Zaterdag de nieuwe zondag voor VV. Sint Jacob

Gepubliceerd op: 30-05-2019

Op 20 mei 2019 kregen alle leden van VV Sint Jacob een bijzondere uitnodiging in de mailbox getiteld: Uitnodiging: Beslis mee over de toekomst van St Jacob. Met een introducerend verhaal leidt de uitnodiging haar leden in over een ontwikkeling die ogenschijnlijk niet lijkt te stoppen. Van origine zondag verenigingen die noodgedwongen de overstap maken naar de zaterdag.

Daar waar de club nog floreerde in het seizoen 2016/2017 door promotie af te dwingen naar de 4e klasse en het jaar daarop met een 7e plaats handhaving wist veilig te stellen in het seizoen 2017/2018. Gaat het snel de andere kant op voor de in 1938 opgerichte vereniging uit Sint Jacobiparochie. Doordat er een aantal senioren leden waren die om verschillende redenen de club verlieten werd de club in het seizoen 2018/2019 gedwongen het eerste elftal uit de competitie te halen. Nu het einde van het seizoen nadert, is het weer de vraag of Sint Jacob weer een volledig senioren elftal op de been weet te brengen.

Belangrijk hierbij is de mening van de overige leden en de toekomstige senioren van de vereniging. Links en rechts gingen er geluiden rond dat er bepaalde spelers waren met een sterke voorkeur om op zaterdag te spelen. Een trend die al langer gaande is binnen de regio van Sint Jacob. Een uitgebreid artikel in de Leeuwarder Courant geplaatst op 22 September 2018 kaartte de ontwikkeling al eens aan. Landelijk gezien zijn er misschien meer clubs actief op zondag maar in Friesland zijn er toch meer verenigingen actief op zaterdag dan op de zondag. Daarbij zijn veel vertrekkende spelers van Sint Jacob vertrokken naar een zaterdag vereniging. Enerzijds om te kijken of ze ook een niveau hoger konden spelen maar ook omdat het voetballen op zaterdag hun beter zou passen.

Gezien de ontwikkelingen in de omgeving van Sint Jacobiparochie en de ontwikkelingen binnen de vereniging van Sint Jacob denkt het bestuur dat spelen op zaterdag een noodzakelijke stap is voor het voortbestaan van de vereniging. Daarom werden de leden van V.V. Sint Jacob uitgenodigd langs te komen op 28 mei 2019 om te stemmen of er voortaan gespeeld moet worden op zaterdag of zondag. De lage opkomst van slechts 23 leden was misschien al voorbode van hoe betrokken de leden zijn bij het seniorenvoetbal van Sint Jacob. Maar na een korte toelichting van de voorzitter was het tijd om te stemmen. Dit heeft geresulteerd in 16 stemmen voor zaterdag voetbal. Daarmee was er een meerderheid voor zaterdag voetbal en zullen de senioren vanaf 2019/2020 dus uitkomen op deze dag.

Het bestuur is blij dat de leden hebben gekozen voor seniorenvoetbal op zaterdag. Het zal een spannende tijd worden met de nodige veranderingen. Maar door deze veranderingen verwacht het bestuur wel het bestaansrecht te kunnen waarborgen voor de toekomst. Ook wil het bestuur laten weten dat de deur voor geïnteresseerd leden altijd open staat. Wil je graag komen spelen bij Sint Jacob of op een andere manier een rol van betekenis spelen voor de vereniging kom dan gerust eens langs of neem contact op via: vvsintjacob@live.nl