijkhuizen en achttien bewoners staat Zwarte Haan bekend als een van de stilste en donkerste plekken van Nederland. Dat trekt bezoekers die willen genieten van de sterrenhemel en de rust van het Waddengebied.
De enige voorstander van het Starbarn-project in het buurtschap is de plaatselijke restauranthouder, die het project samen met Keunstwurk trekt. Volgens de initiatiefnemers draait het niet om massatoerisme, maar om kleinschalige groepen individuele rustzoekers die de stilte en duisternis van het gebied waarderen.
Binnen zes weken volgt de uitspraak. De gemeente Waadhoeke laat via een woordvoerder weten eerst de uitslag van het hoger beroep af te wachten, voordat zij verdere informatie richting de media verstrekt.
Bron Omroep Zilt