Verslag Freule 2019

Gepubliceerd op: 15-08-2019

St. Jabik stunt in de 1ste omloop en wint de 4de prijs op de Freule

Na de loting van de Freulepartij was het even stil in Sint Anna en Sint Jabik, 41 parturen op de lijst en wij treffen de favoriet Dronrijp in de eerste omloop. Slechter dan dit kun je het niet treffen. Echter de knop ging al snel om en er werd een plan de campagne opgesteld.

De maandagavond voor de Freule gingen de kaatsers (Jesse Kroondijk, Wesley van der Vaart en Verry van der Meer) in het kader van teambuilding, met de trainers en coach uiteten in Franeker. Dit etentje werd ons aangeboden door K.V. ’t Noorden en was zeer geslaagd. Vooral de kaatsverhalen van Rutmer zorgden regelmatig voor een daverende lachsalvo en de druk gebarende Rutmer sloeg bijna de lampen van het plafond. Het partuur is een samenstelling van KF St.-Anna (Jesse) en K.V. ’t Noorden (Verry en Wesley), dit wordt mogelijk gemaakt door het eenlingenbeleid bij de KNKB. Al met al een echt Bildts partuur op de Freule.

We zaten onderin de lijst waardoor we niet direct op het veld moesten verschijnen. Wij reden dan ook niet direct naar Wommels maar gingen naar het buurtdorp Oosterend. Hier werd door onze jongens een complete training afgewerkt. Terwijl Ronnie en Rutmer de mannen optimaal voorbereiden ging Marcel alvast naar het Freuleterrein om de heren aan te melden en uit te vogelen wanneer wij op het veld werden verwacht. Vlak voor dat wij mochten aantreden tegen de favoriet Dronrijp stapten de jongens bij Ronnie in de auto. Zodoende waren onze kaatsers optimaal voorbereid voor de kraker tegen Dronrijp en konden ze met het zweet reeds op het voorhoofd in de kaatsarena aantreden.

Dat deze gedegen voorbereiding zich liet uitbetalen was op het veld te merken, de drie eerste borden gingen naar St. Jabik en de spanning werd voelbaar in de lucht. Het ging toch niet gebeuren dat de favoriet Dronrijp van de lijst zou verdwijnen? Het toeschouwersaantal nam toe, het publiek verplaatste zich van het hoofdveld naar het bijveld, en de druk werd voor beide partijen groter. K.V. ’t Noorden was gestart met Verry voorin, Jesse achterin en voor best en Wesley voor minst. Dronrijp heeft in principe een sluitend partuur maar de samenstelling werd flink door elkaar gehusseld tijdens de wedstrijd door hun coach. Nadat Dronrijp van de eerste schrik was bijgekomen begonnen zij ook eersten te pakken. De voorsprong van 5-2 werd door Dronrijp uiteindelijk teruggebracht tot 5 eersten gelijk. De spanning was om te snijden, zou St. Jabik de wedstrijd alsnog uit handen geven? In de eerste afdelingswedstrijd van het seizoen in Holwerd verloren wij de finale met 5-2 van Dronrijp en in de overige afdelingspartijen moesten we ook het onderspit delven. Het onvermijdelijke gebeurde, het laatste eerst kwam op 6-6 en Jesse stond aan de opslag. Inmiddels stond het publiek rijen dik om het kaatsveld, Jesse bracht de bal achterin bij Rick Minnesma, die zag de bal bij hem wegdraaien en sloeg de bal nog knap uit. Echter door de snelheid van de opslag en de vervelende draai die Jesse aan de bal meegaf schoot de bal rechts in één keer uit het veld. Alles wat aan de Sint Jabuurster kant stond ontplofte van vreugde, het onmogelijk geachte kunststukje was door de jongens uitgehaald. Het bedachte strijdplan van Rutmer was door de jongens fantastisch uitgevoerd.

De tweede omloop was Harlingen onze tegenstander, dit werd voor ons de eerste keer dat wij met hun de degens zouden gaan kruisen. De opstelling werd aangepast, Verry kwam achterin en voor minst, Wesley voorin en Jesse voor best. De eerste twee eersten werden op zes gelijk in ons voordeel beslist, het was Jesse die met zijn verwoestende opslag het perk van Harlingen het nakijken gaf. Hierna werd er redelijk eenvoudig doorgelopen naar schone vijf eersten en was het gedaan voor de jongens uit Harlingen.

De volgende omloop was belangrijk, bij winst was er een prijs voor de mannen. Onze tegenstander was Sexbierum/Pietersbierum. Ook hier was dit jaar nog niet tegen gekaatst. Dit partuur was vergelijkbaar met St. Jabik, degelijk en een partuur om rekening mee te houden. Op basis van prestaties waren wij wel licht favoriet. Mede dankzij het zeer goede opslagwerk van Jesse en Verry konden we al snel een voorsprong koesteren, Sexbierum gaf echter niet snel op. Uiteindelijk werd de partij vakkundig afgesloten op 5-3 6-4 in het voordeel van K.V. ’t Noorden, hiermee was de gedeeld vierde prijs in ieder geval binnen.

De vierde omloop was Berlikum de tegenstander, ook zij waren een favoriet voor de Freule. Zou het mogelijk zijn om weer te stunten net als tegen Dronrijp? Het doel was om Thomas Dijkstra, de “grote” man bij Berlikum, zo weinig mogelijk in het spel te betrekken. Dit lukt in het begin nog aardig, we hielden stand tot eersten gelijk. In het daarop volgende eerst waren er wat opslagmissers die ons het eerst aan Berlikum moest laten. Bij een 1-2 achterstand raakten de mannen van Berlikum op slag, een aantal bovenslagen zorgde ervoor dat ze snel uitliepen naar 1-4. We probeerden nog van alles, Jesse en Verry weerden hun kranig in het perk, maar uiteindelijk konden we het tij niet meer keren en moesten we ons meerdere erkennen in Berlikum, op 5-1 6-6 viel het doek voor St. Jabik.

Al met al kunnen we terug kijken op een prachtige dag die eindigde met een mooi vierde prijs op de Freule, een prestatie waar de jongens trots op mogen zijn.