Griene Dyk tussen Minnertsga en Sint-Jabik wordt vlinder idyllé

Gepubliceerd op: 19-10-2019

De 18-jarige biologiestudent Henk van der Meulen heeft er afgelopen donderdag, samen met een hoveniersbedrijf en veelkinderen uit Sint-Jabik en Minnertsga, voor gezorgd dat de insectenrijkdom weer wat terug gaat komen op de Griene Dyk tussen deze 2 dorpen.

Wethouder Jan Dijkstra van gemeente de Waadhoeke opende het begin van de werkzaamheden. In de berm zijn bomen geplant om voor schaduw en luwte te zorgen. Ook zijn er zogenaamde insectenhotels neergezet waar eitjes en larven in kunnen worden afgezet door de insecten. De kinderen uit de beide dorpen zorgden voor verspreiding van het zaad waar volgend voorjaar de bloemen moeten uitkomen.

Inspiratie.

Insecten hebben de bloemen nodig voor voedsel en in het geval van de vlinders om er eitjes op af te zetten. Het gaat om bloemen die van nature ook in deze omgeving voorkomen. Dit initiatief is alleen niet voldoende om de bio diversiteit op grote schaal op te krikken. Het moet met name mensen inspireren om om zelf ook met de natuur aan de gang te gaan. De kinderen krijgen op school les over over vlinders en andere insecten.

https://www.omropfryslan.nl/nijs/915873-griene-dyk-tusken-minnertsgea-en-sint-jabik-wurdt-flinteridylle

bron Omrop Fryslân