Mariska de Vries heeft nieuwe nier: "Het gaat supergoed, ik zit alweer in bed!"

Gepubliceerd op: 24-10-2023

Mariska de Vries uit Sint Jacobiparochie heeft een nieuwe nier. Vorige week kreeg ze het verlossende bericht dat er een donormatch was. Een donor heeft zich gemeld na veel oproepen via social media.

Ze deed in mei haar verhaal bij Omrop Fryslân. Ook andere media besteedden aandacht aan haar verhaal. Het werd massaal gedeeld.

Donderdag is ze geopereerd en het gaat goed met haar. "Vandaag ben ik geopereerd. Ik heb een nier mogen ontvangen van een heel lief en bijzonder persoon. Het gaat goed en de nier werkt tot nu toe goed. Alleen moet ik nog een tijdje in het ziekenhuis blijven", stuurt ze via WhatsApp.

Zomaar nierpatiënt

Van de ene op de andere dag is Mariska zwaar nierpatiënt. Op 24 november 2019 wordt ze niet goed. In de ambulance krijgt ze een medicijn dat haar een hartstilstand geeft. Daarna volgen onderzoeken met contrastvloeistof en dat gaat volledig verkeerd. Haar nieren krijgen een grote klap. Ze functioneren nog maar voor negen procent. Nierdialyse is voor haar geen optie, want dat kan het hart niet aan.

Zoektocht

Binnen haar familie is er geen geschikte donor te vinden en de wachtlijst voor een donornier telt bijna duizend mensen. Daarom heeft Mariska een eigen oproep gedaan voor een levende donor.

Er zitten voordelen aan een orgaan van een levende donor. Die werkt volgens de transplantatiestichting beter. De keuring van een donor is heel streng. Er moet een match zijn met de ontvanger en de gezondheid van de donor moet ook goed zijn.

De donor van de nier wil anoniem blijven, maar Mariska is hoe dan ook dolgelukkig. "Het gaat supergoed! Bloedwaardes zijn een heel stuk beter en ik zit alweer in bed."

 

Bron Omrop Fryslân