Drie vrachtwagencombinaties vol hulpgoederen rijden zondag vanuit Drachten naar Moldavië om de opvang van Oekraïners te ondersteunen

Gepubliceerd op: 31-10-2022

Er vertrekt zondag een groot hulptransport vanuit Drachten naar Moldavië. De hulp is bedoeld om de Moldaviërs te helpen met de pakweg 100.000 Oekraïense vluchtelingen die in het arme land worden opgevangen. Het transport bestaat uit drie vrachtwagens met opleggers die ieder zo’n 21 ton aan goederen vervoeren. Onder meer aardappelen, houdbaar verpakte groenten, erwten en toiletartikelen gaan op transport. De goederen worden op verschillende plekken in Moldavië uitgedeeld en een deel ervan gaat met transportbusjes naar Oekraïne.

Het is inmiddels de tweede keer dat dit Friese konvooi afreist naar Moldavië. Eind maart trokken vier vrachtwagencombinaties naar het Oost-Europese land, dat een lange grens deelt met Oekraïne. Net als toen ligt ook nu het initiatief bij de Friese ondernemers Freerk Lautenbag en Jeen Holwerda.

Hulpgoederen voor Oekraïense vluchtelingen in Moldavië.
Hulpgoederen voor Oekraïense vluchtelingen in Moldavië. Foto: Bram van Dijke

,,Feitelijk volgen ze nu dezelfde route als in maart”, zegt Bram van Dijke, stafmedewerker van hulporganisatie Mensenkinderen en nauw betrokken bij de organisatie van het transport.

Gure maanden voor de deur

Een groot verschil is echter dat nu niet de zomer maar de winter in aantocht is. Met temperaturen die in december, januari en februari vaak nauwelijks boven het vriespunt uitkomen, kent het onderontwikkelde land gure winters. ,, Heel veel gezinnen zijn dan ook bang dat ze de winter niet goed doorkomen”, aldus Van Dijke.

Dus gaan er ook dekens en winterkleren op transport. En wordt er lokaal, met dank aan in Nederland ingezameld geld, brandhout en briketten gekocht worden zodat de Moldaviërs de Oekraïners een warm onderdak kunnen bieden.

Hartverwarmend is volgens Van Dijke de bijdrage van kinderen van basisschool De Twiner in Sint-Jacobiparochie: schoenendozen vol met speelgoed, kleurpotloden, tekeningen en persoonlijke boodschappen voor Oekraïense leeftijdsgenootjes.

Donaties van kinderen van basisschool De Twiner in Sint-Jacobiparochie
Donaties van kinderen van basisschool De Twiner in Sint-Jacobiparochie Foto: Bram van Dijke

De vrachtwagenchauffeurs verwachten zo’n twee weken weg te zijn. Omdat er lange wachttijden bij de grens van de Europese Unie zijn, zal alleen al de reis naar Moldavië vier of vijf dagen in beslag nemen, aldus Van Dijke. ,,We hebben grote rode kruizen op de vrachtwagens om zichtbaar te maken dat dit een hulptransport is. We hopen dat we dan voorrang krijgen, maar dat is nog afwachten.”

Bron Fries Dagblad